Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Mat är ett intressant ämne

grönsaker

De flesta grönsaker och rotfrukter är inte svåra att känna igen. Det syns både på form och färg vad det är för något, inget att ifrågasätta.

I de större affärerna så är matvarorna, även grönsakerna dessutom väl uppmärkta på vad som finns på hyllan. I en liten matbutik hade de lagt ingefära, kålrot, pepparrot och selleri i en enda röra… Kanske ytterligare någon grönsak som jag inte minns.

När jag för några dagar sedan skulle köpa ett par kålrötter i den affären så stod en personal intill och vi började prata om grönsakerna de hade. Bl.a berättade hon att det är vi äldre som köper kålrötter, ingefära och pepparrötter. När många yngre gör det någon gång så vet de inte vad som är vad. Hmm… jag tror det snart blir ändring på det… för idag snackas det mycket om råvaror och ingefära framställs som rena hälsokuren just nu.

Från det ena till det andra… Visst är det här med mode i mat ganska spännande. Varför måste vi matas med nya rön hela tiden? Varför är vi så följsamma, det vi trodde var helt OK att äta för tio år sedan är kanske rena dödsfällan idag i folks tänkande? Senast i veckan som gick eller om det var förrförra så hörde jag ett radioprogram där sockerhysterin kanske går mot sitt slut. Det finns tecken för att socker kanske inte är den stora orsaken till folks övervikt! Kanske är det helt enkelt så att äter man med måtta så är allt frid och fröjd.

Jag har aldrig följt någon speciell diet, skulle inte klara det, motivationen saknas helt enkelt. Ibland har jag snuddat vid tanken, men nej tack blev nästa tanke. Däremot så tror jag att man går ned i vikt av vilken diet man än följer slaviskt! I annat fall skulle de inte få sådan genomslagskraft. Jag lyssnar på min kropp, mår jag bra av det jag äter så är det OK för mig. Sedan ska jag tillägga att jag har en ”bra” kropp… den tål det mesta, men jag vet också hur det känns när jag inte tål något. Just måttfullheten är viktigare ju äldre jag blir!

Mat är ett intressant ämne… Jag följer så klart med tiden en del. Nya produkter, nya smakämnen, nya sätt att tillaga ja det är jag inte främmande för. Diskussioner om tillsatser i produkter både för att de ska se snyggare ut och för att hållbarheten ska förlängas, ja, den går mig inte förbi. Helt säkert stoppar vi i oss sådant som inte är nyttigt. Vi vet ju att människor som arbetar i kaffeplantager för att ta något exempel får allvarliga skador och sjukdomar, har fått i alla fall. Vet inte om det blivit bättre. Det är bara ett exempel.

Jag tror helt enkelt att ingen vet hur allting påverkar människan. Alla dessa dieter som kommer och går är det bara för att kokböcksförsäljarna ska få receptböcker sålda? I så fall så är ju det argumentet också snart borta… 😉

Berätta gärna hur du tänker och gör vad gäller din mat… Gör du begränsningar, varför? För att hålla/gå ned i vikt eller för att du helt enkelt inte tror att vissa saker är bra för dig? Hur påverkas du av rekommendationerna nu att äta mindre kött helt tanke på utsläppen?

Kommentarer till: "Mat är ett intressant ämne" (36)

 1. Jag äter ju inte kött alls och har inte gjort på flera år och slutade helt med mejeriprodukter efter att ha besökt en krav-gård utanför Stockholm och sett kossornas groteska juver.
  Jag väljer eko-produkter i den mån det finns, kanske inte så mycket för min skulle alltid men med tanke på de som arbetar på tex kaffe och bananplantager. Sockerrönen bryr jag mig inte alls om för socker är en smakförhöjare och om man inte har problem med insulinet ser jag inget problem med att äta det.
  Jag älskar olika kålsorter och rotfrukter och möts ofta av förvirrade personer i kassan som inte vet vad dom ska slå in grönsaken som 🙂
  Tror att jag genom åren ätit alla möjliga varianter av kost men som jag äter nu mår jag bra av, både kroppsligt och ur världssamvete så jag fortsätter. Dock med något mindre portioner eftersom jag inte jobbar med handsåg i skogen 🙂

  • Tack för att du delar med dig av dina tankar! Jo, måttfullheten är nog det största problemet, tror jag… 😉

   • Vi har en ständig tillgång på mat, dygnet runt öppna butiker så jag tror att vi glömt bort vad det innebär att vara lagom mätt och istället förväxlar det med sug.

   • Min kommentar har hamnat i ditt filter ”Din kommentar inväntar granskning” så den syns bara för mig 🙂

   • Hur menar du nu? Hos mig ser allt riktigt ut? Två kommentarer till det här inlägget ska finnas synliga, tre när jag sänt det här. Alltså tre kommentarer från dig! Kan inte du se det så hos dig?

   • Nej, det syns ingenting och det står att dom ligger för granskning hos dig. Jag tror att långa kommentarer ibland misstänks för spam så den är inte godkänd. Bara du som ser dom. Jag ser dom i läsaren men inte på din sida.

   • Knepigt! Här står de att de är godkända…. Om något blir misstänkt som spam här ligger det i papperskorgen… och den kollar jag inte så ofta! Nu har jag kollat den och den var tom. Jag ska återkolla dina kommentarer och godkänna dem igen… Maria, de ska synas…. det står att de är godkända… vet inte vad som är galet om du inte kan se dina kommentarer som godkända! Ge gärna respons!

   • Nu syns dom!

 2. Matnyttigt ! ? inlägg Mia. Jag har upptäckt att jag inte alls hänger med på allt nytt som kommer i grön väg. Förr var jag nog spännande i matväg, så äro icke fallet nu. Det finns gånger då jag får fråga vad är det? Jag låter det passera, behöver inte veta allt – det passar mitt sätt att leva nu för tiden – möjligen blir jag lite insnöad men men 🙂 det finns alltid någon som vet 🙂 Följa diet har jag inte gjort heller, och jag äter allt, ibland för mycket men men … kroppen ger klara besked och det finns det som ska förtäras med försiktighet då jag har en sönderstressad mage-tarm. Provade alla råd och rön kring sådan kost, men jag blev SÅ stressad så jag minskar bara det som är helt fel. Till och med min läkare höll med, för det är en hel vetenskap att välja rätt och många rön är ”tagna ur luften”, Senast här nu så har jag hittat frågeställningar om det ekologiska är så ekologisk. Jaja, ha en fin hjärtans dag Mia – jag fick ett hjärta av mitt yngsta barnbarn igår full av hjärteformade gelehallon. En om dagen? Nej den är snart tom… 🙂

  • Jag önskar jag kunde äta mindre portioner! Jag gillar det mesta i matväg…. och äter med god aptit. Jag följer inte rekommendationerna att äta ofta och litet. Jag äter MYCKET och tre gånger om dagen. Jag äter till och med så stora portioner så det uppmärksammas ibland… I min ungdom sa en ”gubbe” till mig, med glimten i ögat, att kvinnor ska äta små portioner! 😉

 3. Du jag glömde köttet … åter mindre än för och det har med min mage att göra …. om vi lever länge får vi se hur det går…

 4. Jag äter sockerreducerad kost dvs nästan inga godis och kakor, saft eller läsk pga att jag har märkt att jag är sockerberoende. Fördelen är viktnedgång och att ”eftermiddagssvackan” helt har försvunnit. Iö mår jag som vanligt. Är inte hungrigare nu än förr. Äter kött från egna gårdens djur (mest köttfärs), kyckling och fisk köper jag från affären. Undviker halvfabrikat. Grönt mera än frukt. Är inte fanatisk i något avseende, men rätt konsekvent ändå. Då fungerar mathållningen som bäst.

 5. Jag lagar mat i mitt arbete….hela dagarna. Så jag är rätt nöjd på matlagning då jag kommer hem.
  Tror säkert det är många som är vilsen i matjungeln.

  Dieter är bäst för de som skriver dem. De är de som tjänar pengar .
  Tror inte en Diet är bra för kroppen en längre tid. Bättre behålla en livsstil man kan leva med. Och man ska inte förbjuda det man man gillar…..man kan unna sig lite onyttigt ibland. Livet får inte levas med en massa förbud….Hur kul är det. Viktigt med kvalité i livet.

  Ha nu en riktig fin Alla Hjärtans Dag.
  En kram till dig

  • Jo, är mat ditt arbete kan jag tänka mig att du vill ha något annat på din fritid! Som du nog förstår så instämmer jag helt i ditt tänkande runt mat.

 6. Mat är alltid kul…brukar hitta recept på andra bloggarvbjag och spara……i övrigt blir det vad det blir till vardags.
  Försöker hitta på nåt speciellt på helgerna fast oftast blir skillnaden endast nån liten efterätt.

  Men gott är det. 🙂

 7. Jag blev vegetarian mest av en slump men eftersom jag inte saknar köttet så fortsatte jag. Jag äter både fisk och mjölkprodukter så det blir en allsidig kost.

  • Kortare perioder kan jag köra endast vegetariskt eller nästan helt vegetariskt. Sedan är jag tillbaka till kött och korvrätter. Allra helst när jag arbetade, då kunde jag äta vegetariskt lediga dagar, men skulle jag arbeta en hel natt… ja, då ville jag ha kött. Annars blev jag hungrig på ett helt annat sätt mitt i natten… 😉

 8. Jag håller med; mat är ett intressant samtalsämne. Själv äter jag en varierad kost. Jag varierar mellan pommes frites, pizza och hamburgare, som jag varvar med chips. Tyvärr har jag nästan slutat med öl, så det blir kanske ett underskott på B-vitamin. *skratt*
  Nej, så illa är det inte riktigt, men det är ett tragiskt faktum, att allt som är gott verkar vara ohälsosamt.
  Det skojigaste är i alla fall kanske kostrekommendationerna för gravida kvinnor, som varierar kraftigt från år till år. Jag minns att det ett tag skulle undvikas fisk för gravida, detta så fostren inte skulle bli allergiska mot just fisk. Någon tid senare skulle blev gravida kvinnor rekommenderade att äta fisk under graviditeten, så att fostren inte skulle bli allergiska mot fisk. Va?
  Jag röstar för att man äter vad som faller en in, dock med måtta. Variation är också bra, det avhandlas till exempel här:
  bjornsuthus.wordpress.com/2015/12/23/kosttips-infor-julen/
  🙂

  • *skrattar* Ja, du verkar ha variationsrik mat.

   Nu vet jag inte hur mycket Finland o Sverige kör lika… men under mina tonårsår var det 7-8 skivor bröd om dagen som gällde enligt Socialstyrelsen, senare blev det högst 2 skivor om dagen! Fett har varit livsfarligt…. LCHF då ska det ätas fett som aldrig förr…. osv… 5:2-dieten är eller om den redan är passé kom… den funderade jag faktiskt att hoppa på, kändes som den skulle passa mig. Men vid närmare eftertanke… nej tack, då motionerar jag hellre litet mer! 🙂 Mat är gott och ska avnjutas utan alltför mycket pekpinnar för mig.

   Tack för dina tankar! Nu ska jag kolla länken du sände.

 9. ”För mycket och för litet skämmer allt” sa min fostermor. Det viktigaste är ju att kaloriintaget inte överstiger förbrukningen, oavsett diet.

  Om man ska följa alla råd och varningar kan man inte äta nåt överhuvudtaget! Grönsaker och frukt är giftbesprutade, fisk innehåller kvicksilver och mikroplast, kött är cancerframkallande och miljövidrigt eller innehåller antibiotika, vilket gör bakterierna resistenta, grisar och kycklingar föds upp under vidriga förhållanden… 😦

 10. Gillar inte helt kött längre. Men köttfärs och korv… och grytor är ok. Quorn är ju en bra ersättare, men det blir inte så ofta vi använder den. Tänka på vad jag äter? Skulle behöva, med den genetik jag har. Samtidigt så mår jag ju inte dåligt av att väga mycket. Diet brukar hålla i två dagar…. gillar väl sött och fett och onyttigt för mycket. Tycker dock att LCHF är äckligt att se på när någon äter…ett äckligt frosseri i fett och protein. Kolhydrater är inte så dumt!
  ( Du behöver inte svara mig… jag läser ändå aldrig svar… och svarar inte själv…men jag måste bara svara på din senaste kommentar här, ang ledighet för elever. När jag var yngre, så tyckte jag att det var alldeles för mycket ledigheter. Nekade ju aldrig, men muttrade. Idag muttrar jag inte alls, utan önskar trevlig resa, för jag är helt övertygad att en trevlig resa/upplevelse kan ge mer än en skoldag/skolvecka. Något som är lite störande är väl att det är samma familjer som återkommer med ledigheter år efter år…. de som har råd att åka. Men jag tror inte att de som inte kommer iväg p.g.a föräldrars ekonomi tänker så mycket på det, men jag vet ju inte. Bra rutet av dej iallafall!

 11. Det enda jag försöker undvika är för mycket socker eftersom jag märkt att jag inte mår bra av det, och det innebär tyvärr också choklad som jag älskar. Annars äter jag kött och grönsaker som jag gjort i alla tider. Jag älskar gammaldags husmanskost, men tycker också det är roligt och testa allt nytt som kommer in i vårt land. Man måste ju smaka för att veta om man gillar det eller inte innan det döms ut. Kram

  • Husmanskosten glöms ofta bort i dagens samhälle, tycker jag. Men jag försöker också hålla vissa maträtter vid liv. Jag tillhör också dem som uppskattar det och tycker det är gott.

 12. Jag tror att vi mår bra av en varierad kost, att äta allt men inte alltid. Men med två döttrar som är vegetarianer blir det allt mindre kött här hemma. Den hemmavarande dottern äter inte heller fisk men det fortsätter jag att göra. Vi väljer ekologiskt så ofta vi kan och köper närproducerat ekologiskt kött. Det kostar vi på oss nu eftersom det blir så mycket mer sällan. Har en son som är kock och vi är väldigt intresserade av mat hela familjen. Det är skoj att nu upptäcka mer och mer av allt det vegetariska goda som finns. Vi lagar alltid från grunden, undviker halvfabrikat på så vis har vi bättre koll på vad det är vi äter. . Jag följer med i vad som skrivs. Lyssnar på matens pris på P1 ett mycket intressant program. Är bekymrad över hur svårt det är att göra kloka val i affären.
  Kram

 13. Jag känner som du. Det kommer nya rön hela tiden, det som var bra för en kort tid sedan är inte bra nu o.s.v. Vad ska man tro på. Dessutom kommer det motsägelsefulla forskningsresultat. Grr.
  Men eftersom jag har en kronisk bakterie i tarmens slemhinna håller jag mig till typ Paleo. Det är inte besvärligt och jag trivs med det. Om det hjälper eller inte tar nog mycket lång tid att få utvärderat, men vadå? Det är nyttig kost. Funderar även på om jag även har en läckande tarm. Får se vad som händer.
  /Leva-Kerstin
  http://www.steeperz.com

  • Jag skulle också testa mig fram om jag hade sådana problem som du, testa vad som kroppen accepterar bäst.

   Nu har jag läst på om paleo-kost, nytt ord och nya kunskaper för mig! Tack!

 14. För mig gäller bara en enda sak, långt bort från moderna dieter: maten ska vara schysst producerad. Vegetariskt eller inte – alla växter och djur ska vara glada när de dör! 😉

 15. Dieter har jag aldrig varit mycke för men numera är jag tvungen undvika en del saker. Besvärligt ibland men jag är glad vi bor i ett land där det finns alternativ och möjligheter att hitta annat. Har lagat en del vegetariskt och tycker nog kroppen mår bra av det så numera är det 50% av min kost ungefär. Intressant inlägg. Som du förstår håller jag på läsa ikapp lite.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: