Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Klimattanke

sthlm1

Vad jag minns har jag aldrig sysslat med nyårslöften. Tror inte riktigt på sådant… alltså att det är hållbart.

Vid senaste årsskiftet trodde jag att jag hade lämnat arbetslivet  bakom mig för gott. Då var det dags för att styra upp ”nya livet” och det innebar bl.a att jag skulle ha som mål att promenera 10.000 steg/dag som snitt varje månad. Jag har superkoll på stegen varje månad, behöver det för att klara målet. Hittills tror jag att jag ligger på drygt 12.000 steg/dag i snitt över den gångna delen av året. Att jag skriver ”tror” beror på att min mobil som även fungerat som stegräknare har råkat ut för ”fylla”, och räknar inte speciellt klokt längre. Den verkar räkna när den har lust.

Jag börjad misstänka det redan i slutet av stockholmstiden. Tyckte det kändes som jag promenerat betydligt mer än vad räknaren visade. Med tiden så vet jag att det är så, trots att jag gått ganska långt har den ibland inte räknat alls, ibland visar den på 75-150 steg. Jo, jag får meddelande titt som tätt att ”minnet är fullt”, jag ska köpa ny telefon… 🙂 Hur som helst, jag är mycket nöjd med mitt stegande, i ur och skur och även i halka.

Nu funderar jag på om jag ska försöka leva 10-12 månader utan att handla kläder. Underkläder och ev jeans får bli undantag från den regeln. Trots att jag rensar garderoben då och då är den överfull. Visst är det osunt! Jag är inte riktigt färdig i tanken och motivationen, inser dock att jag utan tvekan skulle vara både varmt klädd och bra klädd utan nyinköp.

Visst är det en klok tanke?

Kommentarer till: "Klimattanke" (25)

 1. Mycket klok!

 2. Mycket klok. Jag håller också på med att minska antalet klädinköp. (Trots att jag inte alls är storköpare annars heller). SKA jag köpa… så ska det vara sådant som är användbart till mycket och som inte faller ur modet på en gång… och som jag verkligen behöver. Det är ganska svårt. Jag fick stålsätta mig idag när jag hade andra ärenden att uträtta i affärscentrat.
  Det var förresten ingen konst att promenera mycket när jag hade lånehund. Nu är hunden tillbakalämnad och det blev genast svårare att komma ut på långpromenader.

  • Det är säkert lättare att ta sig ut om en hund står vid dörren och gnyr. Men det går så bra utan hund också…. då får jag själv bestämma när… och det gillar jag!

 3. Älskar idén! Vill också prova på ett sådant år, helt utan klädesinköp. Nu när vi flyttade rensade jag ut två hela sopsäckar kläder, och samma sak var det när jag flyttade hit för 3 år sedan… Galet osunt både miljömässigt och ekonomiskt!

 4. Mycket klokt Mia! Övriga löften går fint att hoppa över 🙂 Det där med att räkna steg har jag jag aldrig gjort, däremot kan dagens må vara en timme, ibland har jag inga mål utan bara går …

  • Räkna steg… ett sätt ett sporra mig själv även dagar då jag känner mig seg… 🙂 Huvudsaken är ju att vi människor rör på oss så vi inte stelnar till i förtid!

 5. När vi hade stegräknare på jobbet var det en som fick alldeles för få steg. Hon gick tydligen ”för mjukt”…

 6. Att avstå från att köpa kläder i ett år…Läste om en kvinna som tröttnat på sin överflödskonsumtion och haft ett köpfritt år. Tror att detta är en trend bland miljömedvetna människor just nu!
  Jag handlar de flesta av mina kläder i secondhand-butiker, utom underkläder förstås. Det blir onödiga impulsköp ibland därför att det kostar så lite, det ska jag erkänna. Med jämna mellanrum rensar jag ut och skickar tillbaka till secondhandaffären igen.
  Klok idé med köpfritt år!

  • Jag har förstås inte kommit på idén själv utan tanken har fötts efter att jag läst om andra.

   Du är alltid välklädd när jag träffar dig, ofta väldigt stiliga kläder! Ditt sätt är säkert absolut det bästa… Jag köper nytt me lämnar in till återanvändning. Du är snäppt mer klimatsmaart… 🙂

   • Tack för komplimangen när det gäller mina secondhand-kläder!
    Ja, det är nog lite klimatsmart att låta det som inte blev använt gå till försäljning ännu en gång. För inte så länge sen ansågs det simpelt att handla och klä sig i begagnade kläder. Nu har det blivit trendigt rentav.
    Har hört vid några tillfällen, bland annat från en dam som jobbat många år som expedit på Erikshjälpen i Huskvarna,att det företrädesvis är högavlönade som handlar på loppis och i secondhand-affärer.En aning märkligt om det är så. de som verkligen har råd väljer detta alternativ…

   • Att det är höginkomsttagare som handlar secondhand tvivlar jag på. Har de verkligen tid, för jag misstänker man får ha litet mer tid för att finna det man söker. Flera storlekar av samma plagg är nog inte aktuellt att tro man ska finna… De jag känner i varje fall som handlar second hand är inte höginkomsttagare…

    Jag vet förstås inte, damen på Erikshjälpen borde veta bättre. Sedan är förstås frågan vad hon räknar som höginkomsttagare… Vem som har rätt eller fel är dock inte det intressanta, utan att vi måste nog tänka om inför framtiden!

 7. Har ju aldrig/sällan kollat det där med stegen. Har en app i telefonen,men använder den sällan.Har som mål att gå 2-3 km utomhus varje dag ( utom de dagar jag går på spinmix) och minst 5 km på lediga dagar. Vet du hur många steg man genererar per kilometer ,,, ungefär. Sedan blir det en massa steg i skolan vrje dag… man sitter ju aldrig då eleverna är på plats…. men jag vet inte riktigt om de stegen kan räknas som riktiga steg.
  Inte köpa kläder. Bra idé. Jag gillar kläder för mycket för ett sådant löfte. MEN jag får allt hålla mig ifrån att köpa något innan våren… för det är alldeles fullt i vintergarderoben. Känns som n ganska behaglig tanke… nästa gång jag köper kläder så är det VÅR-kläder.

  • För mig så säger appen att 10.000-12.000 steg motsvarar en mil. Beror på om jag promenerar mest utomhus, då blir det det lägre talet.

   Huvudsaken att man rör på sig, men det här har blivit ett sätt för mig att ha koll på att jag rör mig ordentligt dagligen… Om man räknar steg vid inomhussysslor eller ej, ja, det avgör förstås varje person. Jag räknar nog de flesta steg… högst 1.000 steg/dag som jag inte har stegräknaren på….

 8. Räknade steg ganska flitigt förr, går bra när man har fått in rutin på det 🙂 Nä inte är vi vita när vi mediterar, detta är en bild från semestern, det är statyer ståendes längst med stranden 🙂

 9. jo mitt ”löfte” var att gå mer…har nog inte blivit så mycket jag hoppats. o mobilens stegräknare…jisses är et jättkliv för den ska räkna….den blir jag galen på..tänkte önska mig ett sånt där fitnessbarn runt armen so håller reda på mig…får jag inget köper jag ett efter jul =)

 10. Jag räknar km istället, man vet ju ändå ung hur många steg man går på 5 -10 km. Tror inte på stegräknare i mobilen, har testat (samtidigt som jag haft en stegräknare vid byxlinningen) åtskilliga gånger, den visar alltid för mycket.

  Att inte handla kläder på ett år låter sunt. Skulle jag oxå kunna tänka mig.

  • Man får nog testa sig fram. Min erfarenhet gör att jag litade på min mobil innan den var full än de tre stegräknare jag använt tidigare. Jag kollar alltid noga i början och mobilen räknade förvånanvärt rätt. Det skilde sig obetydligt från min egen räkning…

 11. Egentligen borde alla inköp vara genomtänkta men så väl är det nog inte. Inte hos mig i alla fall. Men jag försöker ändå hålla det på en rimlig nivå och köpa det som verkligen behövs. Grattis till alla steg även om det inte stämmer till 100%!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: