Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Feminism med mera

host

Varför så dåligt med inlägg här, kanske någon undrar.

Jag har som bekant förflyttat mig till Oslo och det tar på krafterna. Kommit igång och arbetar en hel del, nu har jag varit ledig ett par dagar, då har jag kurerat min förkylning. Kan inte riktigt själv förstå att jag kan sova så mycket som jag gör.

Jag har tillgång till TV1 och såg ”Fittstim – min kamp” igår kväll. Kvinnokampen tycker jag är att få lika villkor som männen, lika stort inflytande i beslutande församlingar, att löneklyftorna utjämnas, att även kvinnor får en dräglig ekonomisk tillvaro som pensionärer, att våld mot kvinnor motarbetas till varje pris osv. Det kallar jag för feminism och det är något som de flesta i vårt samhälle kan ställa upp på – tror jag.

Precis som inom alla andra rörelser så finns det olika åsikter inom feminismen. Att springa runt med bar överkropp och visa brösten – det har inget med feminism att göra. Vad har det för budskap! Vad vinner kvinnorna på det?

Belinda Olsson har redan kritiserats en hel del för programmet, jag tycker det var bra. Dessutom tror jag är en väckarklocka, få oss att tänka till vad kvinnokampen handlar om. Det har varit väldigt tyst om jämställdheten i samhället och siffror visar nu att löneklyftorna har tendens att öka igen. Det är sådant vi måste motarbeta!

Kommentarer till: "Feminism med mera" (10)

 1. hej, var egentligen på jakt efter en mejladress för att kolla om du vet att det inte går att kommentera på din byggblogg, det kanske är avsiktligt men vill iallafall säga att det blir jättevackert det ni gör. Hoppas på fler bilder, köket och verandan ser spännande ut. Som byggnadsvårdare är man ju nördigt intresserad av även de ”fula” förebilderna, sitta och förfasas över blå panel är kul, och det är ju alltid charmigt med tidens spår. jag har inte hittat er byggblogg förut, är den ny?

  Inlägget ovan, jag brukar inte ha åsikter om saker om det jag inte sett eller läst, men om jag bara kommenterar på ditt inlägg, utan att ta med programmet, så tycker jag att det är mer irriterande att man i media och fikarum alltid dömer feminister i en grupp. Det finns säkert intressanta tankar i att protestera mot att bröst är sexualiserade i offentligheten, men det vill människor bara använda som alibi för att ”feminister” är flummiga. Man har ett obehag kring frågan och använder detta som ett sätt att slippa ta det på allvar. Samma resonemang har alltid förts av de som sätter agendan. Om man läser lite om medborgarrättsrörelsen så ser man det. För att ha moralisk rätt att ha en åsikt och protestera så ska det utföras värdigt, enigt och utan att störa örat eller blicken hos dem som är i överläge. Annars dömer man ut allt. Om de svarta inte tycker samma sak eller är ”bråkiga” kan de väl inte ha rätt? Släpa fram en svart som trivs med slaveriet och så vips är alla andra hysteriskt överkänsliga. Grov generalisering, men det är intressant att se vem som sätter agendan och vad de väljer att säga. Man kan väl inte säga att man är trött på (valfri -ism här) bara för att en del använder metoder som man själv tycker är onödiga och oförståeliga? Man får ju säga att de som gör detta, dem förstår man inte.

  • Tusan med… jag skrev ett långt svar till dig… försöker igen…

   Du är så välkommen att kommentera här hos mig, jag värdesätter varenda kommentar som inte är kränkande…

   Alla feminister kan inte klumpas ihop i en grupp, lika litet som alla kvinnor, alla svenskar, alla kulturpersoner osv. Ett feministiskt budskap vill jag ska ha ett budskap. Den där tjejen med bar överkropp och med svarta bokstäver målade på sig… jag uppfattade inget budskap alls, mer än att det var en tjej som vill provocera. I sådana fall så har jag svårt att se något feministiskt över det.

   Visst, det är en grov generalisering du gör, men jag förstår hur du menar. Agendan i samhället sätts av de bättre bemedlade, så har det alltid varit vad jag vet. Det är något att bekämpa i och för sig. Jag är för demokrati, så jag är inte ute efter att förbjuda tjejer att springa omkring med naken överkropp – däremot kan jag inte förstå syftet. Om jag ska förstå syftet bakom en aktion med löjets skimmer över sig, så får de tydligt tala vad det är de vill säga med sitt agerande. I vart fall om de vill att jag och en hel del andra ska förstå det.

 2. Ha, det var nog helt fel mia, såg att google lett mig fel på wordpress, du kan radera inlägget om du vill, men sista biten stämmer iallafall! följer dig nu så skriv på hoppas jag!

 3. Jag såg inte programmet, men håller med dig om att det mattats av med jämställdheten och lika villkor som männen. Löneskillnaderna för samma jobb är väl det som märks mest, men om man minns kvinnokampen på 70- 80-talet, är det ju sorgligt hur det är idag.
  Bar överkropp kan man väl ha om man tycker det, men inte är man feminist för det. Läste du Kvinnobulletinen? Jag tror jag har kvar några i en låda någonstans.
  Idag läser kvinnorna som är i den åldern jag var då, om botox, lyft här och där, push-ups, balconettes osv osv osv. (om de läser alltså).
  Oj, vad jag gick igång känner jag. Ha det bra och ta det med ro om du inte hinner blogga så intensivt. Trevlig helg!

  • Minns jag rätt så läste jag Kvinnobulletinen. Arbetade massor med jämställdhetsfrågor, mycket med arbetsvärdering innan det blev för tydligt hur skeva lönerna var och det arbetade försvann ut i rymden. Jodå, jag bloggar när jag känner för det. Kul att få igång dig litet! 😉

 4. Kvinnokampen ska som du skriver handla om rätt saker. Ofta dyker det upp fel frontpersoner. Så är det när det gäller mycket. Då blir jag mer nyfiken på vad de har i sin ryggsäck och jag får lust att gräva på fel ställe. För mig har det alltid varit självklart att vi ska behandlas lika när det gäller det mesta och inom områden där det är genomförbart. Jag är fullt medveten om att det alltför ofta inte går till så. Sedan är jag tacksam för att det finns två olika kön. Livet hade blivit trist och befolkningen hade tenderat att minska i alla samhällen om det bara fanns ett kön. 😉 Jag tycker om att det är skillnad på manligt och kvinnligt i rätt sammanhang. Däremot kan kvotering bli töntigt. Visst är det oftast trevligast om ex. en arbetsplats består av ungefär hälften kvinnor och hälften män. Jag har jobbat på arbetsplatser där det varit för mycket av både det ena och det andra. Inte bra. Men det är oftast betydligt viktigare att rätt person får jobbet. Oavsett kön eller från vilket land man kommer. Det stör mig att kvinnor inte får samma lön för samma arbete som en manlig kollega. Lilla jag fattar inte varför den orättvisa fördelningen inte går att stävja. Det är så himla självklart i min värld. Det finns mkt att jobba med. Det inser jag naturligtvis. Det är komiskt när vi går in i ex. en bilaffär och mekanikern eller försäljaren alltid vänder sig till mig om något tekniskt ämne och nonchalerar att titta på mitt flicksällskap. Helst med tanke på att jag kan mindre än… nu blev jag arg när jag tänkte på en typisk sådan snubbe som jag och en tjej stötte på inom skolvärlden. Han behandlade min klasskompis som luft, men var enligt ryktet känd för att få i säng kvinnliga studenter trots sin rätt höga ålder. Jag blev riktigt arg och vidtog direkt åtgärder. Privat. Men jag kan berätta en detalj. Jag tog inte av mig tröjan och visade min överkropp. 🙂 Önskar dig en lugn helg i Oslo.

  • Ikväll bråkar datorn med mig, eller om det är fingrarna som lever sitt eget liv. Gör ett andra försök att få till ett svar på din kommentar… Den första försvann ut i intet.

   Jag instämmer i det mesta du skriver, skillnaden är att jag tror att kvotering är tvunget ibland. Traditioner är så tunga att män väljer män och glömmer bort att det finns massor med kompetenta kvinnor. Kvoteringssystem har använts försiktigt och det har gjort en del, men det är långt kvar tills kvinnor lyssnas till på samma sätt som män lyssnas till. Om arbetsmarknaden blir mer uppblandad, oavsett kvotering eller ej, så tror jag att löneläget för vissa yrken skulle förändras. Många yrken som av tradition ses som kvinnliga är väldigt ansvarsfulla, men inte syns det i lönekuvertet.

   Helgen i Oslo blir lugn för min del. Jag sa arbeta fyra nätter på raken med start i kväll. Så inte ska jag stöka runt i Norges huvudstad! 🙂 Ha det gott själv… 😉

 5. Kallar mig inte feminist, har gått mode i det där att kalla sig så bara för att man har en sund syn på saker o ting ang löner och sådant.
  På mitt gamla ”kneg” hade alla lika lön för lika arbete..punkt…!

  Men det är väl mer än så inblandat i denna ekvation antar jag.

  Ha de bra nu.

  • Nej, jag ska inte kalla dig för feminist om du inte vill det. Det här med lika lön för lika arbete på din arbetsplats är ok, men så värderas inte arbeten om man tittar på helheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: