Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Det sägs att konkurrens gynnar kunderna. Det låter inte alls otroligt, men vad är det som händer runt oss?

Jag tror att de allra flesta håller med mig när jag säger att jag tycker att privatiserandet av apoteken är en stor flopp! Sämre service vad gäller att ha utbud av mediciner. Dyrare på allt, utom det som räknas in i högkostnadsbeloppet! Jag har trott att det är krimskramset, såsom dagkrämer, tandborstar och liknande som varit dyrare. Hörde igår att det även gäller mediciner som inte ingår i högkostnadsskyddet, t.ex Panodil, Alvedon o.dyl. Just dessa läkemedel brukar jag alltid köpa där, av slentrian. Däremot köper jag inte några tandborstar, nagelfilar eller annat hos dem

Från och med nu kommer jag inte köpa någonting hos apoteken som finns tillgängligt i andra butiker! Var det inte apoteken som i stort sett gavs bort till privata aktörer? För några få kronor! Skandal, borde det benämnas!

Kommentarer till: "Apotekens privatisering en flopp" (17)

 1. Kan bara hålla med dig om det. Willy’s är 6 kronor billigare med näsdroppar jämfört med apoteket och det gäller även Ipren etc. Med andra ord är det självklart var jag köper receptfria produkter. Apoteken har mer eller mindre blivit sminkaffärer tycker jag…

  • Precis! Har massor med varor jag tycker hör hemma i andra butiker, medan de inte har plats att hålla lager för viktiga mediciner. Något har blivit väldigt fel i dessa butiker tycker jag som var med på tiden då Apotekens största service var just att kunna tillhandahålla läkemedel snabbt vid behov.

 2. Jag tycker att de nya Apoteken funkar jättebra. Köper alltid det billigaste av likvärdiga mediciner. Köper aldrig medicin i matbutiker för i min butik är det dyrare.

  • I och med att jag väldigt sällan använder medicin så har jag ingen koll på det. Det jag relaterade till var en undersökning som har gjorts och som nämndes i radionyheterna igår. Minns inte om det kom upp i TV också. Det är ju bra om det finns avvikande exempel som hos dig, men förmodligen är det inte det som är vanligast!

   • Men jag håller med om att det är mycket sminkförsäljning numera men jag gillar öppettider fast bäst gillar jag apotea.se som levererar hem samma dag man beställer.

   • Det här meddelandet har legat i skräpkorgen! Förstår inte varför det hamnat där, din adress är inte precis okänd… 🙂

    Om de bara har mediciner hemma, så stör inte de andra prylarna mig. Men när jag sett att smink m.m tar plats på bekostnad av snabb expediering av viktiga läkemedel då tycker jag det är fel planering.

   • Jag har nog tur som bor i en storstadsregion där det finns många Apotek, det kanske underlättar? Men just nu, när jag hämtar ut en hel del mediciner, så tycker jag att allt fungerar smidigt samt att jag möts av kompetent personal överallt.

   • Det är så det ska fungera, kan jag tycka. I storsta´n har man lättare att ta sig till ett annat apotek, Med andra ord borde landsbygdsapoteken vara bättre rustade kan jag tycka.

 3. Jag tror apoteken i Finland alltid har varit privata, och kan inte säga att jag någonsin skulle ha kunnat klaga på servicen. Däremot är det så att nästan alla instanser som förr varit statsägda eller -kontrollerade och som privatiserats har blivit sämre. Somliga saker kan inte göras vinstbringande med en god service och kundrelation.
  Jag tror vi är på väg i en sån riktning med sjukvården, och det oroar mig faktiskt…

 4. Jag tycker inte att det finns anledning att förutsätta vad andra tycker. Just när det gäller apoteket och apoteksmarknaden finns det ju en offentlig utredning som kartlagt många av frågorna och dessutom har en del förslag till åtgärder. Jag tror att det senaste delbetänkandet kom igår.
  Personligen, förutsatt att jag får ha en egen åsikt, tycker jag att det är bra att man kan köpa vissa produkter i andra affärer en enbart apotek. Det finns bra aspekter med att avskaffa monopolet. Däremot inte odelat positivt då det behöver finnas kvalitet och hög tillgång även mer på udda mediciner som inte säljer lika mycket. Vad jag kan se, är apoteksmarknaden fortfarande ganska ny, den har mognat men behöver justera sig på ytterligare några områden för att fungera väl.

  • Antyder du att du tycker att jag inte tillåter dig ha egen åsikt? Du har skrivit litet luddigt så här ett par gånger som jag uppfattar att du ifrågasätter om du får ha en egen åsikt. Jag vet inte om jag tolkar dig rätt, därför min fråga. Självklart får du ha en egen åsikt, precis som jag har, det är även tillåtet att bryta åsikter och idéer i min blogg. 🙂

   Jo, jag har egna negativa erfarenheter, men inte från min hemkommun. Jag har som syrra varit med om att apotek som var välfungerande vad gäller mediciner förr, inte var det några år efter privatiseringen. En man som blev ordinerad en vanlig antibiotika en fredag, skulle få vänta tills måndagen då de kunde få hem den. Den servicen hade försämrats väldigt med nya ägare. Då mannen var i stort behov av medicinen fick anhöriga köra 2,5 milx2 för att mannen skulle slippa vänta över helgen. Däremot hade samma apotek betydligt mer ”annat” än mediciner än när det var monopol. De utnyttjade helt enkelt ytorna felaktigt enligt mig, därmed sämre service till invånarna. Trots allt så är det apoteken ensamma som får sälja receptbelagda läkemedel – borde de då inte prioritera den servicen? Isdubbar, ansiktskrämer m.m kan man som kund köpa även i andra butiker, det borde komma i andra hand är min personliga åsikt.

   Då jag sällan behöver mediciner för egen del, mer än receptfria smärtstillande, och aldrig arbetat som syrra i min hemkommun så vet jag faktiskt inte hur förhållandena är här.

   • Jag uppfattar av inledning att du har uppfattning att alla håller med dig om att privatisering är en flopp, eftersom du skriver att du tror att alla håller med dig.

   • OK, var tvungen att kolla vad jag skrivit… ”de allra flesta” uttryckte jag det. Ja, jag tror nog att de flesta inte räknade med att allt apoteken kunde höja priserna på skulle bli dyrare på apoteken! Å andra sidan behövde inte den meningen finnas med, men i en blogg är privat tyckande och ”troende” helt OK, tycker jag, så det får stå kvar… 🙂

 5. Tror också att de receptbelagda läkemedlen har blivit svårare att få tag på. Har bekanta som har fått åka till flera olika apotek innan de har fått tag på medicinen. Inte så alldeles enkelt när man är sjuk och behöver hjälp.
  Själv har jag ingen erfarenhet av det, eftersom jag sällan är sjuk. Men visst har apoteken lagt mer fokus på hudvårdsprodukter och annat som inte är receptbelagt.
  Priserna kan jag inte uttala mig om.

 6. Hej, jag har också förstått att alla dessa olika apotek inte alls gynnat oss kunder. Devisen konkurrens är till fördel för kunder stämmer inte! Jag som bor avigt till på landet och inte har något apotek förlitar mig till ombudet på Coop. Det funkar jättebra då jag beställer alla mina mediciner på nätet. Vårt närmaste apotek finns på ett äldreboende fyra mil bort, till stan är det sex mil. Men jag håller med om att priserna är onödigt höga och handlar bara mediciner där, inga kring-produkter. Ha en skön tisdagkväll

  • Tack, jag har haft en behaglig kväll.

   Får du hem mediciner via ombud så är skillnaden inte så stor. Eller? Fyra mil till närmaste apotek! Det var häftigt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: