Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Sameblod och vykortsklubb

Bild från SF Bio

För ett par kvällar sedan var jag iväg och såg ”Sameblod”. Jag rekommenerar den gärna, gå och se filmen om den känns intressant för dig. Förmodligen blir du inte besviken.

Betyg: 4,5/5.

Så till något helt annat. Det finns väldigt mycket man kan lägga energi på om man vill… 🙂 Häromdagen kom jag i kontakt med en sida för postcrossing. Det går ut på att sända vykort till okända som också är med i samma grupp, oavsett var de bor i världen. Ja, man kan välja litet; om man vill ha vykort från ”alla” eller från något ”speciellt land”.

Jag har alltid gillat att skriva, haft många brevvänner under mina barn-  och ungdomsår så jag nappade förstås. Har nu köpt vykort plus frimärken till fem ”medlemmar”, idag sänder jag iväg mina första två kort. Det ena går till Turkiet och det andra till Novosibirsk i Ryssland. Novosibirsk, nog låter det kallt? För varje vykort jag sänder ska jag få ett tillbaka, inte från samma person som jag sänt till utan till någon annan som postcrossing-systemet väljer. På min medlemssida hos postcrossing registreras det noga vart jag ska sända, mottagaren ska registrera när hen mottagit vykortet. Först då sänds min adress till någon som vill sända ett vykort till mig. Det bästa med det här, man kan sända när man får lust, kan hoppa av när man vill utan att någon väntar och blir besviken. Jag ska sända mina fem inköpta vykort, så får jag se om det känns kul att fortsätta.

Visste du att det kostar 21 kronor att sända ett vykort inom Europa? Inom Sverige kostar det sju kronor. Jag tycker att 21 kronor är skitmycket för att sända ett vykort inom Europa, å andra sidan, vad får man för 21 kronor i övrigt? Inte speciellt mycket. Kanske beror min reaktion på att jag inte sänt brev eller vykort utomlands på många år! 21 kronor är inte mycket för att förgylla dagen för någon medmänniska.

Kommentarer till: "Sameblod och vykortsklubb" (22)

 1. Kan inte minnas när jag skickade vykort senast och vete fan om Post Nord skulle lyckas leverera dem ens…

  • Det gäller även för mig. Det måste vara många år sedan.

   Det här är även ett sätt för mig att träna på engelska. Jag har aldrig varit duktig på engelska, men betydligt bättre än nu. Kanske ett sätt för mig att plocka fram några gamla kunskaper. Finns förstås många andra sätt också… 🙂

   • Man blir duktig på det man gör. Hade ngn sagt till mig att jag skulle skriva mail på spårvagnsteknisk engelska och fortsätta skriva om underhållsarbeten på signalsystem (på engelska) samtidigt som jag försöker förklara faktureringsrutiner för fransmän hade jag skrattat. Så mycket engelska lärda jag mig inte på vårdlinjen på 80-talet.

   • Du menar att du gör det idag! Skitbra tränat i så fall!

   • Ja, det ingår i mitt arbete dagligen att kommunicera på engelska både i tal och skrift och om ord jag aldrig lärde mig i skolan 😀 Första månaderna lärde jag mig hundratals nya ord per dag. Ett av mina första uppdrag 2014 var att inventera teknikhus och dokumentera på engelska . Nu har jag ingen aning om vad sakerna heter på svenska hahahaha

   • Herregud vilken utmaning du fick i det uppdraget! Visst är det så att det man måste lära sig, det lär man sig… Sedan kan man lära sig för nöjes skull.

    Bra jobbat av dig! Får se om jag kan lägga litet energi på engelska med eller utan vykort. Jag har länge tänkt låna böcker på lätt engelska, men det har stannat vid tanken. Spanska är jag minst lika nyfiken på, egentligen… 🙂 Men inser att jag skulle ha mer nytta av engelska.

   • Jag kollar ofta program otextade, det hjälper och läser engelska böcker gör jag då och då men fortfarande så är min engeska ganska simpel och det märks att jag saknar utbildning språket. Ofta tror svenskar att dom är bra på engelska men det är för att turistengelskan fungerar men går man in på detaljnivå så är vi inte alls speciellt duktiga. Det märker jag på mig själv varje dag.

   • Turistengelska kommer man väl ganska långt med!? Att kunna samtala om det man är intresserad av, det är det jag skulle vilja kunna mer. Otextade program är jobbiga, tycker jag, jag förstår ju inte! Har inte tillräckligt med tålamod, kanske är jag för noggrann också i sådana sammanhang. Jag vill slå upp och kontrollera så jag gissar rätt när jag inte förstår enstaka ord som kan vara viktiga för sammanhanget… 🙂

    Många tror kanske de är duktigare än vad de är i engelska språket. Jag blev positivt glad över att jag förstod så mycket som jag gjorde av mellansnacket i en konsert jag var på igår kväll. Återkommer nog till konserten i ett inlägg i kväll eller i morgon.

   • Ja, som turist men utöver det blir det svårare. Jag är inte så noga utan pratar och ändrar mig om det blir fel. Många är rädda och vill att det ska vara rätt från första början men då blir det svårt att lära ☺️

   • 🙂 Desto mer man kan, desto mer vågar man nog. Det är säkert helt sant att ens egen petighet blir ett hinder.

 2. Jag har läst om det innan och tycker det låter väldigt roligt. Jag hör till den gamla stammen som fortfarande skickar kort och blir glad för en handskriven hälsning. Noterade när vi var i London att portot var dyrt men som du säger, vad får man för 21 kronor…

  Trevlig lördag!

  • Ja, jag tyckte det var värt att testa. Har upptäckt att det inte finns några krav att man ska skicka så och så många kort per månad eller liknande. Man styr frekvensen helt o hållet själv. Det ska bli kul att se från vilka länder jag får de första korten!

   Lördagen blir säkert jättebra, barn och barnbarn kommer framåt dagen. Jag önskar dig också en bra lördag! 🙂

 3. ”Sameblod” har jag inte sett ännu, men vill verkligen se den filmen. Hoppas den kommer att visas på den ort jag befinner mig.
  Skicka vykort gör jag väldigt sällan, men julkort skickar jag fortfarande på gammalt beprövat sätt. Fast nu är det postnord som jobbar… så man vet inte om de kommer fram…

  • Julkort det är jag dålig på. Tror inte jag sänt sådana under de senaste 25 åren.

   Ja, se gärna sameblod, jag hoppas att du kommer att gilla den!

 4. Vill jättegärna se Sameblod. Syrran berättade att man ser vyer från fjället nära där min mamma växte upp, och på vars topp mina föräldrar förlovade sig.
  Ja jag tycker det är dyrt för att skicka ett vykort. Men en kul idé
  Kramis

  • Vackra vyer från norra Sverige var det. Känner man igen sig också just på dessa trakter är det så klart ännu ett plus. Ja, jag hoppas den kommer till dina trakter. Bor du långt ifrån någon stad? För jag tror det är en film som kommer att visas på massor med platser. Annars får du vänta in Netflix.

   Idag ska jag försöka skriva recept på engelska till en frasyska. Får se om hon förstår vad det är jag vill dela med mig. I sin presentation anger hon nämligen att hon gärna vill ha recept.

   • Filmen går här där jag bor men bara sådana tider då jag inte kommit hem från stora staden ännu.

   • OK. Antingen får du stanna i stora staden och titta på filmen där, om inte det är möjligt så hoppas jag innerligt den ska visas på en tid som passar dig!

 5. Jag blev glatt överraskad då jag skulle skicka vykort till Norge. Eftersom Norge inte är med i EU var det mycket billigare!
  Konstig prissättning på portot, faktiskt ologisk.

  • Opsan… undrar om det är så från Sverige också, att det är billigare. Tror nog det är samma porto, ska kolla upp! Verkligen ologiskt om det är billigare till länder utanför. Men till USA var det också 21 kronor för ett vykort… så mycket vet jag om jag kan lita på försäljaren. Har inte kollat i portotabellen… 🙂

  • Det har jag inte hört talas om, det ska vara samma precis till hela världen, men det vore ju trevligt om det kunde vara lite billigare att skicka till Norge än till Australien 🙂

 6. Förresten, vi har en trevlig Facebookgrupp för Postcrossare i Norden: https://www.facebook.com/groups/362092763974216/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: