Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Hur trovärdiga är bankerna?

halmfigurer

Jag är ingen större beundrare av banker. Ser dem mest som något nödvändigt i vissa lägen, men ska ifrågasättas… 😉

Swedbank som jag är kund hos kallar numer till en årlig ekonomisk genomgång. Den kommer jag förmodligen att tacka nej till i fortsättningen.

När jag var där för ett par år sedan fick en s.k expert mig att avsluta min bästa fond och överföra pengarna till en helt ny fond för mig. Jag funderade flera dagar, tänkte från start aldrig i livet, den gick så bra. Därefter började självkritiken slå rot i mig och jag tänkte att jag kommer att ångra mig om jag inte följer hans råd! Under de första månaderna följde jag både den aktiefond jag lämnat som den jag nu nyttjade. Den jag lämnat fortsatte att öka och öka i avkastning, medan den jag nu hade gav minus varje månad. Varför ändrade jag inte tillbaka? Tja, kanske i tron att ”experten” skulle få rätt någon gång! 😉 Men icke. Sedan har det fått löpa på, inte fallit i glömska, men ändå…

Vid mitt besök för ny ekonomisk genomgång veckan innan jul i år så rekommenderade min bankkvinna att se över mitt fondsparande, skulle vi inte avsluta en del fonder för att investera i andra. Där högg hon i sten! Fick däremot veta hur jag ångrat förra ”expertens” råd, det där vill jag sköta själv. Jag har medvetet satsat på några högrisksfonder, med tanke på hur lätt det är att hålla koll på utvecklingen av dem så ville jag ha det så. Det är inga stora summor jag har i de mest svajiga… Hon ville inte tillstå att deras experter var så dåliga, man kan ju aldrig förutse… Men nog var det jag som fick ett belåtet leende i ansiktet när det endast några få dagar därefter publiceras både i radions nyhetssändningar som i flera tidningar att privatpersoners egna placeringar gav bättre avkastning än där bankfolk haft ett finger med i spelet! 😉 Skickar en lång näsa till min bankkvinna via cybern… 😉

Samtalet fortsatte. Jag sa att jag vill skaffa mig Swish men vet inte riktigt hur jag gör. Fick telefonnummer dit jag skulle ringa för att få hjälp på vägen. Jag sa något om att jag vill göra detta innan jag blir så gammal så jag får svårt att lära nytt. Hon log och menade att vi kommer att kunna betala med kort under lång tid framöver. Det lät som om det var onödigt för min del att lära nya betalningssätt… 😉 Hon nämnde att hon trodde att vi kan betala med kort åtminstone 30 år till! Tja, menade jag, utvecklingen går fort. Det var ingen för 10-15 år sedan som kunde föreställa sig att bankerna inte skulle komma att hantera kontanter inom en så snar framtid. Jo, det var hon förstås tvungen att instämma i.

Det som gjorde att jag tänkte aldrig mer var att  hon var inte ett dugg påläst över min ekonomiska situation. Jag ville ha räntesänkning på mina bostadslån och hänvisade till att jag amorterat så bra under de senaste åren. Hon påstod att jag amorterar 1.000:-/månad och undrade om jag inte skulle höja till 2.000:-/månad. Jag kontrade med att det där sköter jag själv väldigt bra! Sanningen är att hade hon tittat efter hade hon upptäckt att jag amorterat betydligt mer än det hon påstod under de senaste åren!

Nej tack till sådana ekonomiska rådgivningar! Varför ställer de inte frågor om hur jag tänker i det de finner underligt istället för att bara helt frankt tro att kunden inte förstår sitt eget bästa. Det räckte inte ens med ett bestämt nej till vissa råd hon gav, utan hon försökte med att ”jag kommer att dokumentera detta väldigt noga, att du fått de här råden men avvisat dem”. Jag fick t.o.m skriva under det!

Jag kanske är gammal och knarrig, men att behandla mig som ett mindre vetande barn i ekonomi är att trampa mig på tårna. Jag har försörjt mig själv sedan 16 års ålder. OK, jag var sambo under drygt 20 år, då hade vi gemensamt ansvar, men ändå!

Är det endast jag som retar mig på bankfolkets attityder!?

 

Kommentarer till: "Hur trovärdiga är bankerna?" (13)

 1. Har gjort samma misstag som du ang fonder. Följt expertens tips o förlorat rejält 😥

  Swisch kan man ganska lätt fixa från telefonen genom att ta hem deras app.

  Verkar för övrigt vara en ovanligt tjurig bankkvina du råkat ut för.

  Jag sparar på JAK numera. Inga räntor. Lätt att få låna om man behöver.

  • Jag tror hon var relativt ny i den här rollen… nybörjare måste alla få vara. Men då vore en mer ödmjuk framtoning klädsamt… utan tvekan… 😉

 2. Lita aldrig på en bank….aldrig.

  Mycket bättre att ta hand om det själv. Har man inte kunskap så är Avanza Zero ett perfekt alternativ. Det kostar dessutom GRATIS. 🙂
  Kram

  • Bankfolket följer säkert vissa riktlinjer, men de ser inte helheten. Det jag utklassar banken för allra mest är att hon var så dåligt insatt i mina amorteringar0. Jag har klarat mig bra under alla år, så jag litar mest på mig själv när det gäller min egen ekonomi! ”Jag kan själv” som treåringen skulle säga… 🙂

 3. En god fortsättning och ha nu en bra avslutning på detta året. Ingen vidare duktig ekonomisk rådgivare du pratade med…
  Kramen

  • Den så kallade experten som gav mig råd för ett par år sedan, han ansågs som duktig, påstods det då. Med facit i handen så måste jag förstås anses som superduktig! 😉

 4. Litar inte alls på dem…varje bank har sina egna grejer som de vill att man ska satsa på…de skiter i kunderna känns det som ibland.
  Nu vill de ju ha ett kontantlöst samhälle…för säkerheten skull….men den största anledningen är ju att de vill ha alla kundernas pengar inne i bankens ”system” så de kan göra affärer med dina (våra) pengar och tjäna ännu mera.

  Nä…gillar dem inte men vad har man för val?

  Ha de….

 5. Jag har nog erfarenhet av både bra och dåligt slag. Vi har fått väldigt bra hjälp när vi etablerat god kontakt med en specifik person på banken. När de gått i pension, eller slutat som i det senaste fallet, så har det blivit svårare. Inte samma service och oerhört tungjobbat när det gäller vissa ärenden.
  Men jag tror inte att jag skulle anlita dem för ekonomisk rådgivning, enbart diskutera med dem när vi behöver se över våra lån.

  Jag är ett fullkomligt rötägg när det gäller ekonomi, så jag behöver ha pålitlig rådgivning. För ca 4-5 år sedan blev vi kunder på en liten rådgivningsbyrå här i stan. De är väldigt engagerade och har rekommenderat oss mycket bra placeringar. Vi har inte blivit missnöjda en enda gång. Min man som tillhör den kategori som gärna satsar lite tuffare än jag, har vunnit massor på deras rekommendationer.

 6. Bra fonder är Avanza Zero och Spiltan. Avanza Zero har ingen avgift alls och Spiltans är låg. Om man nu vill spara i fonder. Vilket inte är att rekommendera, har jag förstått.
  Gott slut och Gott nytt år!

 7. Eftersom jag inte gillar siffror och tycker ekonomi är tråkigt är jag antagligen ett lätt byte för profithungriga bankrådgivare. Jag har i alla fall lärt mig att alla deras råd i första hand går ut på att banken ska tjäna pengar, i andra hand hjälpa kunden.

 8. Gott Nytt år! Visst kan man ibland bli lite irriterad på ”bankfolk”, fast de ska väl ändå vara de som kan inom fond djungeln. Samtidigt så tror jag du gör rätt som går på din magkänsla det brukar aldrig bli mer fel än ”expert” råden.

 9. Ja själv är bäste dräng. Överallt måste man se upp så man inte blir lurad.
  Du verkar kunna ta hand om dig själv, så skit du deras rådgivning.
  Kramilikram Skogsfen.

 10. God fortsättning! Jag håller själv kollen numera. Hade gratis rådgivningen årligen några år då jag hade ”ett ekonomisk anseende” och ett i bankens ögon ekonomisk läge som gav mig fördel – då jag var ägare. Jag håller själv kollen på mina fonder numera. Använder sunda förnuftet (tror jag) 2+2=4 principen samt ”gamblar” lite dåoch då, 2+2=5 el 3.
  Mycket makt är lagda i en bank.
  Ha det fint!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: