Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Audionommottagningen


Idag har jag varit på audionommottagningen. När jag var hemma i mars beställde jag tid på min husläkarmottagning för hörselkontroll. Jag vet att jag har en hörselskada på höger öra, men tycker jag hör sämre och sämre.

Den undersökning jag fick gjord på husläkarmottagningen var inte så alarmerande, men de sände iväg en remiss till sjukhuset då de har bättre mätmetoder,. eller kanske mer rätt att säga att de har finare instrument/mätverktyg eller vad sjutton man ska kalla det… 🙂

Så var besöket gjort idag och resultatet visade precis som jag upplevt det. Dovare toner hör jag utmärkt men inte de ljusare tonerna. Jag hade stora problem med viskande kolleger på natten, ljusa kvinnoröster, under tiden jag arbetade i Drammen. Hur sjutton skulle jag höra vad de sa? Till råga på allt så pratade de ju norska också… 🙂 Skämt åsido, jag har en kraftig nedsättning när det gäller de ljusa tonerna så det är inte alls konstigt jag upplever att jag inte hör vad folk säger ibland.

Nu ska jag kallas för att få information om olika sorters hörselhjälpmedel. Jaha, det här är inte enkelt, men vi bestämde att jag ska kallas i oktober, då ska jag hem ett par veckor har jag planerat. Sedan får jag kanske mitt individuella hjälpmedel i min hand i december.

När det handlar om vissa saker är det utan tvekan en nackdel att arbeta på bortaplan under långa perioder. Jag ser fram emot att få höra bättre, kan ju stänga av den när jag inte vill höra oljud eller dumheter…

Kommentarer till: "Audionommottagningen" (9)

 1. ja, nu har jag hittat dej också. WordPress den här gången…. jag gillar nog blogspot bäst….. har jobbat med elever i både blogspot, svenska blogg och wordpress. Svenska blogg fattade jag aldrig… och så blir så trött på reklamen.

  • anna-lena: Reklamen ja, men den hänger väl med alla gratis-bloggar?

   Herta o anna-lena: Välkomna hit!
   Herta: Ja, det största valet blir nog om jag ska ha via örat eller bakom örat. Det finns så många diskreta idag. Jag får testa och se vad som låter bäst.

 2. Finns en massa bra prylar nu för tiden. Många utan sladd.

 3. En närstående har också bekymmer med det registret i ”hörselbananen”. Efter riktiga test så går det att avläsa exakt vilka frekvenser som är dåliga och programmera en liten hörapparat för precis dem och inte det andra. Funkar kanonbra! Går också att slå över på hörslinga i offentliga lokaler och det är väldigt vilsamt att använda tydligen, då slipper man höra bruset runt omkring.

  • Inga: Att de idag kan anpassa vilka ljud som ska tas upp visste jag inte. Utvecklingen går framåt, det har varit drömmen länge att kunna utesluta vissa ljud.

 4. AnneMarie Engblom sa:

  Kom att tänka på Sarah Leanders berömda sång, ”jag kan inte längre höra syrsor det är trist, men det är en överkomlig brist”…
  Jag tror att med rätt hjälpmedel så ordnar det sig nog till det bästa för dig.
  Inte så roligt att bära hörapparat kanske.
  Men modellerna har fin design nuförtiden.

  • Jag har absolut inga som helst problem med att bära hörapparat om det hjälper mig. Jag tycker man ska ta emot och använda sig av den hjälp som finns att få för att underlätta jordavandringen. Kommer hörapparater att vara till den hjälp som jag tror det blir, blir de lika uppskattade som mina inlägg i skorna. Att inte höra, att koncentrera sig till max är tröttande.

 5. Jag blev också less på blogg.se och bytte till blogspot.. Ser nu att blogg.se plötsligt förnyat sig.. Typiskt!! 😉

  Grattis till barnbarnet!!! Och namnet var ju superfint! 😀

  Bra att du är öppen för hjälpmedel. Det tar ju ett tag att träna in sig med hörapparat, så därför lägger många den i byrålådan istället 😦 Men att höra dåligt kan ju också ge värk i axlar och nacke pga den ständiga anspänningen att försöka ”höra” allt som sägs.

  Är ju lite yrkesskadad då jag jobbar på Tolkcentralen för döva och hörselskadade. Är tolk i botten(för vuxendöva, alltså de som har blivit gravt hörselskadade/döva i vuxen ålder) och har haft TSS(tecken-som-stöd)-kurser för många hörselskadade. Det är också något som underlättar kommunikationen, att använda stödjande tecken i samtalet.

  • Pia, kul att du hittat hit. Jag arbetar inom vården, sjuksköterska, så det vore illa om jag inte hade en positiv syn på hjälpmedel… Å andra sidan är det en helt annan sak att veta vad som är bäst för andra, än att veta och acceptera vad som är bäst för sig själv! Tack för din långa kommentar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln