Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

voldahöst

Tänk att politikerna år 2015 inte inser att tänderna tillhör kroppen och påverkar hälsan i allra högsta grad!

Under fm idag var jag hos tandläkaren och fick en tand utdragen. Högst 15 min tog mitt besök, förmodligen var jag i behandlingsrumet 7-9 min. På kvittot  stämplades att jag betalade kl 11.09, hade tid kl 11.00, men fick komma in två-tre minuter tidigare. Fick dock vänta ett par, kanske tre-fyra minuter innan jag fick betala. Det besöket kostade 925:-! Det blir en hög timpenning! 😉

Nödvändigt ont är tandläkarbesöken förstås, men jag förstår att folk med knaper ekonomi prioriterar bort dessa besök. Att de struntar i tandläkaren fram tills akuta besvär uppstår.

Fram för subventionerade besök inom tandvården!

Kommentarer till: "Hänger tänderna utanför kroppen?" (21)

 1. Håller med dig i varenda stavelse. Tandvården är alldeles för dyr, trots att den ingår i vår hälsa precis som allt annat inom övrig sjukvård.
  Utan tänder får vi problem med födointaget, och kan vi inte äta rätt följer mycket annat på det. Klart att det skulle subventioneras precis som övrig hälsovård.

  Kramis

 2. Ja det är inte klokt. Detta har helt klart blivit en klassfråga. Ungdomar och folk med lite tillgångar väljer bort tandvården.

 3. Håller med om vartenda stavelse. De säger att tandhälsa är upp till var och en men då måste väl fetma också ha det. Vill inte på något vis ställa saker mot varandra men jag funderar ändå på skillnaden. Jag vet de som prioterat hyra, mat, barn och annat nödvändigt och på sätt låtit bli sina besök hos tanläkaren och det där lilla blev så stort att det till slut inte går att åtgärda. Hade undersökningar 1 gång om året varit gratis så hade många haft betydligt bättre tandhälsa. Jag fick en inflammastion i tanbenet när jag var gravid med min äldsta dotter. Dessa återkommande inflammationer har kostat mig många många tusen. Men vad göra, öppna plånboken och betalar. En gång så hade jag så ont i kinden så läkaren skickade mig till röntgen, röntgen skickade mig till tandläkaren eftersom de såg att problemet låg i tandbenet. Röntgen på sjukhuset kostade inget eftersom jag hade en remiss, men hos tandläkaren kostade det 750 kr. Konstigt!?

  Ha en bra dag!

  😉

  • Med ett sådant resonemang så kan man räkna in många sjukdomar. Men nog har vi olika förutsättningar och egenskaper i våra gener så utgångsläget är inte lika från start biologiskt. Räkna sedan in de sociala faktorerna, ja då blir det svårare! 😉

   Visst är det knepigt system, inte riktigt logiskt. Sedan funderar jag över varför det röntgas vid varenda besök hos tandläkaren trots att det aldrig har framkommit något om jag själv inte känt några besvär. Nu har jag bestämt mig att fr.o.m nästa år så ska jag inte röntga något i munnen om jag inte har några symtom till besvär. Dels så kostar det pengar, men jag tycker också det är väldigt äckligt och besvärligt att ha plåtarna i munnen, allra helst om de ska vara långt bak i munnen. Varför ställer jag upp på det? Snäll och lydig, men fr.o.m nästa år så ska jag vara mer observant om vad de hittar på med mig… 😉

 4. Jo, det är dyrt med tandläkarbesök. Men skulle det kosta 100 kr istället skulle det bli dyrt på annat sätt. Det går ju alltid att höja skatten. Eller inte. Men dyrt är det.

  • Visst är det så att pengarna måste tas någonstans. Samtidigt så är tandhälsan viktigare än många tror.

   Just nu minns jag inte vad det kallas, men blir man sjuk o får nedsatt immunförsvar så kan ett hål i en tand, ge en svår komplikation i att hjärtat drabbas. Det blir akuttilsstånd, livsfarligt och den vården kostar också…. Allt har en baksida…

 5. jag förstår inte varför politikerna inte inser att hur tänderna mår att det påverkar kroppen
  och ja, det är så dyrt att gå tilltandläkaren
  kram

 6. Tycker själv att tandhälsan måste gå före allt annat
  Visst är det dyrt……..Men det är det värt.
  Tänker man efter så finns det säkert saker som man köper som man inte behöver.

  Ha nu en jättefin helg.
  Kram.

 7. Håller också med! Det är inte klokt vad dyrt det är!

 8. Jag vet många, både pensionärer och ungdomar som låter bli att gå till tandläkaren pga att de inte har råd och så ska det verkligen inte behöva vara… Jag håller med. Tandvården borde subventioneras mera.

  Trevlig helg!

 9. Jag håller nog med dig, många sjukdomar kunde förhindras om människor hade råd med bättre tandhälsa…..

  Kramen ♥

 10. Håller med. Oskäliga avgifter… och ingen protesterar. Har en lite fraktur på en tand… får anstår till undersökningstiden om en dryg månad. Fast det blir väl inte billigare för det!

 11. Det är helt åt skogen att inte tandvården räknas in i den vanliga sjukvården. Om det gäller att bleka sina tänder kan jag väl förstå det. Det blir ungefär som en skönhetsoperation, men har jag hål i en tand är det väl sak samma som om jag slår hål någonstans på kroppen och måste sys. Konstigt att inget parti jobbar mer för detta? Ha det gott

 12. Håller oxå med dig. Fattar inte hur de tänker. Men politikerna har väl gratis sjuk och tandvård själva? Tycker verkligen synd om de som inte har råd att gå till tandläkaren och får lida så helt i onödan.
  Ha nu en fin Måndag.

 13. Dålig tandhälsa påverkar allt fick jag lära mig innan jag slutade jobba inom vården! Och priset för det? Individ och samhälle drabbas!
  Men den bilden du har ovanför inlägget är verkligen fin Mia!

 14. Ja, verkligen galet hur dyrt det är!

 15. Jag håller verkligen med dig om att detta borde subventioneras som sjukvården görs. Vår munstatus påverkar ju faktiskt väldigt mycke när det gäller hälsa. Vet inte riktigt men ibland gör nog detta att folk inte söker tandvård i tid faktiskt att sjukvården blir dyrare och framförallt innebär det mer lidande. Har nog inte tillräckligt på fötterna för det men det är min känsla. Vi hoppas vi slipper gå dit fast jag ska visst göra detta nästa vecka. Okey, bra de finns! 😉

 16. Jag har tidigare i min blogg skrivit många inlägg om mina tandläkarbesök. Jag fick diagnosen Sjögrens syndrom år 2000, men dessförinnan hade jag lagt ut ca 50 000 på alla lagningar. Tog banklån, eftersom jag hade studielån att betala. Först fick jag gratis tandvård men bara några år, fick bla implantat på 4 tänder 2001. Sedan var det stopp. Gick hos Specialisttandläkare i Stockholm i 3 år, men de klarade inte av mina tänder, eftersom karies kommer mycket snabbt p g a muntorrheten. Hade otur, då min tandläkare där blev sjuk precis på slutet då man fortfarande fick gratis tandvård. Fick en annan tandläkare som till slut gjorde en halvprotes i överkäken och det funkar hyfsat. (Hade inte råd med implantat, vilket är det enda som skulle fungera.) Bryr mig inte om smärtan som jag haft, men bara lagningen i förra veckan lättare kostade 2 500 kr. Ett bidrag, som alla har, 600 kr fick jag. Ska bättra mig med bloggandet, har haft uppehåll då min chrome book gick sönder, och också i sommar då jag har haft ”glaskroppsavlossning” i vä öga. Har en släkting som är inne på bloggen och det kan bli pinsamt, men jag berättar gärna om mig själv då jag kommenterar hos andra bloggare. Därför har bloggen mer blivit en bokblogg, eftersom jag läser mycket. Nu har jag skrivit ett för långt inlägg, men min slutsats är att det är viktigt med tänder och att de tillhör kroppen!!!

  • Tack för en intressant och lång kommentar! De kan aldrig bli för långa så länge man har något att säga.

   Visst är det tokigt att folk ska behöva ta banklån för att sköta sin tandstatus. Känner att jag inte ska gnälla över min engångssumma, trots att jag tyckte den var häftig. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: