Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

En av oss

enavooss

”En av oss” av Åsne Seierstad behöver ingen lång presentation om jag säger att den handlar om Anders Behring Breiviks uppväxt och ungdomsår, hur han planerade sina illdåd 22 juli 2011, utförde dem och rättegången därefter. Sedan får vi ta del av en del överlevandes och efterlevandes reaktioner och tankar.

Först  lyckades inte författaren fånga mitt intresse fullt ut, men efter hand så blev boken mer och mer intressant – och tragisk. Emellanåt föll en och annan tår också när det handlade om de som var utsatta och deras familjer.

Jag tycker att Seierstad har gjort en intressant och bra berättelse om Norges värsta trauma under modern tid. Det jag saknade var HUR hon fått fram alla dessa uppgifter. Mer än en gång funderade jag på hur mycket hon egentligen visste!? På slutet fick läsaren en ordentlig genomgång hur hon gått till väga. Jag hade gärna sett att det varit innan själva dramat berättades. För övrigt är det en gripande berättelse om en kall mördares verk. Det som gör mest intryck är förstås ungdomarna och deras anhörigas utsatthet och reaktioner. Seierstad har kommit ett par-tre familjer riktigt nära, familjer som mist något av sina barn/syskon.

Betyg 4/5 (en stark fyra)

Kommentarer till: "En av oss" (16)

 1. Intressant. Har inte läst något av Seierstad. Blev avskräckt för många år sedan då men det kanske jag ska ompröva.

  • Nu blev jag intresserad av hur du blev avskräckt om du inte läst något av henne!?

   • Det var så många tv-intervjuer, någon skandal där någon tyckte att hon snott en persons historia, någon annan ifrågasatte äktheten i det hon skrev. Det fanns en underton i att tjäna pengar på uppmärksamheten som jag inte tyckte om Men det är länge sedan nu. Det kan ha ändras, vad vet jag?

 2. Får nog beställa den. Tyckte att Seijerstads bokhandlarbok från Afghanistan var intressant. Andra vinklingar i hennes realistiska böcker, än i de fiktiva böcker som jag brukar läsa. TAck för tipset!

 3. Tror inte jag pallar med att läsa den, även om den låter intressant.

 4. Det är ett känsligt ämne att skriva om utan att det blir för spekulativt. Verkar på ditt inlägg som hon klarar balansgången. Händelserna är fortfarande tunga att läsa om.

 5. En osannolik människa, och onödig. Jag vill inte läsa…

 6. Usch. När har boken kommit ut? Vet inte om jag orkar läsa… men det är viktigt att försöka förstå…

 7. Jag minns den dagen det hände. Vi var på fest och en bekant där hade sin dotter i Oslo. Dottern kom inte till skada men hon hörde smällen i centrala stan. En fasansfull historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: