Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

folk

Bloggandet upplever jag oftast som litet ordbajseri från mig själv, ett sätt att få utlopp för litet skrivklåda, att få litet respons från andra bloggare.

Sedan finns det dagar jag förvånas över bloggandet, jag får liksom en aha-upplevelse i samma stund jag skriver något, känner att mina tankar leder in på ett bredare perspektiv än jag tänkt innan…. Egentligen inte, mer att jag sätter andra ord på det.

Så här var det idag: Maria skrev ett inlägg med rubriken Att bli behandlad som en kvinna vilket jag kommenterade. Jämställdhetsperspektivet man/kvinna. Hon kommenterade min kommentar och först därefter kommenterade jag så här; ”…..Idag handlar det mer om jämställdhet mellan svenskar som är ljusa i hyn med de som är mörkare i hyn, eller nyss kommit till vårt land…” Det är också en jämställdhetsfråga… Människors lika värde är en viktig fråga!”  Visst är det så… alla människors lika värde, humanistiskt tänkande… De allra flesta människor tycker idag att jämställdhet mellan man och kvinna är något självklart idag i många sammanhang. Det har tagit tid och vi är inte i mål när det gäller jämställdhet mellan man och kvinna men vi har kommit en bra bit på vägen. Om tillräckligt många år tror jag det även gäller om våra tankar om människors lika värde oavsett ursprung, utseende osv… Men dit har vi en väldigt, väldigt lång väg…

Hur tror du? Tycker du min framtidsvision är naiv eller tror du att vi når dit?

 

Kommentarer till: "Bloggande utvecklar tänkandet!?" (20)

 1. Naiv, tja… Kanske mer hoppfull än naiv 🙂
  Här i Finland var vi först i världen med allmän rösträtt oberoende av kön, dock ligger vi betydligt efter då det gäller det man kunde kalla ”accepterande av utlänningar”.
  Det blir nog bättre, men det kommer att ta mycket mycket lång tid.
  Det är också en lång bit mellan ”lika människovärde” och att firman lika gärna anställer nån som uppenbart är utlänning…
  Så, ja, det är en lång vag att vandra

  • Ja helt sant, plus att både Norge och Danmark införde också allmän rösträtt innan Sverige. Jag vet inte hur mycket du följer svensk inrikespolitik – men det finns stort motstånd i Sverige mot flyktingar som kommer till Sverige nu. De ledande politikerna hänger på, det snackas mycket om stängda gränser – det jag saknar i den informationen är vad som händer med flyktingarna som kommit till Europa men inte fått uppehållstillstånd någonstans… Det här är ett ämne jag skulle kunna skriva mycket om! 😉

 2. Jag måste tro att vi kommer dit. Det finns inget annat val.

 3. Jämställdhet handlar om lika rätt mellan könen. Det räcker inte för mig. Jag tror mer på jämlikhet som innefattar alla i ett samhälle. Jag strävar efter ett mer jämlikt samhälle och det är något jag tror är möjligt. För mig är det att förminska frågan att enbart tala jämställdhet. Och jag håller med. Vi har kommit en bra bit på vägen – men vi ska komma mycket längre!

  • Helt sant! Jämställdhet och jämlikhet är olika begrepp, ibland blandar man ihop det. Jämlikhet mellan alla invånarna är viktigt! Du är en tänkande människa och ifrågasättande… Sådant gillar jag.. 😉

   • Det här är en viktig fråga för mig. Jag tror vi måste tänka till för att få en berikande mångfald. Vi får inte begränsa oss.

 4. Vi måste alltid hoppas på det bästa tänker jag. Jag ser det som en fråga om fördelning av makt där den som har fått makt ogärna släpper i från sig den. Dessutom lever vi i en tid när egennyttan är viktigare än medkänsla och altruism.

  • Precis, du sätter ord på problematiken. Jag förvånas över att vi, ett av världens rikaste länder säger högt att vi inte har resurser att ta emot människor! Jag förstår mycket väl problematiken i ekonomin, bostadssituationen osv… men det handlar om liv eller död för flyktingarna.

 5. Viss reservation hos främlingar lär alltid finnas kvar, det är tyvärr djupt inrotat hos människan. Men absolut kan saker och ting bli mycket bättre, om man tittar 100 år bakåt har mänskligheten ju tagit enorma framsteg. Mycket handlar om kunskap ändå.

 6. Per-Anders sa:

  Den är inte naiv utan nödvändig. Jämställdhet handlar om mycket. Kvinnor-män, etnicitet, ålder, klassklyftor. Även om vägen till fullkomlig jämställdhet är lång får vi aldrig ge upp. Vi måste fortsätta framåt – trots att mäktiga krafter kämpar emot.

  • Tack! Ibland behöver jag höra andras tänkande för att tro på det jag själv tänker! Så mycket fientliga krafter det finns i samhället känner jag det nästan som en utopi att vi människor ska bli så kloka att vi ser på varandra som jämlikar.

 7. Främlingsfientlighet tror jag bottnar i okunskap – som föder rädsla. Efter hand som vi lär oss mer om andra kulturer får vi större förståelse och tolerans. Fråga en rasist hur många invandrare han känner så får du ofta svaret ”ingen”.
  Dubbelmoralen (den dolda rasismen) är också stor. Man säger sig acceptera invandrare ända tills en invandrare ska anställas eller bli en del av familjen.
  För fullständig acceptans/jämlikhet krävs förmodligen minst ett par, tre generationer. Oavsett hur vi ser ut eller beter oss, har vi alla rött blod och tillhör samma ras.

  • Visst är det så att det fortfarande är många människor som inte känner någon invandrad person.Hur konstigt det än låter i mina ögon,hur kan man isolera sig så, tänker jag? För mig har det varit tvärtom, jag har varit nyfiken på dessa människor, vilka är de, varifrån de kommer, vad tycker de om alldagliga saker, hur har de det i vårt land? Alla tycker jag inte om, men jag tycker inte om alla svenskar heller.. 😉

 8. Jämställd jämlikhet – filosofia i mig far iväg på tankeritt … tidskrävande, det händer ju så mycket hela tiden fast det är det är grundläggande för människan … tror vi ska ha något att målsätta oss med .. och att det gått sakta framåt kanske gör det mer hållbart. Den som lever får se. I mitt bostadsområde bor vi många nationaliteter. När jag gjorde arbetsprövning på Medborgarskolan deltog jag i en studiecirkel där våra invandrare fick träning i att prata och förstå svenska. Några av deltagarna var analfabeter. Mycket spännande och lärorikt, men en tankeställare om att det är så mycket kvar.

 9. Bloggandet vidgar tanke och kunskap med att ge perspektiv…

 10. Livet kommer aldrig att bli rättvist och jämlikt i denna värld, men vi ska ändå göra vårt bästa och dela med oss. Ingen kan hjälpa alla men alla kan hjälpa någon. Det finns mycket ojämlikhet mellan eget lands invånare också.. Främlingar är vänner som vi ännu inte känner!

  • ”Främlingar är vänner som vi ännu inte känner!” Vilka kloka ord… vad enkel världen skulle vara om alla tänkte så. Då kastade vi ut våld och krig med badvattnet! Tack för din kommentar!

 11. Ett mycket intressant inlägg och visst får man aha upplevelser. Undrar om alla bloggare känner sig lite som ordbajsare ibland för precis så känner jag emellanåt. Fin mening ”Främlingar är vänner som vi ännu inte känner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: