Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Kvittolösa samhällen?

rosariet

När jag började arbeta i Norge frågade butikerna om jag önskade ha ”kvittens” på det jag handlat. Då tyckte jag frågan var litet konstig, det var väl självklart tyckte jag. Idag frågar de inte ens, man får be om kvittens om man vill ha kvitto. Oftast gör jag det. Inte för att jag tittar på det så väldigt ofta, men tycker man ska kvitto även om jag förstår att det kan ligga en miljötanke bakom att inte lämna kvitto.

Idag är det flera butiker även hemma i Sverige som börjat fråga om man vill ha kvitto!

Hur reagerar ni på detta fenomen? Funderar ni alls över det?

Kommentarer till: "Kvittolösa samhällen?" (24)

 1. Det är lag på att butiker i Sverige måste ge kvitto. Fast jag tar aldrig emot dom.

  • Ja och det är det säkert i Norge också. Inga svårigheter att få, men de delas inte alltid ut automatiskt!

   • Personligen tycker jag att dom borde fråga och sedan inte skriva ut om jag inte vill ha eftersom alla måste ha kassor som registrerar inköpen men jag kanske inte ser hela bilden?

   • Det är precis så de börjat göra i Sverige. Alltså fråga… Men tror nog de kör ut kvittona ändå… Minns inte riktigt.

 2. Jag tar kvittot om det erbjuds annas sällan. Däremot har vi fått klart för oss att man alltid ska ta emot kvittot när man handlat i Italien. Det sker slumpmässiga kontroller utanför butikerna där kvittot ska visas upp

 3. Attans…mitt inlägg här försvann…det ringde i telefonen medan jag skrev. 🙂

  Jo..kvitton frågar de ju alltid om när jag handlar här, med en hink bredvid sig som de slänger kvitton i om jag inte vill ha det.
  Miljötänket innebär väl att man inte trycker ut nåt kvitto?

  Jaja..men hur som helst…kvitto tar jag alltid när jag handlar, speciellt om jag handlar på kort, litar inte på kortläsarna riktigt ännu.

  Ha en underbar dag Mia 🙂

  • Oavsett vad för slags butik så tycker jag de ska lämna kvitton utan att man säger ifrån.

   Dagen har vart bra, hoppas att nattjobbet blir bra också… 😉

 4. Om jag handlar för mindre än 4-500, så säger jag direkt att man kan slänga kvittot. När man handlat mycket, så är det lite intressant att se vad olika saker kostar. Men i stort; kvitto är inte så viktigt för mig!

  • För mig personligen är det inte viktigt mer än ur en synvinkel och det är att då vet jag att ”affären” inte tar det bakom disk, om du förstår vad jag menar. Alltså inte tar upp det i bokföring och skattar för det.

   Jag har varit med om att någon pizzeria slagit in 00:00 om jag säger att jag inte vill ha kvitto! Uppenbart fusk… Nu tror jag inte de vanliga livsmedelskedjor gör så, men kvitto är ett sätt att förhindra fusk, som jag ser det.

 5. Jag tycker att man brukar få kvitto, men ibland ber jag expediten att slänga det eftersom de oftast bara hamnar i plånboken och skräpar tills jag får för mig att städa bort dem och då slängs oftast hela högen….

  Men visst förväntar man sig att det ska skrivas ett kvitto, även om man inte alltid behöver det…

  Kram

 6. amiengblom sa:

  De senaste åren har det skett en förändring, att man frågar om kunden vill ha kvitto…
  Det är självklart, anser jag, att det ska vara kvitto på ett inköp!
  – Ibland svarar jag ändå, ”nej, det behövs inte”…
  Så sakteliga vänjer man sig vid att det kvittar med kvitto…men rätt ska vara rätt”

  • Jo förändringar i samhället sker ju hela tiden. En del går ganska obemärkt förbi, jag tänker inte ens på det. Annat, även sådana här småsaker, kan störa mig!;-)

 7. Ibland tycker jag det är intressant att testa människor. Kroppsspråket kan avslöja mycket. Nonchalans har alltid stört mig. Det händer att jag frågar efter kvittot av bara det skälet. Annars tror jag att det finns möjlighet att ”fuska” även om kunden får ett kvitto. Köper jag en ”pryl” vill jag ha kvitto för att spara ett år. (beror givetvis på priset). Andra gånger vill jag ha ett kvitto som ett trevligt minne från en utflykt. När det gäller rabatter händer det alltför ofta i livsmedelsaffärer att de inte är inlagda i scanningen. Så det lönar sig även att ta en titt på den långa remsan från storhandlingen, som man lätt hoppar över av ex. bekvämlighetsskäl eller tidsbrist. Det är när summan känns helt främmande som jag avslöjat ”felet”. Konstigt nog händer det väldigt sällan att beloppet är lägre.
  Trevlig fortsättning på sommaren.

  • När det verkligen handlar om nonchalans så går jag också igång. Men ibland uppfattas blyga personer som nonchalanta.

   Jo det går säkert att fuska på många sätt. Stora affärer tror jag inte fuskar i lika hög utsträckning, kan hända att jag är lättlurad där, men många små privata företag blev för några år sedan avslöjade just med att de inte slår in det de säljer. Förresten var det väl någon firma/affär i Göteborg som avslöjats på samma sätt. Någon hade anmält, när man gick in och kontrollerade så fanns det inte registrerat i kassaapparaten.

   Kanske därför också det blev sådant himla liv på torgknallarna när de skulle kunna redovisa sina försäljningar med någon form av ”kassaaparat”. Ja, jag tror inte got om alla människor!

 8. I de flesta butikerna jag besöker lämnas kvitto ut automatiskt men på ett par ställen (mackar i båda fall) frågar de och vid ”nej tack”, så skrivs det inte ut. Bra av miljöskäl men jag skulle vilja se något slags bevis på kassaapparatens display att köpet registrerats. Kanske det blir en verklighet när/om mobilen blir allmängiltigt betalningsverktyg, med betalningsbekräftelse elektroniskt (som med internetköp). Livsmedelskvittona lusläser jag för övrigt alltid, oj, vad pengar jag sparat genom det!

  • Mmm, jaja, det jag inte vet, det har jag inte ont av… den tanken utifrån att jag säkert ”förlorat” pengar på att inte kolla kvittona!

 9. paulamerio sa:

  Hej! Jag har minne som en guldfisk så jag brukar ta kvitto för att hålla koll på mitt magra konto. Annars trodde jag att det var även för att slippa fuskare som man skulle få kvitto. Alltför många företag slår inte in beloppen i kassan alls utan stoppar pengarna direkt i fickan…Men nu minns jag att jag läst om att kvittorullarna innehåller en massa skadliga ämnen, så om man ser att kassa-apparaten används kan man ju strunta i att ta kvittot. Fast, å andra sidan, ska det vara så svårt att producera giftfritt papper?

  • I många större affärer får kunden själv ta sitt kvitto från kvittoapparaten. Det är ju sunt, för jag har också läst att många butiksanställda har fått hudreaktioner på kontakt med kvittona tidigare. Giftfritt papper, ja, det borde ju gå… Tycker jag som inte vet något om pappersproduktionen…

 10. Man ska få kvitto automatiskt tycker jag.

 11. Intressant … kvitto javisst jag kan ju vilja byta, reklamera och så är det ju om jag förstått saken rätt – fast det gäller väl restauranger, rent skattemässigt. Därför har jag förvånat mig själv då jag ibland svarar – det syns ju på kontutdraget – också — en hel låda full av kvitton finns här. En del kvitton gäller ju som garanti dessutom.
  Min kvittens på ditt inlägg! Håll tillgodo! 😉

  • Aha du gör så…. jag slängde t.o.m ett kvitto (av misstag) som garanterar mig en femårsgaranti! Hmmm hoppas resväskan håller så jag slipper reta mig på det misstaget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: