Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

blogg

Att vi går mot det kontantlösa samhället råder det ingen tvekan. Men går det inte litet väl fort?

Föreningar som tar betalt för fika, avgift för föreläsningar o.dyl har problem med att sätta in pengar på bankkonton.

En person jag känner har sålt sin bil och fick kontant betalning. Hen kunde inte sätta in dem på bankkonto så hen kan använda pengarna för betalning av räkningar.

En annan person jag känner är julgransförsäljare under några få veckor. Hen kan inte sätta in pengarna på banken utan förvarar dem hemma i privat kassaskåp.

En vän av ordningen säger då att de ska be folk swisha pengarna till deras konto! Visst men alla har inte swish. Detta är två exempel jag tagit del av under de senaste dagarna och visst, kontanta pengar är lika mycket pengar som insättning på konto, men kan i vissa fall anses som problematiskt.

Nu vänder jag på steken och ser problem för en annan grupp i samhället: Många äldreäldre klarar inte av, vill inte, ha bankkort. En hel del i min egen generation känner sig inte bekväma med att använda bankkort överallt.

En liten grupp, de små barnen, som gillar att få en peng ibland – än så länge kan deras pengar sättas in på bankkonto på några få banker. Är det inte så att det är lättare för de små att förstå hur pengar är  lätt att få ibland, men de försvinner lätt som en plätt om de handlar något? Jag inbillar mig att det är svårare att lära sig ekonomi när barn inte kan se pengarna.

Det är inte ofta jag säger att jag vill stoppa utvecklingen, men i det här fallet tycker jag att våra banker sviker kunderna. Som alltid så är det bankerna som styr oss kunder och inte tvärtom. Med andra ord – det går litet för fort!

Välkomnar du det kontantlösa samhället fullt ut – eller hur tänker du?

9/100 blogg100.mini

#blogg100 #banker #kontantlösa samhället

Kommentarer till: "Bankerna steget före sina kunder" (25)

 1. Jag använder aldrig kontanter i Sverige och blir lika förvirrad varje gång jag är i Berlin och måste använda sedlar och mynt! Men jag förstår problemet. Kollegan fick skatteåterbäring från Tyskland och ville sätta in dom på sitt bankkonto och det blev ju problem fast utbetalningen klart visade var pengarna kom från. Bankerna tror tydligen att alla tvättar pengar numera :/

  • Precis! Även om man flyttar pengar från en bank till annan så misstänks man från pengatvätt. Jag blev väldigt förvånad när jag gjorde en sådan transaktion! Jag som inte i min vildaste fantasi inte ens snuddat något sådant i tanken. Å andra sidan, visst är det bra att det finns kontrollsystem… men…

   • Jag vore glad om jag hade en massa pengar att tvätta. Här tvättas bara skitiga kläder 🙂

   • Trots allt har jag tvättat en och annan tjuga eller om det var papperstior. Men det var i tvättmasknen!

   • Undrar om man får det? Jag vet hur glad jag blivit i fattiga perioder när en ren tjuga dykt upp i trumman 🙂

   • haha, skulle kanske anmält till polisen eller skattekontoret direkt!? 😉

 2. Jag är företagare och all hantering av betalning kostar oss pengar. Det kostar pengar att få en betalning via Bankgirot. Det kostar att kunna ta betalt med kort. Det kostar också att kunna ha swish och det kostade att sätta in kontanter. Nu går inte det men man kan betala gör hämtning av kontantkassan.
  Tuffa tider ich betalningen måste ju någon betala. Konsumenten så klart. frågan är vad som är så mycket mer kostsamt för bankerna nu än förr? För allt kostar ju att ha på banken. Ett företagskonto betalat vi över 1000,- för. Bara att HA kontot alltså. De styr verkligen våra liv, bankerna.
  /P

  • Visst är det bankerna som styr.

   När jag fick mitt första arbete på 1960-talet så gick företaget från kontantlön till att vi anställda skulle få checklön. Då var det valfritt, till en början. Jag var på banken och snackade med dem – de lovade att inga avgifter skulle tas. Det vet vi hur det gick det med det… sedan har vi styrts vidare. Vi kan inte ens välja hur vi vill få ut vår lön. Bankerna har jag alltid haft ett snett öga till, känner att de gör i stort sett som de vill med oss. Trist. Men vilka har lust och ork protestera så det hörs!?

 3. För min egen del klarar jag mig utan men det är synd om dom som inte kan betala digitalt. För några år sen levde två gamla släktingar som betalde allt kontant. Där gjorde vi så att de gav mig kontanter så betalade jag sen deras räkningar. Då räckte det med att de tog ut pensionen kontant en gång.

  • Under lång period använde jag inte kontanter alls. Men som pensionär deltar jag i vissa aktiviteter som kräver att få betalt i kontanter, andra vill absolut inte ha kontanter! Det är småsummor det handlar om, så uttag av en tusenlapp räcker länge. 😉

   Vad bra att de äldre släktingarna hade dig. Det är nog så många gör, men det finns också en del äldre som lever utan nära anhöriga i närheten. Sedan tycker jag det är en mänsklig rättighet att kunna hantera sin ekonomi så länge de mentalt klarar det.

 4. Håller med dig om att det gått för långt nu. Visst ska bankerna ta emot om man vill sätta in pengar. Om alla kontanter helst ska bort var det ju onödigt med de här nya pengarna. Helt idiotiskt! Kram

 5. Jag förstår också problemet och diskuterar det med mina kunder. Idag finns det insättnings- och uttagsautomater, så kontanterna finns tillgängliga. Att vi frågar om kontantinsättningar handlar inte om illvilja, vi är ålagda av Finansinspektionen att göra det. Kan man styrka pengarnas ursprung är det inga problem att sätta in dem.
  Blir jag svartlistad nu, för att jag råkar representera banksfären? :-/

  • Varför tror du jag svartlistar dig så fort du uttalar dig om banker? 😉 Det har jag svarat på tidigare att du inte blir!

   Problemet är inte att få kontanter idag, utan att kunna sätta in dem! Bankerna vill ha våra pengar… Jag anser att de inte möter kundernas behov och önskemål. Tänker bankerna på de äldre över huvud taget eller litar de på att det finns anhöriga som hjälper dem?

   Om någon blir avstängd från kommentarsfältet av mig så beror det på direkt nedvärderande, hot eller liknande mot mig som person! Olika åsikter respekterar jag, det är det som ger diskussion och för tankarna vidare… 😉

 6. Jag vill gärna ha möjlighet att välja själv, men tyvärr är det inte så längre. Visst använder jag kort, men jag vill inte att det ska vara det enda som gäller.
  Att inte kunna sätta in kontanter på banken har jag inte stött på, men jag har heller inte försökt på ett bra tag. Det går alltså inte längre?
  Ibland känns det skönt att ens gamla föräldrar inte går här på jorden längre, för att inte tala om mormor och morfar och den generationen som var född vid förra sekelskiftet.

 7. Det där med att det skulle vara svårare att lära sig ekonomi då man inte ser pengarna…
  Jag tror nog det är en fråga om hur man blivit lärd från början. Då jag skaffade bankkort första gången, vägrade jag att ta ett betalkort, jag tog istället ett bankomatkort, detta för att se pengarna, och känna att jag använde dem.
  Då vi byggde hus blev pengarna siffror då det var lån och stora fakturor som skulle skötas.
  Sönerna har haft betalkort sedan de blivit myndiga, och de har inga problem med att ”hålla i pengarna”.
  Det är nog mest en vanesak, tror jag.

  • Jag tänkte mest på små barn som får veckopeng att hushålla med…

   Men du har kanske rätt…. för vuxna tror jag att det inte spelar någon roll…

   • Jag menade just barn, eftersom de inte har någon referensram, så kanske de klarar av att lära sig ekonomi utan att ha mynt och sedlar i händerna.

   • Det tror jag nog de gör så småningom, de måste ju! Men det är förmodligen svårare. Om jag tänker på mig och mina klasskamrater så har det alltid varit svårare att förstå abstrakta saker än det man handgripligt att ta på, se. Jag har studerat mycket som vuxen också… så det är ingen förfalskad verklighet… 😉 Vissa saker i matten man inte förstod sa läraren att acceptera att det bara är så! Det gjorde vi, men kändes inte bra förrän kunskapen sjunkit in ordentligt!

 8. Det behöver finnas både kort ,sedlar och slantar. Bankkort kan man inte lägga i kollekten eller betala kaffe med på symöte..

 9. Dock är det bra med kort för små rörelser (fik mm) som annars riskerar rån.

 10. Det blir nog kontantlöst oavsett vad jag tycker men visst, det går för fort. (Dessutom går sedlarna ut igen i juni, måste försöka hitta alla barnens sparpengar.) Det är verkligen orättvist att man inte längre kan hantera sina pengar, de är ju inte ogiltigförklarade! Det är bankernas jobb.

 11. Vi som är över 90 nu, vi har inte mera här att göra känns det som. Själv har jag hyfsat hängt med i en hel del av det nya, men har vänner som inte klarar kort, som inte har mobiler, som inte hör eller ser bra då man ska klicka här och där och välja1 eller 2 eller …..
  Man vi är snart borta.

  • Det kommer fler som hör och ser dåligt! Dessutom är det många yngre, 50-60 år, som inte heller känner sig hemma med den nya tekniken, därför borde inte bankerna ha så bråttom tycker jag. Å andra sidan snart är väl ”den nya tekniken” gammal och annat nytt knackar på dörren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: