Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Om du möter en varg

Jag har en bekant som i sin tur har en bekant vars hund blev dödad av en varg. Ägaren var ute och promenerade med sin hund, hade släppt den lös när de mötte en varg och det blev inget bra möte. Vargen visade dock inget intresse för hundägaren.

Vargen breder ut sig i vårt land precis som vildsvinen gör. Friska rovdjur, och även vildsvinen, skyr förmodligen människorna lika mycket som vi människor skyr dem.

Jag vistas en del i skogen, konstigt nog har det inte blivit speciellt mycket i år, trots att jag är pensionär och har möjlighet på ett helt annat sätt än tidigare. Har jag blivit bekvämare? Kanske är det så. Men jag bestämde mig för att läsa på hur man bör bete sig när när man möter en varg eller annat rovdjur. Jag sökte på nätet och fann den här sidan som jag tycker är intressant. Varken skrämselpropaganda eller förringande av problemet, utan just det jag sökte  – information. Kanske det är någon mer än jag som vill läsa på? Det känns alltid bra att veta hur man bör agera, i den akuta situationen får man göra så gott man kan.

Trots allt tror jag det är väldigt liten risk att jag ska stå ansikte mot ansikte med en varg.

Kommentarer till: "Om du möter en varg" (8)

 1. Klokt att läsa på i förebyggande syfte. Jag minns en vandring jag gjorde. Jag tänkte att det var minimal risk att få se några större djur, tänkte att de sticker innan jag får se dem. Så plötsligt kom jag för nära en älg med kalv. Jag försökte prata med den, artigt och snällt men de ville inte flytta på sig. Jag var osäker på vad jag skulle göra – försöka skrämma eller dra mig tillbaka. Jag hade ingen aning. Det slutade med att jag fick gå en omväg.

 2. Det är alltid bra att ha läst på så att man vet vad man ska göra även om risken för ett möte kanske inte är så stor. Vargar ger sig sällan på människor men en lös hund är en utmaning speciellt om vargen har ungar. Jag hade valt att ha min hund kopplad om jag visste det fanns varg i området. Tack och lov har vi vanligtvis inte varg här men för två år sedan förirrade en sig hit och det kändes lite skumt.

  • Den här händelsen jag berättade om hände inte här i norra Småland. Men vi har också varg i våra trakter, i varje fall i perioder. Desto fler vildsvin som bökar runt ute i naturen.

 3. Vi har en del björn här, jag har aldrig sett nån men tänker att jag måste nog läsa om vad detta.

  • Björnarna är väl väldigt skygga? Friska djur tror jag inte är farliga, men bra ändå att veta hurman bäst bör bete sig, ifall, ifall.

 4. Jag är ofta ute med hund i skogen. Dock alltid i koppel för det är rackarns dumt att låta vargen få smak av hund.
  Tror vi människor glömmer att vi har vilddjur i skogarna. Vilddjur som håller sig borta för det mesta och som vi måste visa respekt för.
  Alla får plats. Å de var här före oss. 😉

  • Ja, hundar ska vara kopplade. Större risk är det förstås för jakthundarna, de kan inte vara kopplade under jakten.

   Precis som du tycker jag att det finns plats för oss alla, respekt är viktigt i naturen och för djuren, precis som människor emellan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: