Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Tiggare

litenblomma

Många fördömer tiggarna som finns i vårt samhälle. Många tar för givet att de bluffar, att det inte alls är fattiga människor det handlar om. Det går rykten om, t.o.m omtalats i media, att det finns ligor bakom tiggarna. Ligor som tar hand om pengarna de får in genom sitt tiggeri. Det i sin tur, tror jag, har ökat på allmänhetens skeptiska inställning till tiggarna. Några av oss svenskar ser tiggarna som ett bedrövligt inslag i samhället, de tar sådana rykten, misstankar eller enstaka fall som sanningar.

Senare har det kommit en helt annan bild från media. Att det är extremt fattiga människor, oftast romer som är i stort behov av hjälp från utomstående. Många har nog blivit vacklande i sina tankar om vad det är för människor vi ser litet här och där, både i större som mindre städer. Oftast går vi förbi tiggarna utan att skänka dem någon större tanke. Ibland blir de bespottade, någon gång har de fått en hink med vatten över sig. Ett sätt för oss i vårt välstånd att visa dem vårt förakt. Att vi inte vill ha dem här i vårt samhälle.

Jag har aldrig trott att folk sätter sig och tigger om de verkligen inte är i desperat behov av pengar för sin överlevnad. Vem vill sitta ute sommar, som vinter på trottoaren, ibland med en pappskiva under sig för att få ihop några få kronor under dagen? Tror inte det är någon om de kan finna en annan utväg.

Idag läste jag i lokaltidningen om ett ungt jönköpingspar som hjälper ett ungt par från Rumänien som har tre barn i hemlandet. De vet inte hur de ska försörja sin familj. De lånade pengar för att komma till Sverige för att arbeta  Här insåg de snart att det inte fanns några utsikter att få arbete, det har inga andra rumäner i deras situation fått. De svenska ungdomarna bjöd hem dem, lät dem bo i deras källare några dygn innan det rumänska paret fick låna en sommarstuga av bekanta till det svenska paret. De tre barnen hemma i Rumänien får inte komma till skolan längre p.g.a att de inte har hela kläder. Barnen bor för närvarande hos bekanta till föräldrarna. Här i Jönköping har det samlats in kläder till barnen, kläder som ska sändas hem till barnen. Insamling har startats till en grundplåt för att familjen ska kunna bygga sig ett hus, ett enkelt sådant, kanske skjulliknande om jag förstod det rätt. Den rumänska familjen blev bostadslösa när en flodvåg svepte bort deras tidigare hem. Den rumänska mannen har t.o.m fått timanställning i Jönköping, det visade sig att han är en duktig hantverkare. De här svenska ungdomarna tycker jag är guld värda! De visar att medmänsklighet finns i vårt samhälle. De vågar sådant som kanske många funderar över, kan man hjälpa dem på något sätt. Hjälp till självhjälp, för det är ju inte meningen att de ska bli beroende av hjälpen.

En stor eloge till dessa ungdomar!

Rumänien är ett av medlemsländerna i EU. Vad gör EU för att hjälpa Rumänien att få ordning på de sociala förhållandena inom landet? Det här är givetvis en betydligt större fråga på sikt än enskildas hjälpinsats.

 

Kommentarer till: "Tiggare" (34)

 1. Härlig berättelse att läsa! Jag skulle så gärna vilja säga till den unga kvinnan som tigger ”åk hem, dina barn längtar efter dig. Jag blir månadsgivare till dig istället, jag kan skicka både pengar och kläder. Vilken storlek har barnen?” Förstår du hur jag menar? Hjälp till självhjälp, att hjälpa på plats, med familjen intakt, istället för att ge några kronor i ett gathörn. Och hjälpa en familj direkt och inte behöva fundera på huruvida de får behålla pengarna eller om det finns någon annan som tar en del av de pengar de tiggt ihop på stan. För jag tror nämligen att det också finns människor som utnyttjar fattiga, hjälplösa och desperata människor.

  • Visst är det så, det tror jag också. Att ibland kan det finnas någon annan bakom som tar det tiggaren får in. Jag har vänt på den här frågan många gånger och kommit fram till att för mig är det viktigare att ge de som verkligen behöver även om det någon gång hamnar fel. Ger jag aldrig så kommer det aldrig rätt. Samtidigt så är jag angelägen om att problemet åtgärdas på högre nivå! För inte ska någon annan människa behöva lita på andra enskilda människors välvilja… att känna sig i ekonomisk beroendeställning till andras godtycke för sin överlevnad borde alla få slippa.

   • Absolut borde det tas högre upp. Man ska inte behöva vara beroende av andras välgörenhet. Som sagt, om personerna egentligen vill leva i sitt hemland med sina barn så skulle jag hellre bistå dem där. Ibland behövs det bara ett mikrolån för att komma på fötter. Att under några månader inte behöva oroa sig för ekonomin utan kunna söka jobb, starta en liten verksamhet osv.. Det skulle jag gärna stötta..
    Det har man ju sett funka i de länder där de praktiserar just mikrolån, här två exempel: http://www.adra.se/sida/143/mikrolan-forandrar-kvinnors-liv.aspx, http://www.loppan-hoganas.se/?page_id=15
    Nu när jag googlat lite så ska jag faktiskt söka efter något bra projekt att bidra till! 😀

   • Jag blir glad av att läsa vad för tankar mitt blogginlägg har satt igång hos dig.Det finns väldigt många sätt att hjälpa människor i de mest utsatta lägen. De allra fattigaste. Mikrolån har jag hört talas om, men aldrig gett något till… kanske dags. Hittills har jag fadderbarn, som också kan ses som hjälp till självhjälp på sikt. Det som gläder mig är att det finns så mycket humanitet i människor även i vårt samhälle där det allt mer går åt att roffa åt sig själv så mycket som möjligt. Ibland känner jag det så i alla fall, även om jag vet att många, kanske de allra flesta, har andra värden i livet än att roffa åt sig på andras bekostnad.

   • Jag har dragit mitt strå till stacken genom att vara månadsgivare till en ung tjej i Tanzania i fem år nu. Det är en syster till min jobbarkompis man. När han flyttade hit och gifte sig med min kollega så hade han fyra föräldralösa syskon därnere. Alla fyra fick sponsorer. Jag blev ”sponsor” till hans syster, Very Nice(ja, hon heter faktiskt så!) och alla mina pengar har gått direkt till hennes skolavgifter(internat) och skolgrejer/kläder. Det känns himla gott att hon faktiskt läser på Universitetet därnere nu! 😀 Det gör mig jättestolt att jag bidragit till detta! Så kan hon bidra till sitt samhälle i framtiden!

    Fördelen har också varit att jag verkligen vet att pengarna gått till henne och inget annat. Inga administrativa avgifter som dras från ens bidrag. Och så får man uppdateringar om hur det går och så.. När han åkt ner och hälsat på så har vi rensat ur flickornas garderober så han kunnat ta med kläder till henne.

    Det finns många barn och ungdomar här i Sverige som har det svårt, enligt Sveriges mått mätt. Jag vet t ex att det finns unga tjejer som får gå med papper i trosorna när de har mens för att att föräldrarna supit bort pengarna osv. Självklart borde samhället göra något åt detta, men… Jag skulle gärna bli en månadsgivare av t ex bindor och tamponger, sådant som inte går att supa upp liksom. Men hur får man tag i de behövande? Ja, det är sådana tankar jag går och tänker på ibland.. 🙂

   • Himla intressant att läsa om. Jag skulle gärna gå ”sådan” väg också, men har ingen sådan kontakt. Å andra sidan är man aldrig hundraprocentigt säker, den mest trovärdige kan förskingra. Världen över. Jag är skeptisk till många hjälporganisationer pga uppgifter om falskspel som kommit fram. Men jag hoppas att mina pengar kommer dit de ska.

    Visst finns det många barn i dagens Sverige som har det svårt. Trots allt ska våra sociala myndigheter ha koll på det läget… vi har ett system som inte alltid fungerar, men trots allt det finns. Det är ju långt ifrån alla länder som har.

 2. Så härligt att läsa om människor om engagerar sig så. Det är kanske lättare att få andra med att ställa upp ifall man känner de som behöver hjälpen eller har någon annan koppling till dem. Det är helt fel att barn ska behöva lida någon nöd när det finns sånt överflöd på vissa ställen. Kram

 3. EU måste sätta mycket större press på de medlemsländer som har så fattiga medborgare att de tar sig till andra EU-länder för att tigga. Det fall du berättar om är oerhört tragiskt och jag är glad att den här familjen får hjälp. Men jag tror tyvärr att det finns organiserat tiggeri också, känner flera personer som sett tiggarna anlända till ”jobbet”, de kliver ur flotta bilar som någon annan kör och byter kläder innan de intar position. Jag ger inget till tiggare eftersom jag inte vet om de ingår i en liga eller ej och jag tycker inte heller att det är mitt ansvar att bidra till dessa människors försörjning. Det är EU-medborgare det handlar om och det är deras eget land som ska se till att de har en skälig levnadsnivå.

  • Jag tror också att det finns ”hallickar” bakom en del tiggare, men inte alla. Media tycker jag har granskat och belyst att så är fallet. Det finns både ock.

   Självklart är det egna landet som har ansvar, men jag kan inte blunda för deras benägenhet. Det finns massor med rumäner, framförallt romer kanske, som lever under urusla förhållanden. Precis som jag skrev så tycker jag också att EU ska sätta press på landet att förbättra situationen för alla sina medborgare. Nej, det är inte mitt ansvar… men jag vore inte jag om, jag blundade för all fattigdom och elände som råder i övriga världen. Allt medan vi i Sverige lever i välstånd.

 4. samma som du, så tror jag inte folk sätter sig och tigger om de inte är i desperat behov av pengar
  De sitter och tigger t.om. i bitande kyla….
  Så fint det du berättar om det unga Jönköpingsparet som hjälpte en familj
  helt underbart, och ja….att hjälpa till självhjälp är det bästa…

 5. Jag tror verkligen att de är fattiga dessa tiggare, men jag tror även på att det ligger en organisation bakom dem. De blir helt enkelt utnyttjade pga att de är så fattiga att de gör vad som helst. Tycker det är tragiskt och tycker att landet där tiggarna kommer ifrån skulle ta ett större ansvar för sina medmänniskor.

  • Fördelningen mellan människor är åt skogen både i världen och inom länderna. Tack för din kommentar…. kul att så många svarar och har åsikter.

 6. Du tar upp en väldigt samvetsfråga här. Jag tror också att det inte finns någon som hellre sätter sig och tigger, än att arbeta. Men känner mig helt förtvivlad när jag ser dem och tvingas gå förbi. De blir fler och fler. Vad är det för signaler som vi skickar ut så att de vill komma hit. Jag mår dåligt av det och vid några tillfällen har jag givit mat. Det finns ”människor” som gärna utnyttjar fattiga och sådana som för den skullen inte fått den utbildning som de är berättigade till, enligt medmänskligt sätt att se det. Vår vackra planet är uppdelad i fattiga och rika. Där det värsta är att de rika utnyttjar de fattiga för sin egen vinnings skull. Jag är världförälder ger lite varje månad så barn får en framtid. Jag hoppas verkligen att det är så. Men om vi alla tänkte att det säkert är bluff så skulle ingen få hjälp. Jag vill leva i en värld där vi försöker att hjälpa varandra. Heder till ungdomarna som hjälpte dessa. Men något mer måste göras och det kvick för det är människor precis som du och jag, och dom lider.
  Kram från Skogsfen

  • De rika styr världen och utnyttjar de fattiga… idag som såväl historiskt. Tragiskt. Hörde något radioprogram för ett tag sedan där det påstods att klyftorna minskat något… alltså att inte lika stor andel fattiga som det varit tidigare… men det är förstås en klen tröst. Människan är girig, många gånger verkar det som desto rikare vi blir desto mer håller vi i vårt och desto mer vill vi ha.

 7. Det är härligt med människor som bryr sig. Fina ungdomar och ett intressant inlägg du har idag. Dina funderingar är vettiga tycker jag. Alla har ju åxo någon åsikt om tiggerier

  Ha en skön fredag nu och kram på dig!

  • Jo, det är mycket åsikter om tiggare. Alla är överens att det är trist att det finns… att människor är så fattiga. Hur problemen ska lösas, ja, där finns det skilda åsikter…

 8. Har börjat ge en slant till de som jag passerar på gatorna här i stan..insåg att jag var totalt dum i huvudet som tittade bort när jag gick förbi dem..har jag lite ”skrot” i fickan så får de det.
  Jag har blundat för dem länge men en dag såg jag hur en som gick framför mig just passerade en tiggare och tittade åt andra hållet så att han nästan krockade med en stolpe.
  Såg så dumt ut att jag grävde i fickan efter vad jag hade.

  Har efter det den händelsen träffat några av dem på annan plats…de har det ”överjävligt”…
  Men visst finns det en och annan som inte hör ”dit”…man får väl gå på sin magkänsla.

  • Jag har också börjat ge ibland… Tyvärr så är det många som inte kan någon engelska, eller väldigt dålig. Vill snacka med dem ibland.

   I Norge förbjöds tiggeriet om jag minns rätt bara för några månader sedan. Jag kan ha fel, men tror det blev ett sådant beslut. Frågan har i vart fall varit uppe där ett par gånger. När jag var i Norge vid ett tillfälle träffade jag en rumänsk kvinna som hade sa sig ha en leukemisjukt barn hemma, hon tiggde pengar. Jag har tänkt på henne flera ggr, funderat på hur det gått för henne. Tror nämligen inte hon bluffade…

 9. Ger aldrig något. Det är väl bra med snälla människor, men inte ska Rumäniens romer tigga på våra gator. EU avsätter stora summor för romernas integrering. Det är bara det att Rumänien ansöker inte om pengarna. Vinner inte val på det i Rumänien.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/har-fastnar-eus-miljarder-till-romerna/
  Tiggande romer i alla stora och medelstora svenska städer – bedrövligt. Att det sedan är synd om dem är naturligtvis självklart.

  • När gränserna är öppna inom EU tycker jag inte det är speciellt konstigt om de fattigaste söker sig till de rikare länderna. De hoppas förstås på jobb och chans till egen försörjning. Att det sedan är tiggeri de slår sig på… ja, det kanske är så att ”nöden har ingen lag”.

   Tack för länken till artikeln. Det finns artiklar i olika riktningar när det handlar om romer… både de som visar att bakom tiggarna finns ligor som tar hand om pengarna, romer som tigger för sin egen överlevnad… och även pekar på brister i landet Rumäniens tänkande. Allt kan vara sant, trots allt är det fattiga människor som inte behandlas speciellt bra i sitt hemland det handlar om. Det är inte så himla många år sedan romer inte fick vistas i samma kommun mer än tre dagar i sträck i vårt land… det är en folkgrupp som har och har haft det tufft.

 10. Jag brukar också ge en slant om jag har i fickan. En vän till mig hade gått in och köpt lite mat och annat som kan behövas för sin dagliga livsföring för någon vecka sedan till en som tiggde utanför butiken. Men damen som tiggde hade avböjt kassen, jag vill bara ha pengar ingen mat sa hon på engelska. Snopen gick min vän där ifrån med sin fulla kasse med blandat i. Ibland så blir man fundersam. Mycket intressant inlägg.

  Önskar dig en fortsatt fin lördag!

  🙂

  • Ja visst förvånas man ibland.

   Jag upplever att många av tiggarna blir glada bara man besvarar deras hälsning ”hej”… utan att ge dem något. Jag bekräftar att jag ser dem och respekterar dem så mycket så jag hälsar på dem. Det är nämligen inte alltid jag ger… men ibland händer det…

 11. Jag har också lite svårt att tro att det ligger ligor bakom som tar pengarna av de som tigger. Som affärsidé betraktat skulle det nog inte vara så lönsamt. Precis som du påpekar så borde både EU och Rumänien ta mer ansvar för de människor som reser långväga för att tigga till sitt uppehälle.

  • Du för in en aspekt till… vad skulle det vara för lönsamhet för sådana ligor? Ja en bra fråga! Jag tror ingen som vill tjäna snabba pengar satsar på tiggare.

  • Den här artikeln är också gammal…. 😉

   Svar på ditt påstående – polisen, ja det är en hel yrkeskår och de uttalar sig olika. Inom alla yrkeskårer finns det säkert politiska åsikter från vänster till höger. . Jag tror att det finns kriminella bakom en del tiggare, men de allra flesta tror jag är just bara tiggare. Det har flera utredningar visat. Det finns kriminella även inom partier… inte ens sd är förskonade eller hur? Det jag tycker mest illa om hos sverigedemokrater är just generalisering av grupper. Människor är individer och det finns säkert både onda och goda inom alla grupper. Har du en annan åsikt?

 12. Samtidigt blir jag glad över människors givmildhet,här finns rejäl potential att höja skatterna.Pengar som så väl behövs i den svenska välfärden,bland annat.Ladorna är tomma har ju Magdalena Andersson sagt.Tiggeribranschen omsätter sannolikt miljardbelopp varje år.

  • Precis som du tror jag det finns utrymme att höja skatterna för de som tjänar mycket och ge tillbaka till de arbetslösa och sjuka. Som du säkert vet genomförde den borgerliga regeringen en del skattelättnader för oss som är medel- och höginkomsttagare på bekostnad av de med sämre ekonomi!?

   Vem är du? Vad vill du genom att leta upp gamla blogginlägg? Är det här en ny drive för att fånga fler röster till sd så kan du stryka mig direkt. Jag gillar inte er politik.

 13. Jag tycker inte att Dina påståenden skall stå oemotsagda.Javisst är det gamla inlägg men får man inte läsa dem och kommentera tycker jag att Du skall ta bort dem.Vilka utredningar är det Du hänvisar till? Jag skulle gärna vilja se dessa för att själv kunna bilda mmig en uppfattning.Jag tycker att den polismannen med rumänsk bakgrund är väldigt vederhäftig i sak.Skövde tidningar valde dock att ta bort artikeln så detta är en cashad kopia.Varför får inte tiggeriet diskuteras utifrån eventuella negativa aspekter,kan man ju undra.Vad tror Du att det beror på?

  • Varför påstår du att saker inte får diskuteras? Vi diskuterar här, det skrivs mycket i tidningar, diskussioner förs i radio. TV tittar jag inte så mycket på. Vi har åsiktsfrihet och tryckfrihet. Problemet är att de som är emot invandring inte vill lyssna på andras åsikter utan att säga att era åsikter inte får föras fram! Alltså blir mitt svar att man visst får diskutera frågan. Dessutom är det frivilligt att ge något till tiggarnaeller inte att ge. Däremot är det inte tillåtet att misshandla dem eller annat som förekommit.

   Så intresserad är jag inte just av den här frågan så jag har sparat utredningar, artiklar, dokument. Det tror jag bara de som arbetar med frågorna och de som är väldigt intresserade av frågorna gör. Du får ursäkta, men jag har ingen sådan att visa dig. Däremot vet jag att jag läst rapporter från båda sidor – tror att du kanske också gjort det. I annat fall är det kanske du som behöver bredda vad du tar del av för media… 😉

 14. Det var ju synd att Du inte kan hänvisa till en enda.Nåja,skulle Du komma över någon så meddela via min blogg.
  Åsiktsfrihet är endast för de med rätt åsikt.

  • Vilket annat land har ”bättre” åsiktsfrihet? Jag vet inte vart du vill komma. Jag har läst i din blogg och ser att du mår väldigt dåligt, är det så att du mår bättre av att spy ut ditt eget missnöje över bloggare som inte tycker som du? I så fall tycker jag att du lägger energi på fel saker. Försök finna att göra sådant som får dig att må bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: