Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Kura skymning

tronen

Kura skymning gjordes mycket förr i tiden innan elektriciteten gjort sitt intåg i var mans och var kvinnas bostad.

Numer finns det ett arrangemng som kallas så. Igår deltog jag i Jönköping för första gången. Jag hade faktiskt aldrig uppmärksammat det. Kura skymning, ja, då förväntar man sig inte det ska vara full ljusstyrka i taket… Arrangör i går kväll var Föreningen Norden och en av deras styrelsemedlemmar släckte ned lamporna i taket över publiken medan det var ljus för den som läste.

Det dröjde inte länge förrän en herre bad att det skulle tändas upp, ok så gjordes, men inte med full ljusstyrka. Litet mer än mysbelysning… Döm om min förvåning när samme herre reste sig efter en stund och skruvade upp till full ljusstyrka! Kan man kalla detta för att kura skymning? Nej, det tycker inte jag. Viskade till  min väninna ” – hon satt ytterst – gå och släck i taket! Det gjorde hon förstås inte, fnittrade litet bara.  Kanske såg mannen dåligt, men vad gör det om någon läser högt för en? Ville han möjligen se kvinnan som läste? Ja, inte vet jag… men jag satt så till att jag såg henne inte, Det gick väldigt bra att höra hennes röst ändå, hon talade i mikrofon!

Detta var absolut en pensionärsgrej. Tror inte det var många som inte uppnått 65 års gränsen. Har på senare tid deltagit i arrangemang där jag känt mig yngst! Det kan ju stärka självförtroendet… i andra sammanhang är man äldst.

Apropå ”Kura skymning”, ett litet halvmysigt arrangemang! Men det hade varit mysigare om det verkligen hade varit mörkt eller halvmörkt med en sådan titel på arrangemanget!

Kommentarer till: "Kura skymning" (20)

 1. Människor är intressant och det finns alltid någon som överraskar. I församlingen där jag bor anordnades tidigare något som kallades för ”blå timmar” som hade en liknande innebörd som kura skymning. Sköna timmar tillsammans blev det, vill jag minnas.

 2. ”Tussemörkret” pratar min man (bohuslänning, född 39) längtansfullt om. De pratade och lyssnade på radion tillsammans,

 3. Enig med dig i att kura skymning borde få vara i skymning … men de valde kanske ordet kura bara utan att tänka på skymningen som symbol …Tussemörke säger vi också i Norge eller tussemört på min dialekt.
  Jag kurar gryning nu 🙂

  • Hon som inledde tänkte som jag, hon hälsade välkommen och litet så och sa så att nu släcker jag nu för heter det Kura skymning så gör det…

   Tussemörker… fint ord!

 4. ”Mörsa” kalalde man det när jag var liten och bodde på landet utanför Borås. Gillar fortfarande att ha det ganska så mörsigt. När man behöve rlite mera ljus, så passar det ju utmärkt att tända en liten läslampa. Borde ju finnas på biblioteket… Fy för för stark belysning, om man ska ha det lite mysigt. Gubbskrälle! eller kanske bara en rebell?

 5. Instämmer. Om man ska kura skymning ska det vara dunkel belysning. Det praktiseras jämt på Udden för att man inte ska se att jag behöver städa. 😀

 6. Kura skymning = dov belysning och någon som högläser ur en bok… det låter hur mysigt som helst. Där skulle jag gärna ha suttit och så skulle jag ha sänt ”onda” tankar till mannen som tände belysningen till full styrka.
  Vilken trist upplevelseförstörare!

 7. Vilket märkligt agerande och helt i motsats till avsikten. Kurar man skymning så ska det vara dunkel belysning.

 8. Har inte hört talas om arrangemanget men låter mysigt och vilsamt. Om det får vara vad namnet säger vill säga. Jag är ingen vän av starkt ljus om det inte är nödvändigt. Finns alltid människor som utmärker sig. Kanske han var lite mörkrädd? Hoppas ni kunde njuta ändå. Själv kurrar jag nog skymning rätt ofta. Ha det så gott.

  • Jag tänkte så också, kanske ser han dåligt eller kanske är han mörkrädd. Men vi var många modiga kvinnor och några få modiga män i lokalen… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: