Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

sthlm2

Idag är det 1 mars och då kör vi igång med 2017 års Blogg100, spännande att se vad andra skriver och jag ska försöka dela med mig av mina tankar i mån av tid och inspiration. Vi har ett gemensamt tema i år som heter ”Fria ordet”.

Fria ordet handlar om vår yttrandefrihet i stort. Att vi får säga och tycka vad vi vill. På senare tid har det vridits och vänts en del på begreppet, en del tycks tro att det är helt OK att då ingår det även att kunna förnedra och förlämpa andra människor, eller än värre hota! Andra tycker att de ska få skriva vad de vill i olika kommentarsfält med hänvisning till tryckfrihetslagen. Jag tycker vi ska vara väldigt glada och stolta över våra grundlagar. Det finns dock vissa förbehåll i hur vi får bete oss.

I FN:s rasdiskrimineringskonvention som Sverige har skrivit under finns tecknat att det är förbjudet att uttrycka missaktning mot folkgrupp med anspelning på etniskt och nationellt ursprung. Det är också förbjudet att tillåta organisationer som verkar för rasism. Personligen tycker jag det är litet svårt att veta var gränserna går, de knivskarpa gränserna alltså.

Jag tar ett exempel från min hemstad Jönköping där en grupp från Nordiska motståndsrörelsen ville manifestera att de hade bildat en grupp i Jönköpings län genom att  demonstrera strax intill en utställning några konstnärer hade anordnat just den dagen. Intäkterna från konstutställningen skulle gå till organasitioner som hjälper flyktingar.

Nordiska motståndsrörelsen hade inte sökt tillstånd för sin demonstration. Trots det stod de alldeles i närheten av utställningen med flaggor samtidigt som de utropade området som en nationalsocialistisk zon.”! De proklamerade också att de ville kasta ut alla med mörk hudfärg, att de ville ha ett rasrent samhälle. Det uppstod en hotfull stämning och en del förbipasserande kände rädsla, allt enligt artikeln i Jönköpingsposten den 21 februari i år.

Polisen kallades till platsen, stod en bit därifrån, ingen åtgärd.

Mina funderingar: Kan det verkligen vara tillåtet att utropa en egen zon? Är det tillåtet att de skriker ut att de vill ha ett rasrent samhälle på allmän plats? Jag förstår inte…

#Blogg100 #Jönköping #Nordiska motståndsrörelsen

 

 

 

Kommentarer till: "Fria ordet – var går gränserna?" (5)

  1. Japp, då var det dag 1 av 100 nu. 🙂 Ja nog borde vi värna om våra grundlagar. Idag känns inte det fria ordet vara så fritt längre.

  2. Vi har en yttrandefrihet men vi har också en lagstiftning som säger vad som är brottsligt. Men gränserna är verkligen inte glasklara vilket är tydligt i dagens samhälle…

  3. Jag förstår inte heller.

  4. Per-Anders sa:

    Det är helt uppenbart att Nordiska motståndsrörelsen bröt mot både etiska och skrivna lagar. Polisen skulle naturligtvis ha ingripit, inte minst därför att demonstrationen saknade tillstånd. Nordiska motståndsrörelsen är en fruktansvärd organisation, de är klockrena nazister.

    • Jo, jag tycker som du. Förmodligen tyckte inte polisen de var så störande, men jag tycker inte man kan se mellan fingrarna när det gäller naziströreser som skrämt förbipasserande personer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: