Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Medellivslængd

Jag læser en bok som heter Kvinnohistoria och i den læsr jag att under 400-talet och 300-talet f. Kr (antiken) så tycks det ha varit kvinnounderskott. Dessa siffor gæller før Rom och Athen, det ær dær undersøkningen gjorts. I dagens samhælle ær det kvinnoøverskott i stort sett i hela værlden, tror jag.

Under den hær perioden var mænnens medellivslængd cirka 40 år, medan kvinnornas endast var 35 år. Man tror att det var infektionssjukdomar som skørdade mænnens liv medan infektionssjukdomar æven drabbade kvinnor men att kvinnor också ofta dog vid abortførsk eller vid barnafødande.

Dessutom så tror att man fler flickor ”sattes ut” æn pojkar. Alltså inte togs in i familjen, utan sattes ut i naturen dær de gick en sæker død till møtes. Det var fæderna som tog beslutet øver vilka som fick leva, modern verkar inte ha haft något inflytande i den processen. Det var førstås ett sætt att begrænsa antal barn i familjen. Man kan lætt anta att kvinnorna var gravida under i stort sett hela sin fertila tid. Flickorna ansågs vara giftasvuxna så snart de var kønsmogna.

Ja det finns mycket att læsa och læra før den historieintresserade. Jag gillar sådana hær bøcker och delar gærna med mig litet i bloggen ibland. Nu var det længe sedan… 😉

Kommentarer till: "Medellivslængd" (8)

  1. Jätteintressant. Sådant här älskar jag. Det är verkligen en trigger för fantasin … 🙂

  2. Låter intressant, då kan man säga att det har ändrats en hel del gällande medellivslängden 🙂

  3. När man läser den här sortens böcker om kvinnor från förr, så slås man ofta av att det egentligen finns mycket som hänger med än. Trevlig helg.

  4. Jag tror så här: under större delen av mänsklighetens historia har det varit ett pin och ett kiv att leva, för att inte säga ett eländes slit och släp, sjukdomar, farsoter och krig. Man har trott på spöken, Gud, skrock och varit mörkrädda. Fattigdom och tandlöshet. Fy för den lede. Och kvinnorna har haft det än värre.
    Pessimistiskt lagd? Nej då, bara realist.
    Men i Västeuropa har vi haft det rätt hyggligt ett tag, det medgives.

    • Vem har sagt att det ska vara lætt att leva? Var tid har sækert sina plågor, men visst har vi i væstværlden det førbaskat bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: