Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

När var du god senast?

Jag lyssnade på ett radioprogram idag där olika människor fick uttala sig om vad de gör när de gör något gott. Exempel: Ger något till en tiggare, öppnat en bilpool, hälsar på någon ensam person på äldrehem, ger barn den tid de behöver och inte den tid som blir över!

Så ställer jag frågan till dig: Vad gör du när du gör något gott? Eller – när gjorde du något gott senast?

Funderade på vad för svar jag kan ge för egen del. Först tänkte jag – det vet jag inte! Är kanske aldrig god! Men hör och häpna, kom på att förra veckan  hjälpte jag en granne med att fixa en del, bl.a ringa en del samtal åt henne, hon hör så dåligt! Hon visste nog inte heller vart hon skulle vända sig! Godhetsgörandet innan dess… det har jag ingen aning om. Långt mellan gångerna, tror jag, trots att jag inte är någon ond människa.. 🙂

Känns ämnet intressant kanske du också vill lyssna på programmet, det finns här.

Kommentarer till: "När var du god senast?" (26)

 1. Bara småsaker. Idag lånade jag ut ett armband till en vän vars armband på aktivitetsmätaren gått sönder. Jag bjuder ofta folk på mat. Och jag har aktivt stöttat en vän som viktreducerar. Inga större saker

 2. Jag skulle vilja göra mer än har ofta insett att det som faktiskt gör mest nytta är när jag skänker pengar. Jag försöker även lägga mer tid på att vara coach och förebild för andra och har på så sätt hjälp många.

  • Skänka pengar,ja kanske. I så fall är jag god varje månad,jag har ett fadderbarn som får bidrag varje månad.

   Coach, menar du i yrkeslivet eller privat. Hur gör du det i så fall privat?

   • Jag försöker att vara god mot mig själv..att tänka på mig själv så att jag inte bränner ut mig igen. Min personlighet är sådan att jag vill hjälpa andra hela tiden och då glömmer jag bort mig själv och mina behov. Jag vill må bra och gör jag inte det så kan jag inte vara så god som jag vill vara.
    Har min dementa mamma att ta hand om och 5 barnbarn så jag har många som jag kan vara god mot. Man bör se om sitt eget hus och måna om de sina ..det räcker för mig. Jag engagerar mig lite varstans ändå och har alltid månat lite mer om de som är svaga i samhället..de som ingen bryr sig om eller de som blir ignorerade och utsatta på olika sätt.
    Tiggare har jag aldrig gett någonting ..det kan kanske tyckas konstigt ..men jag tycker att det är förnedrande att de ska behöva tigga och att det är samhällets sak att hjälpa fattiga människor …så jag vill inte bidra till deras situation. Det är mitt val.
    Jag strävar inte att vara omtyckt av så många som möjligt..för det kan ingen bli ändå. För mig räcker det med att finnas till för de mina.
    Sen har jag ju ett jobb där jag alltid finns till för de jag hjälper där ..så när jag är ledig behöver jag ta hand om och vara god mot mig själv.

   • Så sant1 Är vi inte snälla och tar hand om oss själva så kan vi inte orka vara ”goda” mot andra heller.

    Sjuka föräldrar eller andra anhöriga suger mycket energi, då tror jag det är extra viktigt att tänka på återhämtning för egen del.

   • Så är det. Min mammas sjukdoms förlopp har vi levt med sedan 1997…så det är en jobbig process vi alla går igenom. Långdragna sjukdomsförlopp är sorgesamma och man kan lätt tappa sugen ..men vi måste ju vara starka för mammas skull.

   • Coachandet sker i all sammanhang. Det kan vara att stötta kollegor men även andra som finns i min omgivning som man träffar i olika sammanhang.

 3. Jag gör ofta goda gärningar, inte stora saker, men små. Jag är en hjälpsam person, jag erbjuder ofta min hjälp innan en fråga kommer. Däremot tänkte jag senast igår att jag måste bli bättre på att tänka snälla tankar.

 4. Nu svarar jag på eget inlägg: Måste godhet vara något som riktas mot människor? Jag tänker litet på vad man gör för planetens överlevnad? De som väldigt litet bil pga av att inte belasta planetens förgiftning? Är det godhet? Plocka upp plast som finns i vår natur – är det godhet? Jag tror det!

 5. Jag blev även lite fundersam…vad gör jag för något gott för att hjälpa någon annan ….
  Idag gav jag tips på var man kan handla mat och shoppa i vår spanska hemstad Jerez. Min svägerskas vänner är på resande fot i Spanien. Även har jag tipsat många var de finaste stränderna ligger på västra solkusten.
  Igår fungerade jag även som en lutande axel och psykolog till en vän som verkligen behövde prata ut om hur dåligt självtroende pga otrohet och mobbing hon har haft i sitt tidigare liv😢😢 innan hon träffade hennes nuvarande man. Det gäller att lyssna på sina medmänniskor.

 6. Idag shoppade jag en klänning och en blus på en secondhand-affär.
  Genom denna handling bidrar jag till en rättvis värld eftersom intäkterna av försäljningen går till att stödja välgörenhetsprojekt i fattiga länder.
  Att handla i secondhand-affärer är mitt ”godhetsbidrag” nummer ett, tror jag.
  När jag ger någon en komplimang, berömmer eller visar uppskattning till någon kan jag också känna mig ”god”l
  Det är svårt att ge ett kort svar på din fråga. Alla behöver vi godheten. Den håller på något sätt tillvaron samman, för utvecklingen framåt!

  • Absolut behöver vi godhet, de allra flest människor är dessutom goda, även om det inte snackas så mycket om det. De andra ”busarna” hörs det desto mer om!

   Att ge komplimanger eller annan verbal uppskattning, jo det gör jag ibland, har inte tänkt på det som godhet, men visst måste det kunna räknas dit.

 7. Intressant tanke som jag får fundera vidare på. Men godhet kan vi inte få för mycket av i alla fall!

 8. Anna-Lena sa:

  Förutom att jag gav en slant till en tiggare så har jag idag dammsugit några rum hemma hos min son där jag övernattade. Fast han tyckte inte jag var särskilt god… klockan var nämligen 09:45 när han vaknade av det och han hade gärna sovit ett tag till.

 9. Anna_Lena sa:

  Intressant fråga. Tänker som du… jag är väl aldrig god. Eller är man det när man har med sig mat då man hälsar på dottern….eller är det bara vuxen-barn-curling?

 10. Ja-a du! Det var en samvetsfråga de där. Jag får nog svara som du själv gjort. Jag vet inte riktigt …
  Men så måste man även lägga till frågan ”Vad är en god handling?”. På vilken nivå ligger godheten?
  Räcker det att man helt enkelt avstår att göra det man själv vill för att man vet att någon annan uppskattar att man gör det dem vill istället? Är man god när man vill visa sin uppskattning och köper fikabröd som tack för en tjänst?
  Är man god när man kommer ihåg att säga att man älskar någon, inte bara tänker det?

  Jag tror att jag är lite ”smågod” i det vardagliga, om det räknas … 😛
  Kramis

  • Precis. Jag känner detsamma när det gäller pengar mitt fadderbarn. Är det en god gärning? Ja för henne är det förstås det, men för mig? Tveksamt, en liten gåva av mitt överflöd! Är det en god handling då? Ja, vad tror du? Jag vet inte… Jag instämmer helt i dina tankegångar… Det behövs nog ett nytt inlägg i frågan. Jag hoppas det är OK att jag kopierar in din kommentar där – för den tycker jag sätter ”spiken” på frågan… Det är kul, intressant och lärorikt att ta del av andras tankar och vinklingar… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: