Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Mammografi

bla

Idag var jag kallad till mammografiundersökning. Tänk vilken hälsovård vi har! Det gnälls mycket på sjukvården, ibland med ”full rätt”, men lika viktigt är det att se vilken fin sjukvård vi har. Jag tror det anses som vi har världens bästa.

På Ryhovs sjukhus har vi sjukhusvärdar som ska hjälpa folk att hitta rätt. Toppen! Men jag tycker de är alltför energiska, de låter inte folk orientera sig själva utan kommer mot en så fort man tittar på en orienteringstavla… och jag gillar inte det förfarandet! Hjälp dem som vill ha hjälp, men låt folk ta initiativet eller vänta in och se om någon ser mer förvirrad ut än vad som kan anses som riktigt bra för vederbörande! 😉

Jag visste att jag skulle svänga till vänster i entrégången, men jag mindes inte vilken hiss/trappa jag skulle ta. Sjukhusvärdarna var litet upptagna med andra personer, jag sneglade snabbt på tavlan för att sedan skynda vidare mot trappa D. Men…. jag såg nog att en av värdarna hade fått ögonen på mig… men jag skyndade vidare, som sagt, innan de hann göra något utfall mot mig… 😉

Känner mig litet som den trotsige treåringens ”Jag kan själv”… 😉 De kanske ser att jag har koll på dem och tolkar det som att jag önskar hjälp. Nästa gång jag besöker sjukhuset ska jag försöka komma ihåg att nonchalera dem med blicken och se om de lämnar mig åt mitt öde då…

Kommentarer till: "Mammografi" (19)

 1. Kväller,,Ja jag tycker om att botanisera i min hemkommun,,en kompis hade gjort fundamentet till minnesmärket över Bror Hjort,och jag visste var det fanns så jag stannade till där,flottningsmuséet och konstverket finns på samma plats vid Marmafjärden..Haé Kram.

 2. Vi har värdar på vårt sjukhus med, men de hjälper mest de äldre / handikappade att köra dem till rätt plats 🙂

 3. Haha! Det var en bra beskrivning av hur du kände dig. Jag vill nog också gärna försöka hitta på egen hand, men visst är det bra att det finns vänlig personal att rådfråga. Kram

 4. Må så vara ..de är ganska så ihärdiga och hjälpsamma dessa sjukhusvärdar och de tar verkligen sitt ansvar att för att hjälpa människor åt rätt håll. Det är bra att de finns för dem som inte hittar rätt..
  De går in för sin uppgift kanske lite för mycket ibland…man hinner ens inte fråga om vägen…så hjälpsamma är de.
  Sjukhuset är stort så stort att jag inte hittar överallt även om jag jobbat där så hittar jag inte rätt..särskilt svårt är det nere i kulverterna ..där är det lätt att gå bort sig.

  • Jag hittar inte heller, har också varit i tjänst där kortare perioder… lärde mig t.o.m kulverten hyfsat…. men jättelätt att vandra fel där. Som tur är så är det bra skyltat! Värdarna är en jättefin service, så jag vill inte på något sätt förringa deras arbete…. mer än att de skulle kunna hejda sig litet… 😉

 5. Blåst af Kuling sa:

  Hahaha! ”Kan själv!” 😉
  Kram och trevlig helg.

 6. Bra att det finns men visst det borde räcka med att stå där och vara tillgänglig för dem som behöver hjälp!

 7. Sist jag besökte ett sjukhus för eget ärende var 2012…alltså…det var så långt att gå och till sist hamnade jag på nån gammal avdelning i egen byggnad som förmodligen var från 70-talet…men utrustningen såg modern ut..även om jag inte lät dem använda dem på mig.
  Det gick bra med mer medicin ett halvår istället. (Polyperna)
  Fast jag tror de hade medlidande med mig..var skitnervös ju.

  Ha en skön helg 🙂

  • Många är skitnervösa vid kontakt med sjukvården och det är ju inte så konstigt. Det gäller ju vår hälsa! Polyperna… ja, inte så stort för oss inom vården men för den enskilde är det just ”mig” det gäller. Och då är det besvärligt… 😉

   Ha en fin helg själv, Micke!

 8. Hihihi … jag känner igen det där, ”kan själv”. Håller med dig fullständigt. Jag vill inte heller bli påhoppad så fort jag visar mig.
  Däremot finns det sammanhang där jag tycker att det finns en gräns när utebliven uppmärksamhet gränsar till nonchalans, och får då motsatt effekt. Jag kan bli förbannad när jag länge gått i en butik och biträdet inte ens verkar se att jag är där utan kanske pratar i telefon eller kollegor emellan. Känns nästan som man stör när man kommer fram och ber om hjälp.

  Vi har säkert en jättefin sjukvård, framförallt vad det gäller rätten till den. Men tyvärr är det lite av ett vågspel om man ska få god kvalité, och man måste ha ett mått av tur för att få rätt läkare, rätt engagemang och rätt vård … Förmodligen även vara glad om man bor i rätt landsting. Det har skett lite väl många feldiagnoser i vår kommun, med förödande följder.

  Det tråkiga är att det ofta verkar bero på bristande resurser när vården inte håller måttet. Jag har inget att klaga på vad det gäller vårdpersonal och deras insatser, eftersom de i regel gör vad de kan.
  Jag har varit med om en brokig samling erfarenheter när det gäller vår sjukvård. Jag upplever det som att det är 50%-chans att det blir bra eller dåligt. Och när det handlar om mental ohälsa är vi ute på ett riktigt gungfly …

  Önskar dig en fin helg.
  Kram

  • Vi har en bra sjukvård, men för den sakens skull kan den bli bättre. Jag tror den varit bättre vad gäller mycket.

   Bemötandet är väldigt viktigt! Det är väldigt bra att vara patient ibland för att inse hur utlämnad den enskilde är. Felen har blivit fler under de senaste åren, det känns så i alla fall. Avdelningsplatserna räcker inte till, patienter läggs på ”fel” specialistavdelningar, det går bra oftast, men det har också lett till allvarliga misstag. Ja, det finns mycket att göra för att förbättra för patienterna. Apropå psykiatrin håller jag med, mitt eget specialistområde… Där har det bantats alldeles för mycket vilket lett till tragiska öden.

   Louse! Vilka kommentarer du skriver! Jag blir så glad åt ditt engagemang. 😉

 9. Hej du..Ja jag minns hemma hos farmor 1950 i södra lappland,,vedspisen värmde upp hela undervåningen,det fanns 2 små rum på övervåningen,där skorstenen var skiljevägg,tror att det var den enda värmekälla som fanns,lite osäker dock..Men när jag är uppe i stugan då är det vedspis som gäller,,den har hög ”Mysfaktor”..Haé Kram.

  • Ja, förr var de inte så bortskämda med alla moderniteter vi har idag. Ingen som skrek om elektriciteten försvann ibland, värme hade de ju ändå och det fanns stearinljus och ficklampor… Tiderna förändras och vi med den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: