Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

nypon

Många är frågorna runt Skolinspektionens beslut om att stänga Lundsberg. Oavsett om det var rätt beslut eller ej kan det bli ett tillfälle att i lugn och ro fundera över om vi ska ha internat-skolor av det här slaget i vårt land. Är dessa skolor ”För Sverige i tiden”?

Under de senaste åren har det gång på gång framkommit att det på skolan har förekommit kamratförtryck som har omskrivits som ”kamratfostran”. Förtryck för att göra eleven ”liten” för att sedan bygga upp och fostra eleven till att förtrycka nästa årskulls elever! Ett helt sjukt system som hör dåtiden till.

Sådan ”fostran” ska aldrig accepteras. Jag vill inte att människor fostras till att tro att de är bäst själva och att det är tillåtet att förgöra andra människor för egen vinning. Att den här fostran har varit tidsenlig tidigare kan jag förstå, under den tiden europén var ute i världen och härjade. Att det är barn till föräldrar med hög social ställning och mycket pengar som behandlar varandra på det här sättet sätter ännu fler frågetecken. Kan föräldrarna verkligen vara informerade om skolans policy i skolans fostran – att bryta ned och bygga upp?

Jag inser problemen för eleverna, deras sorg och förtvivlan. Som vanligt är det tredje man som drabbas hårdast.

Här i Jönköping klappar ledande politiker i händerna över att Lundbergs elever eventuellt kan komma till Grennaskolan som lider av ekonomiska problem. Det här kan bli ett uppsving för den skolan, läser jag i dagens lokalavisa.

Den som lever får se vad som händer med dessa internatskolor!

Kommentarer till: "Lundsbergs internatskola stängd" (8)

 1. Visst håller Lundsberg en kanske gammaldags filosofi, fast existerar inte nollning även inom kommunala skolor?

  Tror att problemet är mycket större än till en enskild skola. Ett stort ansvar måste ligga på skolpersonal samt ett ännu större ansvar vilar på dagens föräldrar. Tror inte någon skolan fostrar eleverna till att brännmärka sina skolkamrater med strykjärn. kanske kommer denna syn på medmänslighet från hemmet.

  Så att stänga skolan innebär som du skriver problem för tredje man, de elever som sköter sig och vill skaffa sig en bra utbildning.

  • Nollning förekommer nog på de flesta gymnasieskolorna. Det brukar börja som lek och för några år sedan vet jag det gick över styr här i Jönköping. Skriverier i pressen, men sedan har det inte hörts så mycket. Från Lundsbergsskolan har det år efter år skrivits om pennalism i olika sammanhang. Det är väl det som klandrats och de har fått chans att bättra sig, men så händer det om och om igen.

   Tror du att pennalism är lika utbredd litet varstans oavsett om vem huvudmannen är?

   Mobbning förekommer, har nog alltid förekommit i mer eller mindre allvarlig sort. Det är inte heller acceptabelt, inget jag försvarar. Polisanmälningar görs ju också ibland.

 2. Massbestraffning? Hur många gånger har man läst om mobbning ändå till handikapp men inte har Skolinspektionen gjort något. Men nu var det ”rikemansskolan”. Kunde man inte sparka rektorn och de skyldiga? Eller är det en historia i repris och därför blir starffet tungt? Nu väntar jag agerande i alla skolor med mobbning. Det blir många stängda skolor.
  Är glad att i mina barnbarns skola reageras det på stuts om något händer.

  • Om Skolinspektionen gjort rätt eller fel, det kommer säkert att utredas, det är hektisk diskussion redan.

   Trots allt så har Lundsbergska skolan varit omskriven i mindre trevliga sammanhang flera gånger under de senaste åren. Jag minns inte specifika situationer, har varit måttligt intresserad. För övrigt har jag samma fundering till dig som till Gubben… om pennalism och mobbning.

   Svenska skolor har säkert väldigt olika sätt att motarbeta mobbning för det är ett elände som sätter spår hos de utsatta – ibland för hela livet! Man ska vara glad om man har barn o barnbarn i skolor som är befriade från mobbning. Eller kanske mer rätt att skriva, skolor som har en metod som fungerar för att motverka fortsatt mobbning när mobbningsssituation uppstått.

   Apropå massbestraffning: Det är inte eleverna som straffas utan skolans ledning. Sedan drabbar det tredje man, tyvärr.

 3. Visst kan det vara lite jobbigt för eleverna som måste byta skola, men jag tycker det var riktigt bra att de stängde skolan på en gång. Det är inte första gången man hör talas om pennalism från både Lundsberg och liknande skolor. Jag förstår inte heller hur föräldrar till ”barn” som går där, kan ha sådana skygglappar att de inte reagerat eller agerat. Ska bli intressant att höra om fortsättningen – om det blir någon.

  • Varken du eller jag vet egentligen riktigt vad som är sant, men man brukar ju säga att ingen eld utan rök. Ofta så brukar det finnas betydligt mer elände bakom än vad som kommer fram. Den stora skillnaden mellan kommunala skolor och Lundsberg skola är att Lundsbergs är betydligt mer insynsskyddad. En kommunal skola kan granskas på ett betydligt lättare sätt. Slutna grupper är inte bra, det tror jag att varken du eller jag tycker. Offentlig insyn är bra!

 4. AnneMarie Engblom sa:

  Drastiskt beslut att stänga skolan.
  Men samtidigt en viktig markering.
  Pennalism är inte acceptabelt!

  • Ja, verkligen drastiskt beslut. Det kommer nog att diskuteras mycket framöver. Vi får hoppas att det blir bra lösningar för eleverna så att de inte drabbas för hårt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: