Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Tjej

Har du tænkt på att ordet ”tjej” inte kænns OK øverallt?

Tjej ær ett ord som kænns som vilket svenskt ord som helst, før mig i alla fall. En ung kvinna, æven ældre kvinnor kallas tjejer ibland. Igår nær jag lyssnade på Tomas Nordegren i radions P1 så talade han bl.a om ordbruk. Han tog som exempel att han inte tycker att det ær OK av en nyhetsreporter att anvænda ordet tjej nær det handlar om mord, t.ex ”en ung tjej blev mørdad igår”. Han tyckte att i så allvarliga sammanhang så bør ett annat ord, t.ex ”kvinna” anvændas. Jag håller med till 100 %. Tjej i det sammanhanget klingar inte riktigt seriøst, respektfullt eller vad det nu ær som saknas i ordet.

Før øvrigt anvænder jag ordet vældigt ofta och tycker att det ær helt OK.

Har du några tankar om ord som ”tjej”, ”kille” eller något annat? Berætta gærna!

Kommentarer till: "Tjej" (10)

 1. Hörde av brorsonen, boende i Halden, med norsk sambo, att hans tjej inte alls gillade att bli kallad tjej. Olika betydelse på norska och svenska… ?

  • Tjeje finns i norska språket vad jag vet…. Men vore kanske samma som om en norsk kille kallade sin svenska tjej før jenta. Ær inte sæker på att det skulle uppskattas. Eller vad tror du?

 2. Håller med dig om att någonting saknas i ordet tjej. Märkligt nog vill min särbo kallas för tjej. Hon ser inte ut som en tjej, men ser sig ändå själv på det viset.

 3. Hej, jag håller fullständigt med dig! jag kallar mina väninnor för ”tjejer” trots att de är i 60-70-årsåldern och jag ser hur glada dom blir av att få höra det ordet! Men jag märker också att vissa har problem med vad dom ska kalla mig…kallar ju mig själv för käring eller tant och jag tycker det är helt okej för jag tycker inte att det är skällsord. Hörde min granne säga i telefon härom dagen att ”det går en dam med gul jacka på vägen” och det var mig hon menade, då gapskrattade jag! Nästa gång hörde jag att hon tog ordet tant i sin mun och då var jag faktiskt betydligt nöjdare. Till saken hör att hon är tjugo år yngre än jag..
  Hejsvejs och kram till Mia-tjejen

  • Tant och kæring har jag svårt før nær det gæller mig sjælv. Jag kænner mig inte som en tant eller kæring. Kvinna tycker jag ær ett vackert ord, hær i Norge ær jag en voxen dame.Ordet voxen stavas nog inte så… 😉 Kan inte norska…

   Så olika vi uppfattar ord. Visst ær det intressant!?

 4. ”Tjej” är nog i de flesta människors öron det mer personliga och familjära uttrycket … Jag hoppas att jg får vara tjej för någon länge än …
  Något som jag inte kan förlika mig med är att jag blivit kallad ”dam” flera gånger de senaste 3-4 åren. Har aldrig hänt tidigare, och jag är inte säker på att jag gillar det … 😦 Känner mig verkligen inte som en dam, och jag förknippar det med att andra ser mig som äldre nu …
  Tant har jag blivit kallad av barn ända sedan jag var 17 år, så det gör inte lika mycket … 😉
  Det här blev inte totalt fokus på ordet ”tjej”, men det kanske inte gör något … 😉

  • Då skulle du inte trivas hær i Norge før då skulle du nog vara en dame titt som tætt… 😉

   Tant och kæring ær dæremot något jag inte vill bli kallad før æven om jag vet att den ursprungliga betydelsen av kæring ær kærvænlig…

 5. Håller med, det blir en stor nyansskillnad kvinna/tjej. Men har inte tänkt på det närmare förut. Men med väldigt små saker, ord, uttryck och även miner kan man göra stor skillnad i budskapet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

<span>%d</span> bloggare gillar detta: