Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Diskussion

roses

Diskussioner kan vara intressanta. Diskussioner kan också vara fasansfulla.

TV 2:s Debatt brukar debattera intressanta frågor. Men det spårar ALLTID ut. Personerna som deltar lyssnar inte på den andre, utan framför hela tiden sina egna åsikter , de avbryter varandra, pratar i mun på varandra, ibland tre personer samtidigt. Värst av alla är programledaren som högt ropar ut sitt budskap samtidigt som minst två andra diskuterar. Är det sådana här program vi vill ha? Överlag brukar jag tycka att TV1 och TV2 har hög standard på sina program – men bland dem räknar jag inte in Debatt.

Att diskutera är svårt. Jag vet med mig att jag avbryter ibland i diskussionens hetta, alltför ofta. När jag tycker att den andres argument går över styr… att jag har något mycket bättre att komma med. Jag arbetar med det, jag vill inte vara sådan, men det är baske mig inte lätt att lära om.

Att lyssna på andra, fundera över deras argument en aning innan man hela tiden framför sina egna argument inger respekt och förtroende. Dessutom lär man sig mycket om man försöker nollställa sig och verkligen lyssna in andra människor.

I mitt yrke som sjuksköterska tror jag att jag är en god lyssnare. Inte lika lätt privat, som sagt, allra helst om det handlar om politiska frågor.

Handen på hjärtat.. anser du dig själv som en god lyssnare?

PS: Jag ser en skillnad i innebörden av orden diskussion och debatt – här i inlägget flyter de ihop… jag tror ni klarar det… 😉

Kommentarer till: "Diskussion" (17)

 1. Mycket intressant! Jag har jobbat på detta i många år. För var jag mycket mera på i en diskussion, avbröt och skulle förklara sönder alla argument. Har lugnat ner mig betydligt om det sedan bero på att det inte är någon mening att lägga energi på att försöka förklara något för personer som inte lyssnar eller om det är mognad….kan man ju undra. Jag kollade ofta på debatt förr, tycke de tog upp intressanta ämne till diskussion, men jag blev mer och mer fundersam. Fundersam över att ingen lyssnar eller eftertanke på vad någon säger eller tycker. När jag många gånger hade tittat klart på programmet så var mer snurrig över att det egentligen inte ha blivit någon ting sagt av värde, mer än att alla hade tjabbat med och mot varandra.
  Men…..ibland så saknar jag diskussionen som när man har jobbmöte och chefen tar upp något och vill veta vår åsikt (som jag vet att många har synpunkter på) och det är tyst och det förblir alldeles tyst.

  Ha en fin fortsatt fredag!

  🙂

  • Ja, efter att ha sett programmet är man inte speciellt klokare. Inser bara att några enskilda personer har fått slänga ur sig vad de tycker och försök till att ”göra bort” de som inte tycker likadant. Men det klart, med alla program som går ut på att slå ut vandra, rösta bort, förnedrings-underhållning, så är detta kanske en tendens i tiden. Men inget jag är intresserad av att ta del av. Så önskar jag en fin dag till dig också!

 2. Intressant fråga. Jag är en god lyssnare när det är något som intresserar mig. Är det som framförs någonting som inte intresserar mig, så kommer jag ofta på mig själv att ”vara någon annanstans”. Tror att många av oss är sådana.
  I skolan försöker jag lyssna på eleverna. Det är ju faktiskt en av mina arbetsuppgifter.
  Nyheter på TV måste också fånga mitt intresse för att jag ska lyssna. Av den anledningen missar jag en hel del som jag egentligen borde känna till.
  Avbryta… oja, vad man vill…. och ibland gör…. fats jag är nog ganska mesig, för det är ofta den som jag försöker avbryta fortsätter med sina argument. Och det är väl egentligen bra. Jag får ju ta ordet senare.

  • I yrkesrollen har jag inte svårt att ställa mig själv och mina egna åsikter åt sidan, där är det patienten som är huvudpersonen.

   I privatlivet är det en annorlunda roll jag har. Där kan jag ibland vara påstridig, bli irriterad om jag tycker att någon annan argumenterar för något som jag tycker är skogen… Får se om jag lär mig någon gång… eller om det blir i nästa liv. Ja, nu tror jag inte på något nästa liv… men kan ju låtsas att jag får en chans till… 😉

 3. Jag är nog en god lyssnare, men absolut inte alltid. Jag behöver också jobba på det!!
  Det vi gjort t ex på jobbet är att ta reda på om man är en extrovert eller introvert person via MayerBriggs test Och gissa vilken jag är?? Hehe.. Men det gav mig en tankeställare om att ibland låta det vara tyst i rummet för att ge tid för de mer introverta att fundera och sedan kommentera! 🙂 För ofta har de väldigt bra saker att komma med, men de hinner inte alltid ta tillfället i flykten s a s!

  • Är ämnet något som är intressant är det lättare att vara god lyssnare… OK, då vet jag att du är en extrovert person… jag är introvert… men det märks nog inte alltid… 😉 De tysta i en arbetsgrupp eller vilken grupp som helst har ofta väldigt många goda idéer, bara de får tillfälle och vågar uttrycka dem. Ja, livet inte är inte alltid enkelt oavsett om man är introvert eller extrovert.

 4. Har inte alls varitmed i den debatten men jag somär lågstadielärare är en god lyssnare jägmästare ku lyssna på barnen för att det ska funka kramen å bra inlägg

 5. Hahahahaha, jag har nog lite svårt för det där med diskussioner, visst inbillar jag mig att jag är en bra lyssnare, men egentligen är jag nog inte det…………;)

 6. Anser nog att jag är en ganska bra lyssnare..sätter ingen prestige i att framföra min egen åsikt om det inte krävs för stunden..det kan jag ta en annan gång om så skulle vara.

  Ha de bäst nu.

 7. Anser mig som en god lyssnare och prestigen i att alltid ha rätt och gå i försvarställning för sina ståndpunkter tror jag är sådant som man märker att de inte betyder så mycket med att man skaffar sig livserfarenhet under sitt liv. erfarenhet är oftast att man fått tänka om och lärt sig något nytt inte att konstatera ”nu hade jag rätt igen”. Fast är man egentligen rätt person att anse sig själv som god lyssnare? Det man själv upplever är kanske inte det som omgivningen upplever!

  • Där har du en poäng, helst ska väl andra uttala sig om jag är en god lyssnare eller ej. Men jag tror ändå att de flesta av oss med livserfarenhet kan se självkritiskt på oss själva, att vi vet våra starka sidor och våra svagheter.

 8. Att lyssna och försöka förstå andras ord skulle minska antalet missförstånd rejält. Detta är verkligen viktigt och alltför ofta glömmer jag att lyssna. Det gamla ordet har rätt; lyssna först och tala sen. Debatt kan ibland ge mig gåshud. Då händer det att jag går ifrån tv:n.

 9. Ja, debattämnena kan vara jätteintressanta, men jag får ofta en adrenalinchock av att höra hur lite de som talar är beredda att ge de andras tankar en ärlig chans. Det är för många lättvindiga avfärdanden och konfliktskapande påståenden, och ofta så tydligt att de talar förbi varandra.

  Delvis ligger det nog i TV-debatten som form. Man får ett begränsat utrymme. Man är pressad att klämma fram sina egna åsikter snabbt och självsäkert för att över huvud taget få fram dem.

  Debatter som man försöker vinna är inget annat än gladiatorspel. Diskussioner där man prestigelöst försöker pröva allas tankar och hitta olika möjligheter är något helt annat. En gång hade jag ett sådant samtal med två meningsmotståndare. Det var så fantastiskt för oss alla tre. Jag glömmer det aldrig.

  • Det är en konst att lyssna och reflektera över en helt annan åsikt än man själv har. Ju bättre man tycker om motparten som människa, desto lättare är det att föra en konstruktiv dialog tycker jag. Det finns många aspekter i hur samtal utvecklas…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: