Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Lovprisar min GPS

hand-gps

Ja, som rubriken antyder lovprisar jag min GPS och då tänker jag inte på den jag har i bilen. Nej, det är min lilla hand-GPS som syns på bilden som är guld värd!

Som många av er läsare vet så har jag ett uruselt lokalsinne, svårt att hitta rätt i främmande miljöer. Fram till målet kommer jag alltid, men det kunde bli långa omvägar innan jag når dit innan jag hade min GPS. Jag kom till Trondheim efter en lång dags färd i söndags natt. Effektiv restid handlade det om cirka fyra timmar, men från jag reste hemifrån tills jag kom till mitt boende här tog det 13,5 timmar! Resan in till Trondheim från flygplatsen, cirka tre mil tror jag, var helt underbar. Det var vid 23-tiden och solen sken så vackert över Nidelva! Helt underbart. Redan där började jag älska Trondheim.

Måndagen sov jag länge, packade upp, handlade det nödvändigaste, bekantade mig med mina medboende. Fint boende, härliga medboende! 😉 Tog taxi till arbetet första kvällen, cirka tre km. Hade knappat in var jag bodde i min GPS och promenerade hem. Norrmännen är duktiga på att göra härliga gångvägar. Trots att jag är i en ganska stor ”by” så gick stor del av promenaden hem ett stycke från större gator, Cykel- och gångvägar i lummig miljö, parker o.dyl. Innan jag gick från arbetet så prickade jag in även arbetsplatsens koordinater. Tänker testa att promenera till arbetet också, åtminstone ikväll. Får se hur krävande det blir, för som vanligt när det gäller Norge så är ”byn” kuperad. Häftiga nedförsbackar när jag gick hem, de backarna ska jag uppför ikväll. Det vore underbart om jag åtminstone ett par kvällar i veckan kan promenera på båda hållen, allt för motionens skull. Det skulle säkerligen göra nytta. Hem från arbetet ska jag gå de allra flesta gångerna är mitt mål.

I morgon är jag ledig, då ska jag ut och söka efter ett ställe där jag kan köpa busskort. Det blir nästa äventyr… Tror inte jag orkar utforska sta´n så mycket mer förrän nästa vecka. Ankomsten till nya platser, att söka rätt på de mest viktiga hållplatserna för mig, nytt arbete, tär nämligen på den här kvinnans energi…

Kommentarer till: "Lovprisar min GPS" (23)

 1. Ja, de är inte dumma de där apparaterna. Och antagligen kan man använda dem till mycket mer ‘n vad man egentligen gör. Låter härligt med promenad hemåt på morgonen. Har varit i Trondheim en gång, för många år sedan. Kommer ihåg den som en riktigt fin stad. Ha det gott!

 2. Vi har mest nytta av gps:en i bilen men ibland använder jag mobilen också. Jag har heller inget bra lokalsinne.
  Jag har varit en gång i Trondheim och minns att det var mycket vackert där.

 3. Pratar den där apparaten också ? Vad mycket du får uppleva och se i Norge. Dit har jag aldrig varit..

  • Nej, hand-GPS:en håller tyst! Jo, jag har ett kul liv, samtidigt så har det förstås sina vedermödor som allt annat. Men jag får många fina minnen med mig i livet.

 4. Det här med att ha dåligt lokalsinne äru inte ensam om.
  Här har du en till .
  Oj så dåligt jag hittar.

  Kramkram.

 5. Grannen köpte en sådan…hjälpte honom ställa in den….fanken vet om den fungerar egentligen men den talar om att man ska svänga vänster eller höger iallafall…tror jag den sa..är inte så bra på finska..det är inte min granne heller ursvensk som han är…blev ett pillande utan dess like tills vi fick ordning på det.
  Fattar inte hur den kunde gå från svenska till finska utan att vi tryckt på någon knapp.

  Jaja…ha de gott där borta nu 🙂

 6. Jag hittar nog rätt bra om man släpper av mig på främmande platser. Fast i Stockholm har jag aldrig lärt mig att hitta ordentligt. Tror jag hittar bättre i Paris och Nice. I Trondheim hittar jag inte alls.

  • Tänk vad det skulle underlätta om jag kunde hitta på främmande orter… Men nu har jag min GPS och den underlättar mer än någon kan förstå, misstänker jag. Jag vet på vilket håll jag ska gå.

 7. GPS är den bästa uppfinning som gjorts. Jag har lokalsinne som en höna, som man brukar säga, så för mig är den ett måste. Nu vågar jag mig ut långt hemifrån på egen hand.

 8. amiengblom sa:

  Funderar på att skaffa en GPS för bilkörning.
  Mitt lokalsinne är heller inget vidare!
  Det går väl an på hemmaplan…men ibland blir det problem även där, som vid järnvägsstationen i Jönköping, där de ändrat på resrutten med diverse rondeller, som gör mig vilsen.
  När man kommer till en främmande stad är det nog väldigt praktiskt med GPS.

  • Om det ”bara” handlar om Jönköping så lär du dig den nya rutten snart, tror jag. Men om du ska ut på utflykter till främmande orter kan det vara bra att ha… 😉

 9. puspita1010 sa:

  Älskar din blogg. Förtsätt skriva bästa du.👍.

 10. Jag tappade mitt lokasinne helt plötsligt för några år sedan. Min inbyggda kompass vände sig precis tvärtom, så nu går jag alltid vilse. 😛 I bilen har jag en Garmin men har stängt av prateriet, det är bara irriterande. En handgps låter bra. Fast för mig räcker mobilen vid kris.

  Hoppas få se bilder från Trondheim med omgivningar – det är så vackert där. Har själv varit där som 12- åring och sedan helt kort för ett par år sedan. Lycka till med den här arbetsperioden!

  • Ojdå, kan den inbyggda kompassen lägga av? Det hade jag ingen aning om.Jag kan tänka mig att det kändes både nytt, obekvämt och litet förvirrande. För förvirrad kan man lätt bli om man inte hittar… 😉

   Jag hoppas jag ska få till bilder. Problemet är att jag glömde min batteriladdare till min kamera + att batteriet var helt slut när jag tog fram den igår! Mobilbilder blir det, men jag är inte riktigt vän med mobilkameran…

 11. Så mysigt du beskriver miljön som du upplever. Blir så sugen på att åka till Norge. Hoppas du får en bra tid och att dina medboende fortsätter att vara trevliga.

  🙂

  • Det lilla jag hunnit se både i sta´n som resan hit från flygplatsen gillar jag. Vädret välkomnade mig på ett fantastiskt sätt, men sedan har det inte varit något att hurra för. Mest molnigt och ibland litet regn…. litet sol däremellan… Mellan 10-15 grader varmt så det är inte så mycket att hurra för!

 12. Jag håller med dig om att dessa hjälpmedel är guld värda. Vi har använt oss flitigt av Google Maps i mobilen, både när vi gått och åkt bil under semestern. Ett fantastiskt verktyg!
  Det är en trygghet som man lätt vänjer sig vid. Jag minns, och jag vet, hur vi gjorde förr, men jag kan ändå inte riktigt förstå hur vi klarade att leva med osäkerheten … :S
  Kramis

  • Jo, jag har upptäckt att mobilen är än bättre än GPSen i Norge då jag inte har någon Norge-karta inlagd i min GPS. På mobilen ser jag ju hur gatorna går, det gör jag inte i GPS:en när jag är här. Därför har det blivit att jag gått långa omvägar ibland, trots att jag haft GPS:en.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: