Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Ellen Key

key

Under min senaste Norge-vistelse hann jag läsa ganska många böcker, bl.a ”Ellen Key, en europeisk intellektuell” av Ronny Ambjörnsson. Folk i min ålder, 60+, har säkert hört talas om henne och vet att hon var en föregångare när det gällde samlevnad, äktenskap, familjen, hemmet och dess medlemmar. Idag hör man dock inte hennes namn så ofta, men vid 1900-talets början var hennes namn på var mans läppar. Alla verkade ha åsikter om henne, en del var positiva till henne, medan andra tyckte hon var provocerande eller kanske t.o.m litet ding och ute på fel väg. Med andra ord lämnade hon inte många oberörda.

Ellen Key föddes 1849, var äldst i en syskonskara på sex barn. Ellen, f. 1849; Ada. f.1851; Emil.f. 1852; Mac, f. 1853; Carl, f. 1855 och Hedda, f. 1856. Ellen blev något av en lillmamma till sina syskon, hon fick vara den medlande länken mellan föräldrarna och syskonen. Föräldrarna verkar mest ha haft ögon för varandra och det lyser igenom i boken att Ellen längtade efter kärlek och uppskattning från föräldrarna.

Som vuxen engagerade sig Ellen Key mycket för barnen och för kvinnors väl och ve. Flickors möjligheter till bra skolgång låg henne varmt om hjärtat. Men det var litet annorlunda skolgång än det vi tänker oss idag. Ellen Key förespråkade en hemskola för barn under deras första två skolår där en liten grupp barn undervisades av en mamma till något av barnen. Eller av ett äldre syskon. Hon ställde sig också mycket skeptisk till ”barnhagar”, våra dagars förskola. Idag skulle hennes åsikter utan tvekan ha uppfattats som bakåtsträvande, men det var ett helt annat samhälle då, runt 1900-talets början. Hon var en föregångare och kämpade för bättre villkor för kvinnorna och barnen i samhället.

Ellen Key verkar ha haft vänner, men ändå upplevt en stor ensamhet. Hon var häftigt förälskad vid ett par tillfällen, men männen var gifta och inte beredda att lämna sina familjer.

Det här är ytterst små axplock från boken, en mycket läsvärd bok för de som vill veta mer om den tidens intellektuellas kamp för kvinnans rättigheter och givetvis veta mer om Ellen Key. Det är en omfattande bok på 540 sidor, men kändes aldrig tråkig när jag plöjde igenom den.

blogg100 Nr 4/100

Kommentarer till: "Ellen Key" (3)

  1. Ska lägga den på minnet. Intressant att läsa om hur hur man levde förr och framför allt kvinnorna.
    Ha en fin kväll.

  2. Låter som en väldigt intressant bok. En kvinna som hungrar efter kärlek. Skulle vilja läsa den. Livet var nog rätt tufft för henne.
    Kram från mig.

    • Jo det fanns många delar i boken, men mest handlar det förstås om hennes kamp för förbättrade villkor för kvinnor och barn. Dessutom hennes resor och umgänge i hela Europa, något som jag antar inte var så vanligt för dåtidens kvinnor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: