Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Våldtäkt som maktmedel

sommaren

Denis Mukwege är en man som är känd över stora delar av världen för sin kamp för våldtagna kvinnor i Kongo. Jag har läst om honom tidigare, tror det varit något program i TV också om och med honom. Han riskerar sitt eget och sin familjs liv genom sitt arbete för utsatta flickor/kvinnor och därför bor han tillsammans med familjen inom sjukhusområdet under ständig bevakning.

Idag finns det en artikel i min lokaltidning om två kvinnor från organisationen ”Barnsamariten” som träffade Denis Mukwege under ett besök i Kongo för att genomföra ett gemensamt projekt för att hjälpa våldtagna kvinnor. De besökte också bordeller och träffade dessa kvinnor, bl.a berättar de: ”På en skitig madrass sitter ett barn. Hon har en bebis i famnen och väntar på nästa kund som betalar sju kronor för henns kropp.” Ett samlag kostar alltså sju kronor på den här bordellen, bordellägaren ska ha hälften och dessutom ska han ha 20 kronor dagligen för uppehället på bordellen. Då kan man fundera över vad har dessa unga flickor för möjligheter i framtiden om de inte får hjälp att komma ifrån det destruktiva livet. Ofta har de hamnat i den här verksamheten pga att de utsatts för våldtäkt och då anses som en skam för familjen och förskjuts. ”Det är ingen som vill ha en förstörd kvinna. Hon blir bara en belastning.”

Flickor som fått hjälp av olika projekt har fått hjälp med att bearbeta allt de gått igenom så att de själva kan knyta an till sina barn. Dessutom har de efter en yrkesutbildning under nio månader kunnat börja försörja sig själva och sitt barn. De yrken som nämns i artikeln är sömmerska och yrkeschaufför. Detta finns alltså publicerat i dagens Jönköpings-Posten som intervjuat Ann Kristin Moeller och Britt-Marie Ström som besökt Kongo och är engagerade hjälparbetare, nu planerar de, som nämnts, projekt tillsammans med inhemske läkaren Denis Mukwege.

I artikeln berättas att landets problem är makten över naturtillgångar. Det handlar alltså inte om strider mellan olika folkslag eller religionsinriktningar. Att våldta en ung flicka är ett ”strategiskt vapen” för att splittra familjer och därmed försvaga folket. Folk vågar inte odla och bruka sin jord för de vet att rebellerna kommer för att döda och våldta, allt för att ta makt över naturtillgångar. Människor tar sin tillflykt till städer istället. Det framkommer ingenting i artikeln om deras möjligheter att få arbete där… kan bara gissa att många möts av arbetslöshet, fattigdom och förtvivlan.

Den här artikeln tycker jag är så viktig att jag vill dela med mig. Vi vet alla att det finns fattigdom, elände men ibland behöver vi ruskas om litet… Tragiskt att våldtäkt används som maktmedel än i våra dagar.

#Denis Mukwege, #Kongo, #Barnsamariten, #våldtagna kvinnor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: