Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Sänkt lön

Vad är det som händer på arbetsmarknaden? Först var det metallarbetare som fick sänkt arbetstid vilket givetvis medförde sänkt lön till den enskilde.

Nu är det SAS anställda som får både sänkta löner som sämre anställningsförhållanden! Är det i den här riktningen som det svenska samhället kommer att utvecklas? Metallare är väl inte speciellt högavlönade och hos SAS finns det förmodligen många kategorier anställda som ej heller kan räknas till de med högre lön. Visst nämndes det att även ledningen skulle få sämre lön, men sker den lönesänkning i samma storlek som de anställdas? Alltså procentuellt!?

Det ska bli mycket intressant att följa SAS utveckling!

Kommentarer till: "Sänkt lön" (11)

 1. Ja, visst är det oroväckande det som sker och mest utsatta för förändingar/försämringar är de som redan från början har låga löner och dåliga arbetsförhållanden!

 2. Innan överenskommelsen blev klar läste jag om att en del timanställda får en timpenning på 80 kr! Det kan ju ingen människa försörja sig på. Vet inte om det gick igenom.

  Det som händer nu är att arbetsgivarna kommer att dra åt svångremmen för sina anställda så mycket det någonsin går och skylla allt på krisen… inte bara på SAS då utan nu har de sin gyllene chans. Och media gör sitt bästa att propagera för ”de höga personalkostnaderna”. Jag säger som Magnus Uggla: Jag mår illa!

  • SAS var mycket fula i sitt agerande, redan hotet – gå ned i lön eller förlora arbetet. Sådana fasoner trodde jag inte var gångbara i vårt land. Men det var det, visade det sig.

 3. Man får verkligen hoppas att modellen med lägre lön och längre arbetstid inte får stå som mall för avtal i andra branscher. Helt klart oroande.

 4. Jag har svårt att förstå varför skattebetalarna ska hålla ett olönsamt flygbolag under armarna med ständiga bidrag. Det finns tydligen andra som kan flyga folk lönsamt, låt dem ta över, både passagerare o personal! SAS har blivit en prestigefylld cirkus.

  • Nja, nu har du tolkat in saker jag inte skrev. Jag har inte skrivit att jag vill att staten ska skjuta till pengar. Utan det var på det sätt SAS agerade, sände ut budskap till anställda och hela Sverige om hur de ville ha det. Det uppfattades så klart som ett hot – gör som vi vill annars blir ni arbetslösa. Inte är det arbetstagarna som ska subventionera företaget för att få arbeta kvar!? Jag tycker SAS borde gått till förhandling i vanlig ordning för att sedan ta beslutet, nedläggning eller kan vi fortsätta…

   Ingen vet om SAS överlever, detta kanske är konstgjord andning precis som om staten skulle gått in med pengarna och då är det arbetstagarna som får stå för fiolerna, de får lägre arbetslöshetsersättning! Nej, det här är en modell jag hoppas vi slipper se mer av i vårt samhälle. Tyvärr, tror jag att fler företag kommer att haka på.

 5. Hej! Tack för din kommentar! Min dotter fyller snart 18 och går ista året på gymnasiet. Jag är anställd i företaget du skriver om och känner mig mycket kränkt efter den senaste tidens händelser.

  • Ja, jag förstår att ni känner er kränkta. Inte bara av sänkt lön, misstänker jag, utan av hela ”behandlingen” ni fick av er arbetsgivare…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: