Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Upprustning eller ej

brunstorp4

Försvaret har hamnat på tapeten på ett helt annat sätt än på många, många år.

Upprustning har aldrig lett till fred om man tittar bakåt i tiden. Jag tror inte på upprustning med andra ord och jag vill inte att Sverige ska gå med i Nato. Den här åsikten har jag just nu, utan att ha några kunskaper om försvaret…. Magkänsla… Får jag tillräckligt bra med tankar för och emot så kanske jag blir säker på vad jag tycker i den här frågan.

Har du någon åsikt i frågan, vill du berätta hur du tänker runt upprustning? Trevligt om du berättar.

45/100 blogg100mini

 

Kommentarer till: "Upprustning eller ej" (10)

 1. Det är en fråga som man kan se på många olika sätt. Försvaret kostar mycket pengar som man annars kunde ha använt till annat. Å andra sidan kan vi inte vara säkra på var Putins galna maktbegär slutar. man skulle inte vilja ha det som i Ukraina tex.

  • Frågan är om det hjälper? Om nu stora Ryssland vill inta Sverige, hjälper vår upprustning i så fall?

   • Ryssland (Putin) är irriterade på att alla ledare i Norden nu har förklarat att man rustar upp pga det nya läget. Det blir en lite större munsbit för honom:-)

 2. Si vis pacem para bellum-vill du ha fred,rusta för krig. Självklart drar sig en eventuell fiende för att angripa om priset beräknas bli för högt.
  NATO gillar jag inte alls. Jag tycker att de nordiska länderna borde slå sig samman i en gemensam,slagkraftig försvarsorganisation. Fast det beror ju också lite på vem man anser vara fienden. Ett eget starkt försvar är nog bäst och samarbete med grannländerna. Det är en intressant maktförskjutning i världen där bland annat de forna fienderna Ryssland och Kina i första skedet försöker ta den ekonomiska makten genom att etablera en alternativ världsbank. Kinas snabba ekonomiska tillväxt samt Amerikas stagnation gör det kanake möjligt att utmanövrera världsvalutan dollarn.Läs lite hur Kina helt fredligt koloniaserat stora delar av Afrika. Man har köpt hamnen i grekiska Pireus och jman bistår med lån till länder för att binda upp dem.
  Vi lever i spännande tider,vem är fienden och vad vill vi försvara? Det får kanske bli där man börjar diskussionen.

 3. Natodiskussionen delar också folket i Finland. En del är rädda för att grannen Ryssland ska bli uppretat och göra mot oss så som landet gjorde mot Ukraina. Andra se Nato som enda lösningen, att om Ryssland eller nåt annat land attackerar oss så får vi hjälp – många tror att vi inte klarar oss ensamma, fastän vi gjorde det förra gången de krigade mot oss.

 4. Mycket knepig fråga. Jag är ju finska och där ser man på saken lite annorlunda. Möjligen borde man ha ett fungerande försvar, även om t ex kärnvapen gör det ganska meningslöst. Undvika NATO om det bara går.

 5. Själv är jag för ett återinförande av värnplikten.
  Nån typ av försvar måste vi ju ha känner jag, åtminstone så att vi kan stå emot ett anfall den tiden som krävs för att Nato ska kunna komma till vår hjälp.
  De kommer nämligen att ställa upp för oss enligt höga gamla befälhavare i USA då vi i många år varit ”skuggmedlemmar” i denna organisation.

  Sverige har varit i maskopi med jänkarna sen 50-talet och på den vägen är det.

  Tycker faktiskt att vi kan ta steget fullt ut och bli ”fullvärdiga” medlemmar och inte som nu…i smyg fastän det är så uppenbart att vi har ett samarbete då vi tom tränar med Natos styrkor.

  Men jag instämmer trots det i din slutsats…upprustning har aldrig lett till fred..bara ett ”status quo” som håller alla i schack…någorlunda.

  Ha de fint.

 6. Ryssland ska inte få fritt spelrum i Östersjö området, vi måste markera våran närvaro.. ska dem vara i närheten av vårat vatten och luftrum ska vi visa att vi är här och vi ser er. En upprustning kan vara nödvändig om Ryssland fortsätter att uppvigla konflikter, blir det konflikt i t.ex. Baltikum om 10 – 20 – 30 år, så måste vi se det nu. Det tar minst 10 år att gå vårat försvar på någorlunda fötter igen. Konflikt i Baltikum och Sverige kommer bli indraget då Gotland är viktig för regionen. Nu låter det här som lite skräckpropaganda, men better to be safe then sorrow?

 7. Ja hur var det egentligen i Ukraina? Vem var det som iscensatte oroligheterna och ekonomiskt och militärt ville flytta fram positionerna än närmre Kreml? Ryssland hade ju till exempel ett mångårigt kontrakt med Ukraina om att få hyra den viktiga flottbasen på Krim och med den politiska oro som uppstod var det inte alls konstigt att man gick in och gjorde Krim till en del av Ryssland. Svarta havet är så viktigt flr Ryssland så det släpper man inte.
  Jag skulle nog vilja säga att det är NATO som just nu är den aggresiva parten med robotramper byggda längs med Rysslands gräns. Man har hela tiden efter kalla krigets slut rustat för ett angrepp mot Ryssland.
  Det är i huvudsak en konflikt mellan USA och Ryssland och ledare i västeuropa dansar efter Washington.

 8. Per-Anders sa:

  Jag gillar inte militärer och jag gillar inte krig. Om det inte fanns militärer fanns det heller inga krig. Militärer har en tendens att i högre grad finnas till för sin egen skull än för andra. Visst, Putin är en ful fisk med storhetsvansinne som dessutom kan vara farlig för sina grannländer. Så det är väl kanske så att vi måste låta de svenska militärerna få leva ut sina lustar och skaffa mer vapen till försvaret. Men det känns inte kul att vi ska tvingas skaffa vapen för våra surt förvärvade skattepengar när det finns så många andra bättre saker att investera i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: