Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Upphovsrätt

Känner du till upphovrättslagen när det gäller bilder?

Att frågan aktualiseras för mig nu beror på att i en grupp jag är med i på Fb dök en bild upp som jag visste att en bloggkompis hade gjort. Jag kommenterade det till den som la ut den i  den politiska diskussionsgruppen. Som väntat viftade han bort det med att det är en bild från nätet… precis som om det inte skulle vara en mänsklig hand som ligger bakom när den finns på nätet. Nu var det inte ett foto rakt upp och ned utan två-tre bilder hen hade redigerat ihop till en bild. En mycket lyckad bild, om du frågar mig!

Att den nu dök upp i den politiska gruppen som inte alltid är så seriös eller trevlig, men trots allt tycker jag det är kul att ta del av. Ibland kommenterar jag, oftast läser jag bara eller bläddrar förbi. För inte orkar jag läsa allt 🙂 Mycket tramspolitik, tycker jag, mycket påhopp på varandra, många nättroll och ingen administratör som reagerar i första taget på dumheter! Igår eller förrgår var det ytterst nära jag lämnade gruppen… förmodligen en tidsfråga tills det verkligen sker.

Så tillbaka till ämnet. Om jag eller någon annan tagit ett foto, eller fotoshoppat bilder eller på annat sätt framställt något så får ingen annan ta det för att använda på nätet eller i annat sammanhang. Kopierar du hem, bara för att det är vackert och behåller det för dig själv tror jag det är helt OK.

Vill du absolut använda ett foto (eller liknande) någon annan tagit ska du fråga upphovsmannen om det är OK. I annat fall är det en brottslig handling om man ska spetsa till det. Jag känner fotografer som krävt betalning i efterhand, i annat fall blir det domstolssak av det hela.  Alltså inget bara att rycka på axlarna åt.

Men… det finns flera sidor på nätet med ”free images”, de bilder som finns där kan du använda hur mycket du vill. Ange gärna länk till sidan du hämtat den på, en artighetshandling, men inte ens det är nödvändigt. Så vill jag tillägga att jag inte är duktig på olika tolkningar av upphovsrättslagen, det finns givetvis gränsfall. Jag använder endast mina egna bilder eller från ”gratisbilder” för att vara på den säkra sidan.

Jag tycker det är viktigt med upphovsrätten, den ska respekteras.

Kommentarer till: "Upphovsrätt" (16)

 1. och så kan man ju använda Creative Commons okejande. Det var länge sedan jag lade till det: femfemman by femfemman is licensed under a Creative Commons Erkännande-IngaBearbetningar 3.0 Unported License.
  Based on a work at femfemman.blogspot.com
  Tror inte att det är så många som plockar bilder där, men jag tycker absolut att man bara ska använda okejade bilder i sina sociala medier.

  • Det här kände jag inte till. Ja OK om man tycker att det är ett värde av att använda bilder som jag är upphovsman till så är Creative Commons bra. Men, nej, jag ser inte vitsen av att mina bilder sprids på det sättet… Finns det krav på att informera dig om någon använder bilden som du tillåtit?

 2. Enligt upphovsrättslagen är det man har skapat själv skyddat per automatik. Ingen påpekande om copyright behövs. Ting man skapat själv kan vara exempelvis musik, bilder, teckningar, foton eller text. Till exempel recept har man inte upphovsrätt på. Kakan är däremot min, så den för ingen knycka!
  Till och med att ”hotlinka” en bild är förbjudet, dvs att länka till den så att den syns på ens egen hemsida, trots att den egentligen bara finns på upphovsmannens server.
  Jag är nog själv väldigt försiktig med att sätta upp andras bilder på nätet. Gratisbilder, som det uttryckligen står att man får använda är ju helt ok, om man vill posta dem på sin egen sida.
  Att sedan upphovsrättslagen inte är helt internationell är en annan sak. Jag är inte säker, men jag tror att man i t.ex. USA måste påpeka copyrighten för att den skall gälla.
  Tja, om detta eller dessa påståenden inte stämmer, har jag ju alltså hittat på det själv, och då har jag väl i princip copyright på det…. Eller?

  • Den svenska upphovsrätten är vi helt eniga om. Den amerikanska… ja, det är möjligt det är som du skriver, inte vet jag!

 3. Knivigt det här, och lika knivigt är det om vad eller var man får lov att fotografera.

  • Det finns säket tillfällen där det är gränsfall. Om man kör efter att endast publicera egna bilder + sådana man vet är ”gratis” blir det inte så svårt. På den tiden jag jag hade hemsida fann jag en bild som jag gärna ville ha på ”första sidan”. Jag skrev till företaget i USA och frågade och det var inte svårt att få ett ”ja”. Det medgivandet sparadde jag så länge som jag hade hemsiddan… kanske finns det kvar i datorn bland ”viktigt”, tror jag sorterat bort det.

   PS: Var man får fotografera? Vad jag vet får man fotografera på de allra flesta platserna. Undantag militära områden och vissa områden där det tydligt står angivet att det inte är tillåtet, t.ex vissa vårdavdelningar. Däremot är jag försiktigt med att fotografera andra människor i närbild utan deras medgivande.

 4. Jag håller helt med dig.
  Men det är ju tyvärr en djungel på nätet och svårt att följa upp.

  • Jo, det är svårt att veta var mina egna bilder tar vägen. Därför borde jag inte publicera mina bästa bilder… 🙂 De flesta bilder gör mig inte så mycket, men det finns några bilder jag verkligen inte vill ska cirkulera runt hur som helst. Skulle jag upptäcka det så kommer jag att påpeka det till vederbörande.

 5. Det är verkligen viktigt men tyvärr struntar många i det. Tror inte att det behövs…

  • Många gånger handlar det förmodligen om okunskap, därför bör det påpekas när man upptäcker övertramp, tycker jag. Reagerar man som den man gjorde jag skrev om, ja, då tycker jag inte han är speciellt seriös, kanske inte i den politiska diskussionen heller… 🙂

 6. Va bra inlägg. Jag brukar skriva vart jag har lånat bilden om jag har en från nätet men det räcker kanske inte😀Ha en bra kväll

  • Det beror på… är det en gratisbild behöver du inte ens göra det, men givetvis är det artigt att göra det.

   Om det är en bild jag eller någon annan tagit, ritat eller så, räcker det inte om ”jag” eller ”någon annan” är kinkig. Man måste ha tillstånd att använda sig av bilden…

 7. föröker få tag i den som fotat eller äger bilden för att få ett godkännande…har själv blivit blåst på en bild som snoddes av skogsstyrelsen! fick en en lite ersättning efter mycket om o men…..struligt.jag har gått vidare;) men skulle det hända igen då kommer det kosta…fösker skriva mitt namn på bilderna så folk kan hitta mig men missar det ibland..klantigt jag vet.

  • Jag tycker inte man ska behöva skriva sitt namn på bilderna. Skogsstyrelsen… skitdåligt av dem, man göra rättssak av en stulen bild. Det brukar räcka med att man hotar med det, sägs det. Kan man bara bevisa att man tagit bilden, att du är upphov till den, så tror jag det är en ganska enkel rättssak.

 8. Svar på lagar och regler finns tillgängliga. Varsågod! Nu behöver ingen fundera längre! 🙂

  Vad får man fotografera?
  http://www.fotosidan.se/cldoc/lag-och-ratt/vad-far-man-fotografera.htm

  Upphovsrätt – 30 vanliga frågor och svar
  http://www.kamerabild.se/fotoskolor/vi-f-rklarar/allt-om-upphovsr-tt-30-fr-gor-och-svar

  • Tack snälla! Det mesta kände jag till, men inte riktigt allt.

   Det här fallet som togs upp i nyheterna idag, en kvinna som blev fotograferad under kjolen i en rulltrappa av en man som åkte bakom henne. Hon märkte inget. I första instans blev han frikänd, nu i andra fälld! Det tycker jag är helt riktigt, vad tycker du?

   Det jag blev litet ställd inför när jag läste var är det tillåtet att fotografera en massa biler på Fotografiska museet och lägga ut i en blogg. Jag har alltid sett det som det är min bild. Visst är det så?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: