Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Sveriges historia

Jag läser en distanskurs i svensk 1900-talshistoria vid Göteborgs universitet med inriktning på ”folkhemmet”. Nu är det dags för tentamen och jag tänkte fördjupa mig lite i böcker vid sidan om kursen. Var därför på biblioteket här i Drammen. Mycket bra, i tre våningar så där finns nog något för alla, tror jag.

När jag var i Bergen för ett år sedan skaffade jag mig ett norskt lånekort som skulle gälla i hela landet. När jag strax därefter befann mig i Kirkenes kollade jag om det fungerade och det gjorde det. När jag ville låna böcker här i Drammen igår så fungerade det inte, kortet var inte giltigt. Att låna bibliotekets egna böcker var inga problem, men för att låna högskolans böcker så skulle jag behöva en norsk legitimation – och det har jag inte. Jag har norskt personnummer, skattekort och telefon, tycker att det räcker. Inte ens mitt svenska pass var tillräckligt god legitimation!

Trots allt löste sig problemet, en serviceinriktad bibliotekarie hjälpte mig så jag fick ett nytt lånekort som ska gälla för hela landet och även för högskolan i Drammen!

Så till det inlägget skulle handla om. När jag sökte svensk historia så blev jag något förvånad. På detta stora, vackra bibliotek fanns mycket litteratur med dansk, norsk och finsk historia. Svensk historia? Ja, Herman Lindqvists bok, bläddrade litet i den men den handlade om betydligt tidigare tider än 1900-talet! Sedan fanns det inte fler böcker om svensk historia! Varför kan man undra? Jag hade säkert funnit en del om Sverige i böckerna om Norge, när Sverige och Norge var ”ett” men unionen varade knappt 100 år och Sverige är ju betydligt äldre!

Är svensk historia ointressant för norrmännen? Överlag upptäckte jag att Danmark är betydligt bättre representerat på biblioteket än Sverige. Kan någon förklara varför? Det var nämligen inte endast i ämnet historia, samma sak gällde litteraturhistoria där jag kollade litet…

Kommentarer till: "Sveriges historia" (2)

  1. Vad konstigt (eller ”rart” som normännen säger)! Kan det vara så att man tycker att ex.vis Danmarks historia är mer relevant och intressant eftersom de båda länderna genom kriget har en mer omfattande gemensam historia under 1900-talet …. bara en gissning. Men märkligt är det!!

    • Det verkade t.o.m som att bibliotekarien som jag tog till hjälp blev överraskad av hur litet det fanns! Finlands historia var gott representerat också… vi svenskar som är mobbade… 😉 Eller tror norrmännen att vi fortfarande hör ihop…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: