Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Misshandel

Jag tar del av nyhetsmedias rapportering om att somaliska flyktingar i Forserum uppmanas att flytta för att några få tonåringar jagar dem, krossar fönster till deras föreningslokal, även personangrepp har skett, misshandel med andra ord. Vem som uppmanar dem att flytta, framgår inte klart i lokalpressen, men underförstått verkar det vara någon med någon slags position i samhället.

I förra veckan efter en misshandel stannade gärningsmännen lugnt kvar, polisen kom, skrev rapport och sedan fick gärningsmännen gå. Varför inte agera mot ungdomarna, klart det ska sättas in åtgärder mot dem omgående. Som ärendet nu behandlas kan man ju tolka att det är lugnt att misshandla somalier.

Lokalnyheterna idag fokuserar på att flera somaliska flyktingbarn inte kommer till skolan p.g.a att föräldrarna är rädda för att de ska drabbas av tonårsgänget. Fokus borde givetvis sättas på tonårsgänget som är kärnan till problemet. Om inte gränser sätts nu kan jag befara att dessa unga fortsätter att sätta sina egna regler för vad som är rätt och fel i samhället.

Ju mer jag tänker på det här, desto mer upprörd blir jag.

Någon timme senare:

PS! Det här ärendet vinklas från två olika håll – till nytta för vem?
Den andra versionen handlar om att 14 flyktingbarn hålls hemma från skolan av sin föräldrar, trots att skolledningen garanterar deras säkerhet. Där nämns det inget om förföljelser och misshandel av somalier i samhället. Jag skulle vilja veta hela sanningen, misstänker att det finns mycket som döljer sig under ytan.

Ytterligare en timme senare hör jag på riksradion att Nässjö kommun lovar flyktingbarnen ledsagning till och från skolan fr.o.m i morgon. På grund av föräldrarnas rädsla och oro för barnens säkerhet. Det här börjar bli spännande… väntar på fortsättningen…

Min fråga kvarstår vad som görs åt kärnan i problemet – de ungdomar som håller på att hamna snett i samhället. Dessa unga människor behöver ju också insatser…

Kommentarer till: "Misshandel" (6)

 1. Såg reportaget på TV igår. Blev väldigt illa berörd. Vad är det för inställning, det är som du säger, förståa, ungdomsgänget som ska ”åtgärdas”. Sanslöst vilka signaler som skickas ut när man låter det fortgå och rekommenderar de som är utsatta att flytta.

  • Ja något låter galet. Hörde ikväll att polisledningen säger att det inte finns rättsligt stöd för frihetsberövande…. nej, men sociala insatser behövs i alla fall…!!??

 2. Skämmes borde de! Hur kan man låtit det gå så långt? ALLA barn ska känna sig trygga!

  • Det här har nu blivit en riksnyhet och ett kommunalråd i Nässjö kommun försöker dämpa oron med att allt förstorats upp.

   För en svensk kommunpolitiker känns det säkert så. Men för en invandrare som inte kan språket och inte riktigt förstår sammanhangen i det nya samhället är givetvis i ett stort underläge i alla sammanhang. När folk förstör fönsterrutor till deras föreningslokal eller någon av dem misshandlas måste det givetvis upplevas som hotfullt.

 3. I grunden verkar det hela handla om rädslan för det okända och att många verkar ha en reflex att man ska angripa de som inte ser ut som en själv. När jag var liten blev jag mobbad därför att jag hade en ”ful” mössa som de andra barnen till slut förstörde. Kanske såg jag trots allt lite udda ut i den mössan som mina föräldrar tvingade på mig (den var faktiskt väldigt ful), kanske var de andra barnen avundsjuka på min mössa. Men deras översitteri gjorde mig väldigt ledsen. Problemkärnan handlar alltså om att vi måste få ett samhälle där alla kan få bli accepterade, oavsett hudfärg eller huvudbonad.

  • Främlingsfientlighet i största allmänhet tror jag också bottnar i rädsla för det okända. Sedan är det här en liten grupp ”missanpassade ungdomar” som ligger bakom angreppen. Uttrycket kommer från lokaltidningen i dag…. Och jag tror det är så, jag hoppas det i alla fall…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: