Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Hin ondes blomma

tussilago

Mitt förra inlägg fick både Gitsan och mig att läsa på om vår lilla tussilago-blomma, eller vad jag förstår så heter den hästhov eller hästhovsört på svenska även om det inte används så ofta idag. Tussilago betyder förjagare av hosta och det har givit namn på en hostmedicin som heter Tussipekt (har aldrig hört talas om, finns den än?) Läser att det finns massor med synonymer till namnet hästhov, t.ex brösttobak, lungbota, tandvärksbota, lerblad, fålafötter, hin ondes blomma med flera. Att det var en bra medicinalväxt hade jag ingen aning om. Så funderar jag på hur man intar den, rå eller kokt? Jag rekommenderar ingen att testa!

Internet är fantastiskt, man finner så mycket intressant där och nu delar jag med mig till de som är intresserade. Tussilagons blomknoppar anläggs under hösten och är därför redo att skjuta upp och slå ut väldigt tidigt på våren, i stort sett så snart tjälen och snön är borta.

Blomman växer vild i alla världsdelar utom möjligtvis i Australien! Men där har de förstås kängurus att glädja sig åt… 😉

Om jag uppfattade informationen rätt så uppmanades folk att samla och lämna in hästhovar till Apoteket under andra världskriget! Blomman har också använts till att tolka vädret, om blomman sluter sig tidigt på morgonen eller mitt på dagen och böjer stjälken nedåt så väntas det regn! Det bör väl gälla än, nu får jag ut och följa tussilagona, hux flux hoppas jag på regn en dag just i detta syfte, annars kan jag vara utan vätan.

Ovan skrev jag att hästhoven även kallats för ”hin ondes blomma” och fann en förklaring till det. Djävulen tyckte mycket illa om tussilagon, i alla fall  i Jämtland, påstods det. Då användes förstås blomman som ett vapen mot den onde. Folket låtsades ladda bössan med tussilago och rikta vapnet uppåt för att skrämma Djävulen med anhang. De behövde inte skjuta, bara rikta vapnet uppåt och låtsas skjuta så skulle de mörka makterna skrämmas!

All den här informationen jag delar med mig av har jag funnit på olika sidor på internet! Hur många av oss nutidsmänniskor visste att tussilagon kan användas mot hosta t.ex?

42/100 blogg100mini

 

 

Kommentarer till: "Hin ondes blomma" (20)

 1. Intressant! När jag var barn (på 1970-talet) sa vi oftast hästhov.

  • Visst är sådan här information intressant!

   Jag var barn på 50- o 60-talen och då var det hästhov som gällde, vet inte riktigt när det försvann mer eller mindre och det latinska namnet som vår käre Linneaus bestämde tog över används idag.

 2. Min bardomsblomst nr 1, hestehov. Kanske kan hostehov läggas till de övriga, tussilago farfara så oskyldigt namn, långt från hin ondes blomma. Härligt inlägg Mia … Tussipekt hälsning 🙂

 3. Då jag skriver från Finland, är finlandssvensk, men har många läsare i Sverige – har jag alltid funderat om svenskar vet vad tussilago är 🙂 Eller kallas den bara hästhovsört, eller vet man i Sverige inte vad DET är. Knepigt ibland! Men du använder ju bägge namnen här, så… ja, jag hade ju kunnat googla också 🙂

  • Välkommen till min blogg! Alltid kul när nya läsare hittar hit…

   Tussilago är nog det ord som används mest på blomman idag, hästhov verkar vara vi gamlingar, i alla fall över 50 år, som har hört det! Jag hoppas du tittar in fler gånger. 😉

 4. Finns många gamla huskurer som vi ”glömt” bort…istället går vi till vårdcentraler för minsta ”grej”.
  Man borde ju läsa på lite om hur man gjorde förr.

  Tillönskar dig en skön och fin eftermiddag.

  • Absolut! En del fungerade säkert, andra kanske inte? Vad vet vi? Men skulle vara kul att testa en del gamla huskurer som vi vet inte skadar.

   Önskar dig också en fin eftermiddag!

 5. Jag har alltid känt till båda namnen. Har använt både namnet Hästohov (fast jag sa nog ”hästsko” också som barn, när jag inte begrep bättre) och Tussilago, ända sedan barndomen, men kanske mest sagt Tussilago. Men allt det där andra har jag inte haft en aning om. Jätteintressant med all information man kan finna på webben.
  Jag använder det mer och mer som informationskälla … 🙂
  Kramis

 6. På finska heter den änkas blad (leskenlehti), därför att den inte har både blomma och blad samtidigt utan en sak i taget… Visst är det den första vårblomman som kommer fram?

  • Tack för informationen! Visst är det den allra första blomman man brukar se på våren! Därför vi gläds så åt den kanske… därför den har så många namn? Kärt barn har ju många namn, som bekant!

 7. Hej Mia,
  Visst är det ljuvligt med alla barnbarnen.
  Tussilago har jag gjort en tinktur på som vi använder till hostmedicin, det hjälper utmärkt till rethosta. Man droppar några droppar på en sockerbit och sedan in i munnen. Det är enkelt att göra: man fyller en flaska med blommor och fyller sedan på med kornbrännvin och låter stå några månader i ett ljust fönster.
  Ha det gott,
  Agneta

  • Vad är kornbrännvin? Något man kan köpa på systemet? Har aldrig hört talas om… 😉 Man kan väl lika gärna ta det på något annat än en sockerbit? Eller är det just den kombinationen som ska vara så bra?

   Tack för din kommentar! Bra och nyttig information även om jag vill ha litet mer…

   • Hej igen, kornbrännvin kan man köpa på systemet. Jag har bara testat på sockerbit, man kan säkert smaksätta med något annat också. Det är mest för att det smakar så illa! Men ont ska ju ont fördrivas….
    Agneta

   • Tack! Det där måste jag testa… 😉

 8. Jag känner till namnen. Jodu…..Visst är det bra med Internet. Tänk så mycket vetande vi får då vi sitter och gogglar om de ena å de andra.
  Ha nu en fin ny vecka.
  Kramkram.

 9. Jag kände till att tussilagon är en medicinalväxt. Tyvärr finns den inte här längre. (Då är det väl här och i Australien 😦 ) Är väldigt övertygad om (även om jag inte läst någon vetenskaplig fakta om det) att det är många år av mördarsniglar som är orsaken. Sniglarna har ju funnits här på växtkusten i 15 – 20 år. Vet att medan det fortfarande fanns några tussilago kvar i dikeskanterna kunde man se frampå sommaren att de hästhovsformade bladen var väldigt angripna av sniglar. Nu har vi bara väldigt starka och friska sniglar kvar ….

  • Aha, finns den inte på västkusten längre!?? Knepigt… mördarsniglar ja de var rikliga här för några år sedan. De senaste åren har jag inte sett många, men jag har förstås inte varit hemma heller. Men det snackas inte lika mycket om dem längre. Kanske de alla upptäckt att västkusten är bästa läget i Sverige!??

   • Nu vet jag ju inte om det är så längs hela västkusten, men i alla fall här i området där jag bor nu finns inte några tussilago, men vi har hade bedrövliga snigelår för 4 – 9 år sedan. Då kunde jag ta 6 – 700 sniglar om dagen i trädgården… När jag flyttade från Bullaren för 9 år sedan fanns där inga sniglar, men mängder med tussilago. Men som sagt, bara en teori…

 10. Tussipect fanns när jag var liten slutet 50-tal, början 60-tal.
  I Jämtland säger (sa man) att man är ”tussu” när man inte mår så bra, t ex är förkyld.

  • Tack för intressant svar! Det var helt nytt för mig att man kan vara tussu. Jämtländskan är inte enkel för oss sydlänningar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: