Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Citadellet i Landskrona

Citadellet

Under veckan besökte jag Citadellet i Landskrona, slottet som har använts till olika ändamål under årens lopp. Det byggdes under en period när Landskrona var danskt, 1549 stod det klart och planerna var att det skulle fungera som försvarsanläggning. Citadellet användes så också i början, därefter har det varit fängelse, stora fester för rikemansfolk. Idag är det öppet för guidade visningar, men används även i festliga sammanhang, konserter och många bröllop har stått innanför dessa murar, berättade guiden. Citadellet var inte så lätt att ta sig till eller från utan tillstånd. Det finns två olika vallgravar att ta sig över i så fall, den innersta är 70 meter bred läste jag.

cellerna

Det genomfördes flera ombyggnationer under årens lopp och under 1860-talet byggdes delar av det om till fängelseceller. Cellerna var inte stora, minns inte hur många fångar det kunde vistas här samtidigt, men misstänker att det kunde kännas trångt, egna cellen kunde kanske t.o.m kännas trygg emellanåt. Som alltid vid sådana här visningar berättades det om olika tragiska människoöden, jag återberättar ett par, bl.a om Carl-Otto Andersson.

carl-otto

Hans livsöde kan ni läsa om här. Han halshöggs inför 4.000 åskådare. Det var fler människor än som bodde i Landskrona vid den tiden, rena folknöjet med andra ord. Innan dödsdomen utfördes satt han i isoleringscellen nedan. Det övre hålet, där fick han in mat och undre var lucka för potta, ingen närmare mänsklig kontakt med honom alltså. Cellen saknade fönster, inga möbler, dygnen han vistades där fick han ligga på golvet, inte någon lyxtillvaro precis.

isoleringscell

Ett annat makabert människoöde som berättades var Hilda Nilsson, (1876-1917) en fattig kvinna som fann ett sätt att dryga ut hushållets livsförnödenheter. Hon blev änglamakerska och tog livet av åtta små barn som hon tog till sig som fosterbarn och på det sättet fick pengar av samhället. Hon ”tog hand” om ett barn i taget, när pengarna var slut så tog hon ännu ett osv. Hennes mordiska handlingar avslöjades när en av barnens mammor ångrade sig och ville ha kontakt med sitt barn, Hilda ljög att hon lämnat barnet vidare till en bror ute på landsbygden. Mamman gav sig inte ville ha adressen till brodern, men se det gick inte. Hon gick till polisen, som inte tog hennes oro på allvar till en början. Det var först senare som polisen blev intresserad, när det kom fram att Hilda inte hade någon bror, då började de rota i ärendet. Hon dömdes till döden, men lyckades ta sitt eget liv i cellen innan dödsdomen verkställdes. Det berättades att hon hölls fången i en isoleringscell som man var tvungen att passera tre dörrar för att nå. De två yttersta var isolerade med madrasser för att inte skrik o.dyl skulle höras ut när hon misshandlades. Hennes bibel finns bevarad och på den fanns det mycket blodstänk från just misshandlingarna hon utsattes för. Litet ”kuriosa” i fallet var att samma dag Hilda tog livet av sig omvandlades hennes dom till livstids fängelse, något som Hilda inte visste något om. Livet är oss kärt, men å andra sidan var det kanske mer humant för henne att dö än att sitta inspärrad och bespottad under en livstidsdom!? Bilderna nedan är på Hilda.

Hilda änglamakerska

Inlägget handlar om barbariska händelser, det är mycket sådant i slottets historia. Det fanns fallucka, en grotta där många fångar aldrig kom levande ut ifrån osv men även festvåning. Slutar här, intresserade får själva gå en guidad visning, historien är barbarisk, intressant och även fascinerande för de intresserade.

Det är inte speciellt länge sedan Sverige var ett betydligt mer barbariskt land än det vi lever i idag.

Kommentarer till: "Citadellet i Landskrona" (13)

 1. Intressanta berättelser. Förskräckliga människoöden. Har inte hört talas om denna plats tidigare, men den läggs absolut i högen av lockande besöksmål. Ha en bra midsommardag!

  • Väl värt ett besök och ni vistas ju mycket i Halmstad… Inte så himla långt till Landskrona då. Önskar er en härlig midsommardag också! 🙂

 2. Det här var intressant, och tragiskt på en och samma gång. Citadellet känner jag till men har aldrig varit inuti och inte häller hört de här sorgliga berättelserna.
  Tänk så många livsöden det finns och kommer att fortsätta finnas….

  Önskar dig en fortsatt fin midsommarhelg!
  Kramar

 3. Citadellet är för mig mest känt för att ha varit arbetsanstalt för prostituerade kvinnor som skulle ”uppfostras”. Sveriges största och mest ökända och där kvinnorna fick svälta och lida en hel del.

  • Har du läst boken ”Fallna kvinnor”? Det var där jag fick tips om Citadellet som utflyktsmål, mer riktigt att jag blev så berörd av boken att jag ville se platsen för arbetslägret.

   • Nej, den har jag inte läst, men skriver upp den på min läslista.

    För inte så länge sedan läste jag Maja Hagermans ”Käraste Herman”, som handlar om Herman Lundborg, läkaren som grundade Sveriges rasbiologiska institut och for runt och mätte skallar och sorterade människor i olika kategorier. Han lät även mäta kvinnorna på Citadellet, vilket väl nämns även i ”Fallna kvinnor”. Maja Hagerman var här i Eslöv för några månader sedan och berättade om boken och hur hon kommit historian på spåret. Det är en bok som verkligen rekommenderas och som ger många tankar om vart vi är på väg i nutida Europa.

   • Intressant, så fick jag en bok att lägga på min läslista. Tack för tipset. Visst handlar det om rasbiologiska institutet och rasbiologer som mätte skallar, näsor med mera på kvinnorna som skulle vara nakna! Sedan etiketterades de efter utseende… Vet inte om du har läst min recension om boken… Om inte så finner du det här: https://miatankar.wordpress.com/2016/04/10/fallna-kvinnor/

    Det finns mycket likheter med då och nu om man vill och vågar se det. Jag har nyss haft diskussion med folk som inte vill se… de tror inte ens att Sverige behöver invandring, att vi annars blir en befolkning med alltför många äldre. Man måste våga se både för- och nackdelar och arbeta för att lösa problemen, tycker jag.

 4. Nej, det var inte så länge sedan som vi hade ganska så brutala straff här…

  Kram

 5. Tack för boktipset om ”Fallna kvinnor” och även den som nämns i en kommentar: ”Käraste Herman” – vill gärna läsa båda.
  Att lära av historien är inget som någonsin verkar fungera och det skrämmer mig så att det finns så mycket ondska, ibland dold bakom en polerad yta men den finns alltid där ändå.

  • Två viktiga böcker.

   Nej att lära av historien fungerar inte. När generationer är döda, de som varit med. Då är allt bortglömt, verkar det som.

 6. Anita Ojala sa:

  Ännu mindre lär vi av historien nu när gamla människor stängs i anstalter och tappar kontakten med släkt, de glöms och deras minnen och visdom respekteras inte längre.
  Det liksom inte gäller längre i moderna samhället…hmmm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: