Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Förfall

sanatorie2

Under min ledighet har det blivit en massa utflykter både hit och dit.

Ingen kan väl undgå att se hur det skräpas ned i vår natur. Massor med papper, plastpåsar och diverse annat skräp har kastats ut från bilar förmodligen. I alla fall finns det massor sådant utmed vägrenarna. Visserligen ger det arbetstillfällen, för andra människor får gå och plocka upp vad vissa människor tar sig rätten att kasta där det passar dem själva bäst. Men nog skulle de pengarna och den arbetskraften kunna användas till mer samhällsnyttiga tjänster. Jag har svårt att förstå att det ska vara så svårt att ta skräpet med sig hem eller åtminstone till en soptunna någonstans vid en rastplats. Ibland under skogspromenader kan man finna gamla skrotbilar uppställda! Är inte sådant brott mot någon miljölag? Det slår mig, det kom en lag för något, några år sedan att det är straffbart att kasta skräp inne i städerna, förmodligen att kasta skräp över huvud taget! Det kan man inte tro när man ser hur det ser ut utmed vägarna, allra helst innan vårstädningen.

dockor1

När man kör på landsbygden så ser man många hus som står och förfaller. Det verkar inte finnas någon som bryr sig, det är väl OK, men har inte ägaren eller dödsboet ansvar för att byggnaderna rivs eller rustas upp? Det ser tråkigt ut med hus som förfaller och blir de i tillräckligt dåligt skick så kan de också bli farliga lekplatser för barn.

Idag var jag på en plats som såg mycket tråkig ut. Det var ett gammalt sanatorium som låg på en plats med en fin utsikt. Sanatoriet byggdes under första världskriget och som sedermera användes som sjukhem om jag är rätt underrättad. Men sedan många år står det tomt. Dörrarna är blockerade, men många fönsterrutor var krossade. Öde, skräpigt  och ger ett allmänt ödesmättat intryck.

Tråkig utveckling tycker jag detta är. Har du reflekterat över fenomenet? Brukar du kasta ut något genom bilrutan under färd eller kastar du något under dina skogs- eller stadspromenader? När jag är i skogen kastar jag ibland en äppelskrutt, i övrigt är jag noga med att ta med mig hem det jag tagit med mig dit. Ja ibland tar jag faktiskt med mig andras skräp också även om det inte känns speciellt kul.

55/100 blogg100mini

Kommentarer till: "Förfall" (11)

 1. Känner inte riktigt igen bilden… men undrar om du var vid spöksanatoriet Sjögunnarsbo. Förskräckligt att inte göra något åt den jättestora byggnaden utanför Ulricehamn.
  Jo jag kastar ut från bilen… allt som hör naturen till… äppelskruttar och bananskal. Dock ej apelsinskal… fast den goda kladdfrukten skulle jag aldrig äta i en bil.
  I övrigt så ska man förstås ta med sig soporna hem. Tycker att det har blivit betydligt bättre med nedskräpningen utmed vår ”stora” väg… en regionsväg, som dock används en hel del. Men det kan säkert vara olika. Tror ändå att svenskar i genem är ganska bra på att ta hand om sina sopor… om man jämför hur det ser ut utmed vägarna i medelhavsländerna t.ex.
  Rivningshusen är ju egentligen spännande… fast naturligtvis… det finns en gräns. När de börjar förfalla ordentligt så ska de ju rivas.

  • Jo, möjligt att vi är bättre än många andra, kanske är vi bättre på renhållning också…. Jag vet inte. Men jag körde E4:an söderut i veckan och då var det renhållningsmän ute utmed vägen. Massor med skräp till dem att plocka upp. Funderar på hur folk tänker som bara kastar ut saker och ting…

   Visst är det sanatoriet Sjögunnarsbo på bilden. Massor med fönsterrutor krossade.

 2. Slänger inget, tar med mig hem. Skräpplockare har jag tänkt på som ev. nytt jobb 🙂 Förfallna hus är väldigt trist, men har förstått att det ofta är komplicerade förhållanden, med lagar mm och att personer vägrar eller dör och så …

  Hur om Trevlig helg Mia!

 3. Jag slänger aldrig något ute i naturen förutom ett och annat äppleskrutt. Har ingen som helst förståelse för dom skräpar ner.

  • Undrar hur de tänker, de som slänger skräp där de står och går.. 😉 Tror dom att morsan är där och är villig att plocka upp efter dem!?

 4. Jag kan kasta ett äppelskrutt eller glasspinne av trä, allt annat känns som en stor synd (och det är dessutom helt onödigt att skräpa!)

  • Samma med mig. Jag är slarvigare i mitt hem än i naturen. Men det är förstås jag själv som i slutändan får städa upp även här hemma… 😉

 5. Usch, det var väl några dockor som låg där – inga riktiga kroppar 😉
  Nä, konstigt att vissa platser får förfalla och fy för att det finns folk som skräpar ned.

  • Ja visst var det dockor som ligger där, dockor som användes vid brandövningar, berättades det. Varför de låg utomhus, det kan man förstås undra. Kanske hade de nyss använts!?

 6. Önskar att alla tog sitt ansvar på det här området genom att ta med sig skräpet hem eller till närmaste soptunna. Det är så tråkigt se allt skräp bland alla vårtecken. Sorgligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: