Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

vardenkristiansund

Jag förvånas litet över att allt fler i 70-årsåldern bryter upp från långa äktenskap / samboskap?

Är det pensionsåldern, all ledig tid tillsammans som tar knäcken på förhållandena? Eller har man gått och tänkt tanken i många år och äntligen, när barnen flyttat hemifrån och man själv får mer tid att reflektera och agera tar sig i kragen och bryter upp. Hur det än är med detta, önskar jag alla ett bra fortsatt liv. alla som lever i förhållanden eller som lever som singel.

PS Jag själv bröt upp i 50-årsåldern och kände ”nu, sedan blir jag för gammal, då blir det inte av/ eller sedan är det inte lönt… 😉

Det är tufft att bryta upp efter många, många år i en relation. Men om inte relationen fungerar så kan man få många fina år på varsitt håll. I de bästa fall blir båda vinnare! Tyvärr, så är det ofta att någon av parterna inte vill… och då blir det jobbigt.

Vad fick mig att filosofera över den här frågan? Jo, att radarparet Svenne och Lotta bryter upp. Inte så länge sedan jag såg Svenne i TV och tänkte just att han lever i ett förhållande som håller! Ack ja, man vet så litet vad som döljer sig bakom fasaderna… 😉

blogg100    Nr 81/100

Kommentarer till: "Allt fler i 70-årsåldern bryter upp" (18)

 1. Jag läste också om Svenne och Lotta, och ärligt talat förstår jag inte vitsen med att skilja sig i den åldern. Nog måste man ha haft sådana tankar tidigare i livet och då är det väl ändå vettigare att göra det medan man är hyfsat ung. De är jämngamla med min man och mig. Vi gifte oss 1968 och jag skulle inte kunna tänka mig att ha det på något annat vis. Det är ju nu som pensionär som man verkligen har tid att göra allt tillsammans som man fick skjuta upp tidigare. Livet är inte en dans på rosor, men det är väl knappast en nyhet som man kommer på efter mer än 40 års äktenskap. Ha en varm och solig onsdag

  • Även om man inte haft det bra tidigare, så har det kanske varit acceptabelt!? När man blir hellediga båda två kanske de stora problemen blir mer synliga – oöverstigliga!? Vad vet jag. Hur som helst, man vet aldrig varför andra människor gör som de gör… 😉

 2. Jag blev änkeman 2009 och trivs nu alldeles utmärkt med att vara ensam,på mitt egna villkor,jag har ju min familj,mina vänner och kamrater,jag styr min dag exakt som jag själv finner bäst..
  Maten i dag,,,det blev riktigt bra faktiskt,gillar dessa tyska korvar med ca 90% köttinnehåll..Haé Kram.

  • Det låter som om du anpassat dig bra till din nya tillvaro. Många fastnar i sorgens bojor efter ett långt förhållande och det är väldigt tragiskt, tycker jag. Fortsätt att ha ett bra liv!

 3. Samma tankar hade jag om Svenne och Lotta. Det eviga paret! Tänka att jobba och artista i så många år tillsammans och få dela detta med någon som man lever tätt ihop med. Nu blev jag riktigt snopen faktiskt. Där ser man.
  Jag ser många fina och omtänksamma par i mitt jobb, även mindre trevliga förstås men för det mesta så måna de strävsamma paren om varandra. Det är ju när man blir äldre som man vill ha någon som finns där som man kan gagga lite med, diskutera och ventilera…..så vill jag ha det i alla fall.
  Men jag lever hellre själv än i ett förhållande där man inte har något gemensamt längre. Sådant suger.

  Nu är det dags för bädden, det ska bli grymt skönt!

  🙂

  • Sådana förhållanden sprider glädje runt sig. Men nog finns det många par som hållt ihop alldeles för länge. Där kvinnan är kuvad, eller mannen, men vad jag sett så är det första vanligast, om jag tolkat det rätt.

   Absolut att jag hellre lever ensam än i ett dåligt parförhållande.

 4. Relationer är ett gissel. Men jag tror det är bättre och det är nu i vilken ålder som helst bäst att skilja sig om förhållandet inte funkar.

  Kramkram till dig!

  • Jag instämmer i din åsikt. Det finns så många människor som lever i dåliga förhållande. Samtidigt så är det svårt att bryta upp från ”det man har” oavsett hur det ser ut. Förr var skilsmässor skambelagda, men vi som lever nu bör väl ha kommit bort ifrån de tankarna. Sedan finns det förstås en del trosinriktningar som fortfarande tycker det är synd att gå ifrån en parrelation. Jag är glad jag inte tillhör den gruppen… 😉

 5. Det måste ju vara så att de inte har haft det bra innan och bara hållit ihop så länge det går.

  • Man vet aldrig vad som döljer sig bakom fasaden… Vad som är orsaken är ju deras privata liv, och det verkar de vara proffsiga på att hålla, vad jag förstod av artikeln.

 6. Jaha ska de bryta upp, det visste jag inte.

  Vi håller ihop ännu efter 28 år ihop… Tribs fortfarande ihop men gör man inte det är det dags att avsluta så klart.

  • Ni är att gratulera! Ett tryggt och bra förhållande måste verkligen vara positivt. Inte alla som lyckas med det… 😉

 7. Här hålls det ihop sedan 40 år tillbaka. Är det klokt det? I dessa tider.

 8. AnneMarie Engblom sa:

  Svenne och Lotta är ju ett sånt där radarpar.
  Svårt att tänka sig den ene utan den andre.
  Har intervjuat dem vid två tillfällen under mina år som frilansjournalist, senaste gången när deras dotter råkat ut för ett rasistiskt överfall i Sävsjö. Då var det verkligen allvar!
  Jag är överraskad över att de nu går skilda vägar.
  Men det är aldrig för sent för kärleken….

 9. Kanske det inte är så konstigt att allt fler bryter upp i 70-årsåldern
  eller tidigare…
  på den tiden när de gifte sig så var kvinnosynen och kvinno- och mansrollerna mycket annorlonda…
  och många kvinnor fick stå tillbaka på olika sätt både i samhället och även i familjen
  och man kunde inte skiljas så lätt även om äktenskapet var dåligt
  Men samtidigt är det säkert inte så lätt att bryta upp efter ett långt äktenskap, och många klarar inte av att göra det
  Mina föräldrar som jag ser det nu, skulle mått bättre av att bryta upp….och även vi barn…
  men när mamma blev ensam, så märkte jag att hon njöt över att få bestämma över sitt liv, egen egen ekonomi osv.

  • Det är säkert många kvinnor som ”stått ut” med mycket, även en del män. Visst är det svårt att förändra sitt liv radikalt – oavsett vad det gäller för sorts relationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: