Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Nyhetoman

Vad gör du på morgonen när du är nyvaken, låt oss säga inom en timme från ni hoppar upp med ett skutt från sängen?

På väg från sängen till toaletten passerar jag en av radioapparaterna som finns i mitt hem. Trycker på knappen ”on” på väg till toa. Trodde att de flesta, kanske trodde jag att alla i min ålder, gör så.

I mitt föräldrahem var nyheterna på och lyssnades flitigt på av mina föräldrar. Om de lyssnade direkt på morgonen, minns jag inte. När jag bodde i ensamboende som riktigt ung, minns jag inte heller hur jag gjorde, men under min sambotid var nyheterna viktiga. Både för mig och min sambo. Spelade ingen roll vem som steg upp först. Sedan dess har det varit en självklarhet.

Idag, någon gång under fm chattade jag med en väninna. Jag frågade henne vad hon tyckte om regeringskrisen och hur hon trodde konsekvensen av den skulle bli. Vadå, vad har hänt? undrade hon. Hon är äldre än mig!

Min världsbild ruckades litet… 🙂 Har tänkt på det flera gånger under dagen, alla är tydligen inte nyhetomaner… Nej, varför skulle de vara det, de stora nyheterna dör inte även om man inte hör dem diretkt! 🙂

Det behövs förstås ingen radio för att få veta vad som hänt, datorn, TV:n, tidningar, ja, det finns olika kanaler…

Kommentarer till: "Nyhetoman" (25)

 1. Jag tittar aldrig på nyheter eller lyssnar på nyheter på radion. Om jag inte åker bil långt och lyssnar på P1. Kollar lite rubriker i mobilen och söker på det jag finner intressant

  • OK. Du kan ju vara bra för det… 🙂 Skämt åsido, du är ganska mycket yngre än mig så det förvånar mig inte. Tror det är en generationsfråga… Kanske har jag fel även där, men det känns så.

 2. Anna-Lena sa:

  Sätter på radion bland det första jag gör på morgonen. P1 gäller på förmiddagen. Nu jobbar jag och hinner bara se ett kort nyhetssammandrag innan jobbet. Känner mig därför ganska ”borta” eftersom jag inte heller senare på dagen har möjlighet att kolla nyheterna.

  • Det där med jobb är jag lyckligt befriat från numer. Men när jag var i Norge eller Sthlm hängde jag inte med riktigt. Känner ibland att det poppar upp saker som jag inte hört tidigare… under de senaste åren. Det stör mig litet… 🙂

 3. mormorkerstin sa:

  Min nyhetsbevakning består i att jag läser lokaltidningen och DN till frukost och då och då under dagen kollar jag SVT-nyheter-appen. Tidningar är inte lika snabba med nyheter av naturliga skäl. Alliansens presskonferens i morse hade alltså gått mig helt förbi. Nästa ”inbokade” nyhetstillfälle är ekot halv ett och sedan brukar jag titta på åtminstone en av nyhetssändningarna på TV.

  • Visst är det så att man inte ska tro att andra har samma morgonrutiner som man själv. Det visar det här inlägget fullt ut. Tiderna har förändrats, det finns så många ”kanaler” att hämta hem nyheter på, som inte fanns för mina föräldrar eller för mig heller i min ungdom.

 4. Jag lyssnar dock Inte på svensk radio nu när jag bor i Spanien. Saknar dock när jag skruvade på bildradion och hörde både nyheter och underhållningskanalerna Megapol eller Energy…eller
  Annars läser jag alla nyheter på mobilen. Visst hänger jag med vad som händer i Sverige även om jag bor i Spanien🤗

 5. Jag tror inte att det bara är en generationsfråga om man än nyhetoman, de flesta är det mer eller mindre, och det rätt oberoende av ålder.
  Själv såg jag på nyheterna en kväll i ungdomen då jag bodde i Stockholm. Satte mig sen ner vid köksbordet och kände mig vissen. Varför skulle jag se på alla dåliga nyheter (massor om katastrofer och hungersnöd då, på 80-talet), då jag ändå inte kan göra det minsta åt saken??? Då bestämde jag mig för att jag inte behöver se på nyheterna. Det har jag inte gjort heller. I tidningen läser jag mest bara serierna, och tidningen läser jag bara om jag går på konditori ensam. TV:n sålde jag åt syrran 1994.
  Man kan nog säga att jag odlar ett nästan aktivt ointresse för nyheter.
  Min fru läser tidningen, så hon talar nog om ifall det händer nåt viktigt 🙂
  Ja, och så röstar jag, sen tycker jag att min samhällsplikt är uppfylld.
  Oj, nu ljög jag. Vi lagar korsordet i bladet på lördagarna, förstås…

  • Nej. finns säkert många faktorer som gör hur intresserad man är av nyheter och vad som händer runt oss.

   Du verkar leva i din egen bubbla, om du ursäktar mig. Finns det tidning i ditt hem eftersom du kan läsa serierna och lösa korsordet? Eller du kanske köper serietidningar, den möjligheten finns förstås.Ja, som du förstår. verkar ditt avståndstagande från möjligheterna att ta del av tillståndet i världen – på både gott och ont – är omöjligt, i vart fall om man vill delta i politiska valen! Hur i herrans namn vet du vad du ska lägga din röst på? Du måste ju veta vad de olika partierna står för. Misstänker att du överdrivet en hel del, om det inte är hustrun som säger vad du ska rösta på. 🙂

   • Ja, jag ursäktar dig, för all del, och nej, jag överdriver inte. Min bubbla är som den är, men mina politiska referenser får jag till stor del under lunchpauserna, som ofta tillbringas i sällskap med politiskt intresserad bekanta och kommunpolitiker. Detta gäller de senaste åren. Tidigare har jag rådfrågat bekanta inför valen, av någon oförklarlig anledning har jag ett par politiker inom vänskapskretsen. Eftersom jag har fullt förtoende för min hustru, har jag gett min röst åt henne en eller två gånger också.
    Vi har också dagstidning som kommer hem, men föutom det redan nämnda, är mitt intresse svalt för bladet.
    Jag har det alldeles förträffligt bra i min bubbla, och är övertygad om att ett intresse för nyheterna inte skulle ha kunnat ändra mitt liv i någon positiv riktning, allra minst beträffande humöret 🙂

   • Det är bara att konstatera att du verkar vara lycklig utan nyheter 🙂 För mig är det otänkbart…

 6. Anna_Lena sa:

  ”Klockradion” sätts på innan man vaknar….och sen står den på hela dagen. Radion i köket sätts på innan man gör något annat där. Kollar Aftonbladet på mobilen då och då om inte radion finns med. MEN..i bilen… då vi kör mer än någon bil… så är det ofta en Spotify lista som går. Regeringskris… så onödigt… ett år kvar till val…. finns ingen anledning att röra upp något. Men nog är detta mest ett spel från motståndarlaget…tror jag. För att har tappat lagspelet helt där..och nu får man något att samlas kring.

  • Klockradio som sätts på automtiskt, nej tack. Är man pensionär som jag så sovs det så länge kroppen vill det… 🙂 För övrigt är vi ganska lika med radiolyssnandet. Inte riktigt, i bilen gäller radions P1 även där, eller tystnad för min del.

   Politiska läget!Ja, vad ska man säga? Jag vet vad jag tycker, återkommer nog om detta senare idag… Redan nu kan jag säga att jag tycker att det är oansvarigt att kasta ut landet i regeringskris ett år innan ordinarie val, av politiska ledare som säger sig vilja ”ta ansvar”. Leder inte detta till än högre politikerförakt i landet? I så fall gagnar det inget enskilt parti, ej heller landet eller oss invånare!

 7. Jag inleder alltid med att kontrollera nyheterna via datorn. Denna morgon är det onekligen extra intressant…

  • Du tillhör också skaran som ”vill veta vad som hänt”… 🙂 Tror vi är många. Jo, idag är det nog många som lyssnar extra noga på inrikesnyheterna.

 8. Vi lyssnar på P1 när vi ska sova (udda nog). Sen vi pensionerades har vi båda (ännu mer än tidigare) snöat in på att läsa o skriva/blogga. O då är det bl a nyheter o tidningar vi läser, fr o m frukost. (Så jag vet mycket mer nu än när jag jobbade.)

  Ibland läser vi in oss på nåt. Minns när vi började prata Macchiariniskandalen med grannen – han visste inte vad vi pratade om. Mkt bildad man, men de har ingen TV o han läser mest böcker…

  Här på landet funkar inte TVn, men idag måste vi till vårdcentralen o där kunde vi lagom se presskonferensen i väntrummet. Ibland har man nytta av sina krämpor. 🙂

  • När jag ska sova för natten, då är det tyst hos mig. Å andra sidan har jag inga problem med att sova när radion är på. Det händer ibland om jag lägger mig o läser på dagen. 🙂

   • Min man lärde mig att ha radion på. Riktigt mörkt vill jag inte heller ha – allt tvärtemot alltså. 🙂

   • Att ha någon liten lampa tänd när man sover är du inte ensam om. Jag vill ha mörkt och tyst. Däremot de år jag bott ihop med många olika människor har jag märkt att många sover med en lampa tänd. En del vill ha tänt dygnet runt, även om de inte är hemma. Jag har förvånats ibland att jag kommer hem till tomt boende, men lamporna är tända! Inget miljötänk där inte, men beror säkert på vana/ovana.

 9. Hoppar ur sängen – nej, mera stilla stuket nu för tiden för det mesta 🙂
  Radio eller tv – ibland sällan och ofta, men inte alltid….
  Nyhetomanepitetet varierar således 🙂

 10. Jag vaknar av klockradion som berättar om senaste nyheterna från Aftonbladet. Egentligen ett sorgligt sätt att vakna till. Undra om det finns EN positiv nyhet under en vecka. Tur jag efter en nyttig frukost går min morgonrunda i ur och skur. Då rensar jag hjärnan och försöker ta in positiva tankar i mitt enda liv. Jag är inte mycket för politisk pajkastning men är en mycket analyserande person när jag fått in pusselbitarna. Jag följer aldrig vindarna. Min blogg är politisk befriad. Det är svårt att undvika att få reda på saker. Vi pumpas tjugo fyra timmar om dygnet med intryck. Allt i ett högre och högre tempo. Själv älskar jag att tänka själv. I mitt eget tempo. Hade jag varit statsminister skulle jag. .. 🙂
  Ha en bra dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: