Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Är glasögonbranschen sund?

glasögon

Är det sunt att glasögon kostar så mycket som de gör? VAD är det som kostar egentligen? Frågar man i glasögonbutiken så säger de att det är slipningen som kostar. OK, men slipa gratisglasögon kostar också och någon betalar för det.

Ibland har jag blivit erbjuden läsglasögon till halva priset på samma recept som jag har köpt ett par ordinarie brillor. Den här gången fick jag GRATIS ett par läsglasögon med bågar (billigaste) vid köp av ett par slipade glasögon (dubbelslipade i mitt fall). Den gången jag köpte läsglasögon till halva priset tänkte jag ”aldrig mer”. Använde dem inte, hade inte behov av några. Jag kunde läsa väldigt bra med mina ordinarie glasögon. Hur länge tiger vi kunder still när allt går ut på att sälja så mycket som möjligt, det är vi kunder som betalar i slutänden!

När jag nu erbjöds gratis glasögon, ja, inte kunde jag motstå det… Tänkte att det kanske är bättre vid min ålder att ha läsglasögon också. Jag har använt dem 1 gång under den månad de funnits i min ägo. De var helt OK, men det är även mina ordinarie glasögon.

Jag har många synpunkter på vårt slit- och slängsamhälle… men ibland hamnar jag där själv. Försöker skärpa mig…

Vore det inte bättre att helt enkelt sänka priset på ordinarie glasögon till kunderna och strunta i några erbjudande om gratis eller halva priset. Dessutom fick jag en ”check” med att få ytterligare ett par glasögon inom tre månader till ja, jag minns faktiskt inte vilken rabatt. Jag ställde frågan vad jag ska med den till! Ja, du kanske behöver solglasögon eller något!

Bläääh… jag tycker det vore betydligt sundare att inte ta ut så höga priser utan ge kunden det kunden vill ha och inte en massa annat! Kvalitet framför kvantitet är ju inte så dumt.

Det finns absolut mer än en förklaring till varför glasögon är så dyra!

Kommentarer till: "Är glasögonbranschen sund?" (19)

 1. Ja, man kan ju undra hur de kan sälja glasögon så billigt online jämfört med vad en optiker ”i stan” tar. Optikern har ofta dyra lokaler, tror det är den största skillnaden. En affärslokal med attraktivt läge kan kosta upp till 100 000 kr/månad, kanske ännu mer. Det är pengar som ska in, förutom löner, sociala avgifter m m för personalen. Dessutom är ju en del av priset kunden får betala en inköpskostnad.

  Men jag håller med, det är på tok för dyrt med glasögon hos optikern. Och visst är det märkligt att man kan få vissa par på köpet?

  • Visst finns det omkostnader för butiker, men jag har aldrig köpt via nätet så det är butiksköp jag jämför… Samma butik t.o.m. 😉 Optikern ska dessutom ha lön. ”Problemet” med näthandeln är om de konkurrerar ut butikerna – var får vi då synkontroller gjord? På ögonkliniker? Jag handlar mycket på nätet, men inte glasögon. Vill vara med och prova hur de sitter, jämföra… Det är något jag ska ha på mig all vakentid under åtminstone fyra år så jag har inget emot att betala vad det kostar, men inte överflödet runt om… alltså många glasögon… 😉

   • Ögonen kan man kolla hos optikern o få ett ”recept”. Detta använder man när man köpet glasögon på nätet. Man får ta hem en hel massa o prova innan man bestämmer sig.

   • Jo jag vet, men jag vill helt enkelt inte köpa glasögon via nätet. Jag vill ha butikerna kvar, kunna prova bågarna ordentligt, jämföra, få justerat osv. Glasögonen är det ”klädesplagg” jag har på mig flest timmar, från jag stiger upp tills sängdags i cirka fyra år… de ska kännas bra, de ska fungera bra. Den servicen betalar jag gärna för – det är överflödet jag är anti mot. Undrar hur många fler än jag som har glasögon hemma som de inte använt mer än någon enstaka gång bara för dessa erbjudanden. När jag erbjuds extraerbjudaden så vädjar de till mitt ”tänk om”, ”dumt att inte ta chansen”… Tänk om de nya glasen inte är så bra när jag ligger och läser, då kommer jag att ångra mig att jag inte tog erbjudandet! Osv… Hänger du med hur jag tänker?

    Det här med extraerbjudanden finns i många branscher, lika illa det.

 2. Helt enig med dej//Anna-Lena

 3. Det här med glasögon är ett gissel. Jag blir nästan alltid lurad. Priser är svåröverskådliga och det är nästa omöjligt att bara få köpa ett enkelt par glasögon. Det ska vara extra allt. Butikerna prissättning är grym.

 4. otroliga kostnader…skulle önska att det var billigare. många använder galsögonen för länge det är ju bevisat i trafiksituationer att folk inte ser!?! livsfarligt. tycker nog att det kan skilja lite väl mycket mellan oliak kedjor..ungefär samma hyror…bågar o glas….

  • Jo, så är det säkert också att olika kedjor har olika prissättning och kanske litet olika villkor också. Jag vet inte riktigt, men misstänker det är så.

 5. I Finland har vi förvånansvärt mycket billigare glasögon än i Sverige, men också här kör man med 3 par för priset av ett.

  Om man har koll på linsstyrkan kan nätköp kanske vara en lösning? Min kompis köpte ett par där och var mycket nöjd: http://www.favoptic.se/. Såg att dom också har dubbelslipade.

 6. Jag tycker att det alltid en två för en, gratis synkoll, köp ett par och få slipade solglasögon till halva priset osv osv. Så det verkar som det finns utrymme för prissänkning. Eller så är branschen i kris.

 7. Nej sunt tror jag inte det är …. när jag sist behövde byta mina glasögon ville jag behålla min gamla båge då jag trivdes med den – men så kulle alla erbjudanden tas bort och hela kalaset bli dyrare än om jag bytte bågar. Nu hade jag tur och fick en som liknade den gamla, i mörk lila!
  Trevlig helg Mia!

 8. Jag måste fixa nya glasögon nu för att synen på mitt ena öga har blivit bättre, konstigt nog så blir vissa drabbad även av sådant sa optikern. Men inte ser jag bättre för det, förklaringen var att det andra ögat fick kompensera det öga som nu blivit bättre. Jag brydde mig inte om att lägga någon energi på att fundera på hur det hängde ihop eftersom jag trodde det var tvärt om.

  Önskar dig en trevlig helg!

 9. Det känns lite som om branschen tidigare har tagit ut överpriser. Lågprisoptikerna kanske har tvingat branschen att sänka priserna – eller kvaliteten?

 10. Håller helt med dig i allt. Det här är vansinne. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: