Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

konst1

Visst är det sunt att reagera över vissa människors reaktioner av samhällsfenomen.

I dagsläget tänker jag på de människor som protesterar mot planer av ett LSS-boende i ett villakvarter i Södertälje. Villaägarna vill inte vara grannar med personer med Downs syndrom eller personer med autismhandikapp! Skrämmande så intoleranta vi kan vara. Är det inte rädsla eller antikänslor mot invandrare så är det mot andra som inte är precis som medel-Svensson! Jag instämmer i vad mamman i artikeln säger – var ska de vara?

En annan sak som är aktuell med jämna mellanrum är hur vi reagerar på tiggarna som finns i vårt land. Jag tycker förstås att det är bedrövligt att folk måste tigga, men att reagera med att förbjuda tiggeri löser inga problem mot fattigdomen. Det är verkligen att köra huvudet i sanden och låtsas som man inte förstår bakomliggande orsaker. Tiggarna gör inget olagligt, trots det så blir reaktionerna häftiga mot dem i vårt land, för att inte tala om i Norge! Norrmännen i gemen är ett strå värre i den frågan!

Däremot så är det betydligt längre tidsintervaller när det gäller reaktioner mot skattefifflarna! Där tycker jag det är mer befogat med stora ord av antikänslor. Då handlar det om människor som oftast är välbärgade men vill ha ännu mer på bekostnad av de som tjänar mindre! Mot dessa människor tycker jag vi ska höja rösten riktigt rejält och sätta högre press på våra politiker att motarbeta och arbeta för högre straff för utstuderat skattefiffel! De stjäl från samhället, med andra ord från alla oss andra. Det borde vara det fulast man kan göra i vårt rättstänkande, förutom att mörda då…

Det verkar vara lättare att klaga och uttrycka antikänslor mot människor med sämre förutsättningar än oss själva…. Reptilreaktion? Det ordet slog mig när jag tänkte på sådana här fenomen… sökte efter definition på ”reptilhjärna” och fann bl.a ”Ordet avspeglar uppfattningen om reptiler som primitiva, aggressiva och styrda av instinkter.” Ja, kanske är det så….

Ibland skäms jag för att tillhöra människoarten…

Kommentarer till: "Reagerar vi med reptilhjärnan?" (12)

 1. du skriver så himla bra…men fy vad knäppt att de inte kan tänka sig vara grannar med dem fy vad dåligt. kramen till dej

  • Tack för dina snälla ord… 😉

   Jag trodde vi kommit längre i vårt samhälle… sådana här protester har jag hört många av under årens lopp. År 2013 trodde jag dock att vi var bättre upplysta och mer toleranta.

 2. jag reagerade också på att villaägarna där i Södertälje protesterade mot planerna av ett LSS-boende
  och tycker också det är skrämmande hur intoleranta en del människor kan vara
  och ja, att förbjuda tiggeri löser inte problemet, utan kan i värsta fall orsaka större problem
  tycker också att det skulle vare större reaktioner mot skattefifflare som kan komma undan med stora summor med pengar

 3. Det angående grannar, håller jag med dig om fullständigt, Tiggeri, där ger jag endast till typ Frälsningsarmen eller andra organisationer. tyvärr inte dessa yrkestiggare som idag finns runt om i Europa. Så visst borde vi vara mer upplysta år 2013 än att tro på att folk går på vad som helst. 🙂
  Ha en skön helg!

  • Kul att du inbjuder till diskussion i ämnet. Det saknar jag i bloggvärlden ibland. Antingen så håller man med bloggägaren annars verkar folk avstå från att kommentera. Sedan finns det en liten grupp bloggare som endast verkar vara ute efter hätska diskussioner som går ut på att övertyga om att bloggägaren har fel. Jag uppfattar dig som en sansad person och tror att det går att ha en intressant diskussion med.

   Till att börja med kan jag säga att jag aldrig har gett något till en tiggare än! Jag kan tänka mig att det finns en och annan ”yrkestiggare”, men jag tror inte att alla är det, eller ens de flesta. Varför skulle välbärgade människor utsätta sig för sådan förnedring för så ringa inkomst!? Det är förmodligen inte många kronor de lyckas få in på en dag… inte en summa en kriminell är intresserad av. De vill ha snabba utfall. Vi i Sverige är så lyckligt lottade så vi har svårt att tro att fattigdomen och eländet är så stort i vår omvärld som den är. Rumänien och Bulgarien är två fattiga länder i vår närhet… att tiggarna kommer nu när gränserna är öppna är kanske inte så konstigt. De har fått kunskap om att Norge och Sverige är rika länder – varför inte då ta chansen?

   Så länge media eller någon annan inte kan komma med fakta som stöder att det här inte handlar om fattiga människor som tigger för sin egen/sin familjs skull kommer jag inte att tro på snacket om att det är ”yrkestiggare”. Det är så lätt att skjuta undan det obehagliga på det sättet. Rädslan för det okända är stor. Jag minns när invandringen till Sverige tog fart i mitten på 60-talet hur skrönor föddes om hur de var och vad de gjorde. Bl.a odlade potatis i parketten. Aldrig har någon kunnat berätta för mig i vilket hus det har hänt, jo, hus var utpekade, men aldrig vilken lägenhet! Flera år senare klassades potatisodlingen som just en skröna som var spridd över hela vårt land! Det förvånade mig inte alls…

   • Då jag pendlar mellan två städer samt reser runt i landet ser jag tyvärr samma ansikten i dessa städer. Visst ska vi hjälpa dem, med tyvärr så kommer inte pengarna i deras fickor. Varför inte ge dem uppehållstillstånd och ge dem utbildning och ett arbete så slipper de sitta med sina pappersmuggar.

   • Jo jag tror också det är samma människor som kommer tillbaka gång på gång och förflyttar sig i hopp om mer pengar. Jag har också hört rykten om att det finns ligor bakom dessa människor, har aldrig fått det bekräftat. Om det är sant så lever de under samma usla förhållanden som en del prostituerade.. ja den tanken bara poppade upp.

    Vet inte om de vill flytta till främmande land, med främmande språk osv, vet inte om de skulle få uppehållstillstånd heller. Din tanke är dock generös…

 4. Så intressant, att du också tycker att folk i allmänhet är mycket mer anti mot tiggare i Norge än i Sverige. Min uppfattning är också att de i Norge är mer ”rasistiska” än vad vi är här. Trist men sant.
  Vad det gäller boendet så kan jag till viss del förstå grannarna. Allt ”okänt” är ”farligt” ( som invandrare, t.ex) Man vet ju inte hur de beter sig. Skriker de? Slåss de? behöver man vara orolig för sina barn? Mer information innan hade varit bra. Man skulle kanske t.om ha fått träffa några av de som ska bo där så att man fick se att de är vanliga men ovanliga.

  • Jag glömde säga att jag har jobbat med människor med autism o andra psykiska handikapp.
   De skrek, slogs, spottade, revs, slet av sig kläderna, onanerade öppet, gick in i folks hus/villor, kissade i deras trädgårdar, skrämde barnen osv. Det är väl kanske såna scenarier de rädda villaägarna ser för sin inre syn.

   • Skrik, aggressiva utbrott det är en del av deras sätt att kommunicera när de inte förstår eller när de blir uttröttade. De har förstås sina assistenter i boendet och jag tror inte att så många vuxna handikappade springer in i andras trädgårdar och kissar – om de har en bra relation till sin assistent. Om de gör det så förstår jag att det upplevs som obehagligt, men då måste man titta på och försöka problemet i just det fallet och inte stoppa hela grupper med det handikappet. Så tycker jag…

  • I Norge har det under lång tid snackats om att förbjuda tiggeri, att de inte får övernatta inom vissa områden osv. Förbud mot tiggeri har framförts även i Sverige på senare tid men inte i den utsträckning som gjorts i Norge. Så har jag uppfattat det i vart fall.

   Jag har också en del kunskap om autism, har en brorson som är gravt autistisk och känner väl till problemen. Skulle de behöva presenteras för grannarna innan de får flytta in, ja, då borde väl alla grannar behöva genomgå den granskningen och då vore nog utslagningen än större än idag, tror jag… 🙂 Däremot tror jag på information, information och mer öppenhet i samhället. Det är som du skriver – det okända kan vara farligt… Bäst att stoppa det i grinden så slipper jag se… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: