Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Vad ska man äta

vanse4

Så länge jag minns har det med jämna mellanrum kommit larmrapporter om vad man inte ska äta! Från sju brödskivor om dagen till att man helst inte ska äta bröd… 😉 Sedan är det förstås alla dieter som poppar upp och blir moderna ett tag för att senare ersättas av någon annan dunderdiet. Nu är jag inte så lättpåverkad så det har inte gjort så stort intrång i mitt liv, men visst finns de olika budskapen med i bakhuvudet.

Sedan finns det förstås sådant som påverkar mig mer och det är larmrapporter om besprutningar. Kaffe ska ju vara en produkt som är mest farligt för de som arbetar på kaffeplantagerna men även för oss konsumenter som dricker produkten.

Nu ser jag i Expressen en lista på de ”mest besprutade frukterna” och grönsakerna. En del kände jag till redan, annat är nytt, t.ex att broccoli tillhör det som besprutas mycket. Broccoli gillar jag… ja, jag gillar de allra flesta grönsakerna och frukterna faktiskt.

Om man nu är lättskrämd av sådana här rapporter så är förstås frågan ”vad ska man äta”? Jag sköljer frukterna, grönsakerna men äter det jag tycker om. Så länge jag mår någorlunda psykiskt och fysiskt bra av mitt sätt att leva så får jag inga större ambitioner att förändra mitt ätande.. 😉 Däremot har jag litet samvetskval emellanåt att jag inte köper ekologiskt kaffe. Jag har gjort det ett par gånger, men har inte tyckt tillräckligt mycket om det för att fortsätta.

Hur tänker du när det gäller larmrapporter om maten? Går det in genom örat och ut genom andra, eller försöker du anpassa ditt liv efter rapporterna?

74/100 blogg100mini

 

Kommentarer till: "Vad ska man äta" (22)

 1. Jag köper allt mer ekologiskt. Det är lite dyrare, men utbudet ökar hela tiden och det är inte lika dyrt som det varit.

 2. Det där är svårt. Mitt motto i sammanhanget har varit och är också ”Ät det du mår bra av. Lite av allt brukar funka.” Men jag tänker nog mer och mer på att handla närodlat, bra råvaror och ekologiskt men kan inte säga att jag är något föredöme. Svårt! Svårt! Man kan ju inte sluta äta då mår man inte bra. Hmm…

 3. Ibland anpassar jag mig. Ett tag i alla fall. Danskt kött köper jag inte. Antar att det finns en anledning varför det är så billigt.

  • Jag försöker också köpa svenskt, så viss anpassning har jag nog gjort, trots att jag inte tycker jag bryr mig så mycket.

 4. Jag orkar nog inte riktigt ta in alla larmraporter och vara räd för alt. Äter lite av varje och det måste väl ändå vara det bästa. Hemskt att så mycket frukt o grönt besprutas så hårt. Man borde odla allt man kunde själv så man vet vad man stoppas i sig.

 5. Jag kollar nog vem som kommit med larmrapporten. Vetenskapliga artiklar granskas ju noga, så dem ska man kanske ta på lite större allvar, än såna som bara står utan någon tillförlitlig ”avsändare”. Veckotidningar och dylikt tar jag inte på allvar, utan att kraftigt ifrågasätta. Sådana artiklar kan vara skrivna av vem som helst, utan krav på saklighet. Enklast är det kanske att inte ta till sig någonting, men det är förmodligen de som kan sålla informationen, som har störst utbyte av den.

  • Jo, det gör jag också, men det är ändå en sanning med modifikation. För den här brödskiverapporten var nog litet vetenskap bakom om jag minns rätt. Även vetenskapliga rön ändrar karaktär över tiden. Ibland i alla fall. Du verkar vara påläst och även vara målmedveten… ja, kanske inte så dumt egentligen… 😉

 6. Visst lyssnar jag och läser, men glömmer oftast ganska snabbt igen. Några saker kommer jag ihåg som att exempelvis hålla mig till ekologiska bananer och socker förstås. Annars äter jag nog mest det jag tycker om.

 7. Inte utifrån rapporter. Jag köper i stort sett bara ekovaror för jordklotets skull. Kaffe, vin, oliver och olivolja är såna produkter som för mig är ett måste att köra eko för fighternas skull men jag bråkar inte när jag är på besök och folk kör giftiga produkter 😉

 8. *autocorr valde fighterna ist för gifterna

 9. Jag tror jag blandar och ger – jag menar äter 🙂 men visst söker jag vettigheterna – en annan bloggvän hade uppe detta tema, då kom jag på en vän som inte längre finns – hon gjorde en lista över allt som dök upp som farligt – det blev inget kvar att äta utan risker. Lite mätt på alla larmrapporter blir en ju iaf 🙂

  • Jag äter nog ganska vettigt också. Kanske är jag mer påverkad av larmrapporterna än jag tänkte på när jag skrev inlägget.

 10. Det blir en vana allteftersom, tror jag. Jag vill gärna äta det mesta i grönsaksväg med skalet kvar – och då känns ju inte besprutat så bra… Ost, vanlig hårdost köper jag ännu ofta oekologiskt, för de ekologiska bitarna är så ynkligt små.
  Aha, det är kanske därför jag har slutat dricka kaffe, för att det ekologiska inte smakat gott!

  • Hmm… litet synd om ekologiska produkter inte godkänns av våra smaklökar… De borde förstås uppskatta dem, om man tänker efter litet! Behöver ju inte tänka så himla mycket… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: