Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Upphovsrätt och recept

alibabasoppa

För några få dagar sedan funderade jag här i bloggen över om man får skriva av recept och publicera i sin blogg. Om man får det över huvud taget? Eller om det strider mot upphovsrätten?

Nu har jag via bloggen och goda vänner kommit fram till det finns ingen upphovsrätt på recept. Vi alla får skriva av och publicera det som våra egna…. Ni kan läsa via ett par källor jag länkar till här nedan:

ALIS Läs under punkt 12, där är det väldigt tydligt när det gäller matrecept.

LAWLINE

Ingen tvekan om att det är helt OK! Så jag fortsätter att sprida recept jag gillar utan att vara så noga med att tala om hur jag fått kontakt med dem.

 

Kommentarer till: "Upphovsrätt och recept" (16)

 1. Det är ju en sak om jag kopierar ditt recept rakt av och skriver ”Marias bästa biffar”, där tycker jag att man gått över gränsen även om den inte är olaglig. Själv låter jag mig inspireras av många utländska sajter, lagar, ändrar lite så det passar råvaror som finns att få tag i här och översätter sedan efter hur jag gjort sakerna 🙂

  • Ändrar litet här och där gör jag förstås… men utländska sajter söker jag inte på, mest för bristande språkkunskaper. Å andra sidan finns det massor med svenska sajter med massor av olika slags mat.

   • Jag kollar mest just för att Sverige ligger så helst långt efter vad gäller spännande plantbaserade recept, där ligger USA, Australien, Kanada och t.o.m England ljusår längre fram. Annars skulle jag äta Linssoppa från Vår kokbok varje dag 😉

 2. Men egentligen är det intressant. Om jag går på restaurang och beställer tex Biff Rydberg så vill jag inte ha ett stekt ägg på – där finns en bild av hur maträtten ska se ut. Sånt tycker jag att restauranger ofta missbrukar. Speciellt om man äter kött så serveras man ofta sämre bitar trots att orginalreceptet (som är känt) innehåller finare köttbitar.

  • Tja… visst det kan diskuteras… Trots allt är smaken viktigast för mig. En ”fin” köttbit kan vara smaklös och tvärtom… Resultatet är absolut det viktigaste för mig. Uppskattar dina kommentarer och funderingar! 😉

   • Fast oftast så gör dom det av ekonomiska skäl. Undrar hur mycket ”oxfilé” det är på oxfilépizzor…

   • Jo, jag vet och jag tycker naturligtvis inte det är OK. Men trots allt är det smakupplevelsen som är viktigast för mig!

   • Det är det alltid men just vad gäller specialla kända maträtter kan besvikelsen bli stor. Som kollegan som fick beasås på sitt ägg benedicte…

 3. Konstverk får man inte kopiera och sen skriva sitt eget namn på, det måste stå copy också. Maträtter kan ju också vara riktiga konstverk.. 🙂

 4. Såvitt jag förstår så behöver det, i Norden åt minstone, inte stå ”copyright” någonstans, det skall vara självklart att skaparen eller författaren har upphovsrätt till något man själv skapat.

  Skrattade till angående oxfilé på oxfilépizzor. De flesta kossor byter nog kön vid livets slut och blir oxar. Oxfié låter nog bättre än Kofilé 🙂

  Snart blir det nog att komma ut med ett eller annat eget recept. De kommer att vara kryddade med så vidunderlig prosa att de definitivt kommer att falla under copyrightlagen.

  ALIS: ”…Om receptet är tillräckligt originellt skrivet (med fantasifulla och litterära formuleringar t.ex.) kan det vara ett verk i upphovsrättslagens mening och därmed skyddas av upphovsrätt.”

  • Copyright är det på det mesta oavsett om det är utsatt eller ej.

   Ja, du får fundera ut något riktigt originellt om du vill skydda ditt recept… 😉 Jag hoppas jag får TITTA på det den dagen det publiceras.

   • Ja, det får du! 🙂

    Jag har för mig att till exempel i USA måste man skriva copyright om det skall gälla (kan vara felaktig uppfattning).

 5. Ja. men då vet jag 🙂

 6. Det låter logiskt! Skulle blivit väldigt förvånad om det fanns regler mot spridning av recept … 😉

 7. vi har upphovsrätt i sverige inte copyright men nätet är internationellt…. men man ska ange källan till recept..foto..text OM man hittar det annars ska det stå att man hittat det där o där.
  Har själv blivit blåst på en bildstöld inte kul….. hade vart lite kul o se sitt namn vid de tryckta informationsbladen….men…efterklok så tja jag förlorade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: