Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Hen är ett bra ord

Ordet hen har skapat diskussion emellanåt. De flesta verkar förkasta det som något dumt påhitt av feminister, men jag tycker det är ett gångbart ord. Ett ord som har saknats i vårt språk. Jag använder det i sammanhang där man inte vet om personen är en kvinna eller en man. T.ex när en person beställt en biljett, någon har anställts – hen har beställt biljett till Magnus Uggla eller när ska hen börja arbeta hos oss.

Vi är många gånger snabba med att ta in ord från andra språk, även när det finns svenska ord för samma sak. När vi nu erbjuds ett ord som täcker något som vi inte haft i svenskan så tar jag emot det med glädje. Jag använder det och kommer att använda det framöver till vissa personers förtret, misstänker jag.

Kommentarer till: "Hen är ett bra ord" (15)

 1. Jag älskar hen! Det skrev jag om innan DN bestämde sig för bojkott och det blev ett himla hallå (finns att läsa här: http://pumansdotter.blogspot.se/2012/04/jag-alskar-hen.html). Jag skriver så i text när det känns befogat men har nog aldrig använt ordet när jag pratar… än. 😉

  • Har DN bojkottat hen? Det visste jag inte… Varför?

   Det är litet som när Rapports reporter gång på gång igår sa att de anställda FÅR INTE tala med media. Inte visste jag att yttrandefriheten har inskränkts…. eller för all del… åsiktsfriheten i det här fallet…

 2. För att ”det är ett politiskt ställningstagande”. Det var ju så hela debatten började… minns inte riktigt när men du kan ju googla. Gårdagens Rapport missade jag men den finns ju på svt play, som tur är.

 3. Jag är inte så tänd på hen, tycker det känns konstgjort!

 4. Otroligt vad det ordet är laddat för många, har svårt att förstå det.

  Rekommenderar varmt att resa med Tant Gröns Resor, roligt, spännande och så mycket man får uppleva. Hoppas du kan göra det. Vet ju att du tycker om att resa som mej.

  Ha en fin vecka. // Lissen

 5. Jag gillar och använder ofta hen! Superbra om man ska prata om nån men inte vill säga om det är en hon eller han, eller ens vet om det är en hon eller han!

 6. Tycker det är ett mycket praktiskt ord att använda – när jag kommer ihåg att det faktiskt finns…. 😉

 7. AnneMarie Engblom sa:

  Hen…låter fult. Klingar inte vackert, ligger illa till i min mun!
  Jag tror inte att jag kommer att använda det.
  Det fina är ju att det finns kvinnor och män…

  • Helt klart så väcker ordet känslor. Antingen är man för eller emot. Kvinnor och män finns och vet man könet, självklart använder jag hon eller han då, men ibland vet man inte och då är hen användbart. Så tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: