Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Kristiansund

fiskklippekärringen

Just nu så går jag litet på tomgång så jag återvänder i mitt skrivande till Kristiansund, den stad i västra Norge jag nyss kommit hem ifrån. En liten stad, men det är den stad i Norge  jag trivts allra bäst att bo i, att vandra runt i under mina vistelser i vårt grannland. Jag tror jag tagit avsked av ”byn” nu, jag har fått arbeta alldeles för litet där. Varje gång blir jag lovad minst heltid… och det måste de nog ha missuppfattat för alla tre gångerna har det blivit knappt heltid… 😉 Andra ställen brukar jag väldigt ofta ligga på 50-70 timmar/vecka. Det ger litet mer i börsen så jag kan åka hem för att njuta av livet… 😉

skulptur2

Nedan berättar jag litet om ”byn”:

I området Kristiansund har det funnits bosättning i 10.000 år. Sta´n bombades 1940 av tyskarna och nästan 800 hus blev lågornas rov under de fyra dagar angreppet pågick. Endast en del hus på en av de fyra öarna finns kvar från tiden innan bombningen.

Näringslivet har bestått av fiske, skeppsbyggning, skeppstransport, export och i nutiden även med olja.

Klippfiskkärringen (bilden överst) är rest till minne av alla som arbetade och slet i klippfisknäringen och la på så sätt grunden för stadens framväxt.

(Ovanstående fakta har jag plockat från en bok som heter just Kristiansund och är utgiven av Kom Förlag).

skulptur3

Staden är väldigt naturskön, nära till Atlanten överallt, man ser vatten i stort sett vart man än går och dessutom är sta´n  smyckad med många fina skulpturer. Vilka jag visar några av dessa i det här inlägget.

skulptur1

36/100 blogg100mini

Kommentarer till: "Kristiansund" (21)

 1. Oj det låter mycket att jobba 50-70 timmar men det är klart att orkar man bara och ändå får lite ledigt efter så, fast jag skulle nog inte palla det , jobbar bara 27 h / vecka jag fast vill ju ha lite mer

  • En himla skillnad att jobba som jag gör. I Sverige vill jag inte heller jobba så mycket… men i Norge är det inte så mycket annat som stör, mer än att hinna se omgivningarna. Där gäller det jobb. När jag kommer hem brukar jag behöva några dagar för att ”komma i ordning”, sedan är det idel nöjen och fritidsaktiviteter som gäller, eller att slappa i fåtöljen… 😉

 2. Vilken tjusig häststaty! Har aldrig varit i Norge. Glad fortsättning av påskhelgen!

 3. Så vackert! Jag måste bara ta mig till Norge för att uppleva. Det där med att jobba mycket skulle passa mig för att sedan återvända hem för att njuta av livet.
  Jag kanske ska ta tag i det där med Norge för att jobba nu när jag inte har min hund att ansvara för längre. Ska bara komma till skott!

  Ha en fortsatt bra dag!

  • Du kan kanske få ett halvårs tjänstledighet så du kan testa dig fram. Alla gillar inte att arbeta i Norge. Men jag tycker det är värt att testa om det lockar dig… 😉

 4. Intressant blogginlägg. Tack för läsningen. Det verkar vara en fin stad. Jag är extra förtjust i platser som ligger i anslutning till havet.

 5. Det är väldigt fint i Norge. Har varit där på en kort resa .
  Fina bilder.
  Ha en skön måndag och ny vecka.
  Kram.

  • Detsamma till dig!

   Ja, Norge har en väldigt mäktig och vacker natur! Jag trivs gott i Norge, både med landet i sig och med människorna!

 6. Kan inte minnas om vi gjorde Kristiansund på vår norska odysse 1980. Vacker stad, jag tror dig.

 7. Det är ett fint grannland vi har men också där har jag mycket mer att upptäcka. Tack för lite info om Kristiansund. Har du något mer förslag på resmål för en lite tokig turist? Du ka ha en skön ledighet. Allt gott! Maria

  • Det beror litet på VAD du vill uppleva. Hela västkusten och dess städer är fint.Ja, jag har inte varit i alla, men en del… 😉 Jag vill till Tromsö men vet inte om jag får till det. Bergen är dock Europas regnigaste stad… maj månad ska vara den mest regnfria… Jag var där november-december 2011 och då må jag säga att det regnade. Folk gick i gummistövlar till arbetet. Jag köpte mig ett par vattentäta vandrarkängor! 😉

   • Tromsö låter spännande. Årets semesterresa planeras uppåt vårt eget land men nu funderar jag skarpt på om inte Norge är ett alternativ. Sverige är lååångt. Ha en bra dag!

   • Norge är vackert och mycket att se. Men det är dyrt och smala vägar… och även Norge är långt! 😉

 8. Ser ut att vara en härlig stad 🙂 Det där med att jobba i Norge, några av våra nattsköterskor brukar göra det. En av dem berättade för mig att det inte var lönsamt att arbete i Norge längre. han tjänade lika mycket nu att gå in som extra personal på lasarettet. Märker du skillnad nu mot innan ?

  • Jo, visst märks det skillnad. Norska kronan har fallit. Om man arbetar enstaka veckor i Norge så tjänar man inte speciellt mycket mer än i Sverige. Men stannar man flera veckor i rad och får arbeta mycket, alltså mer än deras 35,5 tim/v som heltidsmåttet är där, så tjänar man betydligt mer i Sverige. Det handlar om framförallt övertidsersättningen och även ob-tilläggen där Sverige ligger betydligt efter. Ob-tilläggen varierar över landet.

   Visst arbetar jag i Norge en hel del för pengarna, men jag tycker deras arbetstempo är behagligare och så tycker jag det är kul att få se olika platser. Att gå till arbetet vecka efter vecka efter schema har jag tröttnat på, men det är förstås ett privilegium jag som äldre har. Resdagarna tycker jag är jobbiga, så allt är inte bra.

 9. Det är klart att man vill ha de timmar man blivit lovad.

  Jag har också varit i Kristiansund och det är jättefint! Hoppas du haft en fin påsk!

  Nu ligger receptet på laxen uppe.

  • Ja, jag vill ha fler… och så får jag mindre i den kommunen! 😉

   Då ska jag kolla in receptet, kopierar det kanske också… Tack!

 10. Det finns så många fina platser i Norge tycker jag Jag har inte varit i Kristiansund men det är säkert vackert där också. Vi har ännu inte besökt Bergen men vi har varit i Stavanger. Det var en fin upplevelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: