Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Visingsö

Visingsönorraudden

Ett par goda vänner hade bjudit mig med på en ”fågelskådarresa” till Erstad kärr, Visingsö. Såg inte så mycket fåglar, såg några och hörde fler. Att vi inte såg så många berodde delvis på att det inte regnat på länge och kärret var torrlagt nära tornet. Å andra sidan gick vi litet andra promenader på öa och hörde lärkan, bofink, hackspett, tranor m.fl. Storspov såg vi också enligt den som har bäst syn av oss…. 😉 Storspoven stod ute i kärret… men inte kunde jag urskilja det… Å andra sidan hade han som såg en liten kikare… 😉 Jag får skaffa mig det eller ett bättre objektiv till kameran när pengar ramlar in…. Tyvärr så ramlar inte pengarna på mig längre… 😉 Konstiga tider!

Visingsönorrafyren

Efter fågelskåderiet så åkte vi upp till norra udden och den lilla fyren som finns där. Tänk att det var nästan vindstilla på Öa idag, sällan det är det. Visingsö är en smal liten ö, platt så vinden kan få fart där….  Vid Norra udden var det väldigt vackert, dels naturen, träden, Vättern och diset som fanns idag gjorde det hela litet trolskt.

Den sista kilometern fram till fyren var biltrafik och liknande förbjudet så där var det tyst, lugn o ro. Hörde lärkan där högt i skyn plus en litet flygplan som såg ut att gå ned till landning på ett flygfält en bit bort. Men det var bara nere och vände, landade aldrig, steg igen och gjorde om manövern om och om igen… Det blev något att fundera över för oss…. varför gjorde de på detta viset!?

Visingsönäsgrotta

Visingsö är historisk mark, många kungar har trampat dess mark. Vi fortsatte söderut mot Näs där en ruin finns efter en borg, den första i Sveriges historia i mitten av 1100-talet. ”Borgen befäste makt och överhöghet i ett ännu löst sammansatt kungarike. Två släkter stred om makten: – den Erikska ätten från Västergötland och den Sverkerkska från Östergötland – borgen på Visingsö låg i händelsernas centrum. Fyra kungar har dött på Visingsö: Karl Sverkersson  mördades 1167 av Knut Eriksson, Erik Knutsson dog sotdöden 1216, liksom Johan Sverkersson 1222. Magnus Ladulås dog här vid juletid 1290.”

Bilden ovan tog jag vid ruinen, grottan fanns precis vid en slänt rakt ned mot Vättern, själva borgen verkar ha varit ovanpå den. På någon skylt så framgick det att ingen idag vet riktigt vad den använts till, kanske som fängelsegrotta, antogs det på någon skylt.

Visingsborgs slottsruin

Innan hemfärden hann vi också med ett besök vid Visingsborgs Slottsruin (bilden här ovan) som var centrum för ätten Brahes grevskap. Grevskapet var litet från början men växte ansenligt över tid. När den siste i ordningen övertog grevskapet, Per Brahe den yngre under 1600-talet så hade det vuxit ansenligt och än mer växte det under Per Brahe den yngres tid. Slottet var en flott representationslokal bl.a. I slutet på 1600-talet var stordagarna slut, grevskapet drogs in till kronan. Mellan 1715-1718 användes slottet till fångläger för krigsfångar, i huvudsak ryska fångar, som tagits under Karl XII:s krig. Mellan 1.500-2.000 tros ha vistats där i fängelsehålorna och de led stor nöd, det påstods att branden som förstörde slottet vid juletid 1718 var anlagd just av dessa fångar! Slottets saga var all.

Även om det inte blev så mycket med ”fågelskådning” så hade vi en jättehärlig dag tillsammans.

Fakta om Näs borgsruin och Visingsborgs slottsruin funna på skyltar vid respektive ruin.

34/100 blogg100.mini

#blogg100, #Visingsö

 

 

Kommentarer till: "Visingsö" (4)

  1. Ja, dit får vi ta oss till sommaren. Tänker att man kan ta med cykel och leta upp de geocacher som finns på ön. En sommardag med 20 grader plus… det låter härligt med en cykeltur då….

    • Ja, cykla Visingsö runt en vacker dag är en trevlig sysselsättning. Idag hade vi dock bilen med oss plus apostlahästarna!

  2. Per-Anders sa:

    Fina bilder, särskilt den på trädet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: