Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Under floden

underfloten

Det blir mest historiska böcker jag läser just nu, men som omväxling har jag läst ”Under floden” av Staffan Nordstrand.

Boken skildrar trafficking borta i Asien och den borde läsas av alla, framförallt av de som utnyttjar kvinnorna där borta sexuellt och tror att de är prostituerade för att de gillar det, eller åtminstone av fri vilja. I boken får vi även en inblick i korruptionens verklighet bakom turistparadisets fasad.

Jag citerar baksidestexten:
”Det fattiga hmongfolket i Laos bergstrakter gör det mesta för att överleva: odlar opium, smugglar vapen och säljer sina döttrar till bordellernas upphandlare – ibland innan de ens är födda.

Detta är berättelsen om fjortonåriga Prim och hennes familj. Prims vänner hamnar i klorna på människohandlare, hennes mamma, som plötsligt ensam får försörjningsbördan, hjälper amerikanska agenter att leta kvarlevor att ta hem till USA, något som får katastrofala följder, och farfar vapensmugglaren har något stort på gång. Deras öden tvinnas samman i en färgstark berättelse som rör sig mot sin upplösning lika obevekligt som den mäktiga Mekongfloden flyter fram.

För Prim går vägen från den fattiga hembyn via ”uppfostringsbordeller” i norra Thailand till Phuket. Där väntar äntligen ett slut, eller kanske en ny början.

Bakom turistparadisets fasad finns en grym värld av trafficking och tvångsprostitution. ”Under floden” bygger på verkliga livsöden: personerna i boken har fått andra namn, men alla platser finns i verkligheten som de är beskrivna i boken.

Under floden är första delen i en trilogi från regionen där Mekongfloden används för transporter av allt som kan säljas – inklusive människor.

Nästa del, ”Samnang tiggarpojken”, utkommer hösten 2012. Alla böckerna är fristående och baserade på verkliga händelser.”

Tungt ämne, men boken är lättläst. Rekommenderas!

Kommentarer till: "Under floden" (1)

  1. tack för boktips den ska jag kolla efter, ha en mysig ny vecka tjohooo majmånad redan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: