Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Berlin är en mörk stad

Snart dags att borsta tänderna och krypa ned i sängen i Berlin. Resdag, väldigt många timmar i buss, det är inte min grej, men gått bättre än jag trodde i alla fall. Min kompis och jag har pratat ihop oss om olika tips vi vill ge för att förbättra sådana här resor.

Är litet förvånad över ressällskapet, alla verkar vilja hålla sina egna små revir. I morgon ska vi göra försök att slå sönder reviren. Första stoppet för fika gjorde vi på Hallandsåsen, jag och min reskompis satte oss vid ett långbord då vi var bland de första  ut ur bussen. Tror ni några fler kom? Inte en enda… Det fanns många bord annars hade kanske någon blivit tvungen att sätta sig hos några andra. Sedan har vi haft en studie i hur folk fungerar på den här bussresan. Jag snackade med en okänd kvinna utanför bussen vid ett stopp, hennes man kom, men vände om när han såg att hon hade samtalskompis 🙂 Litet förvånande. Vi var för trötta senare i eftermiddag för att försöka nå fram till våra medresenärer, men vi gör ett försök i morgon. Visst är det knepigt? Tror inte ens det är det vanlige beteendet?

Kom till Berlin ikväll, en stad med , jag tror att reseledaren sa att invånarantalet är cirka 3, 5 miljoner… Ingen upplyst stad, bostadshusen ser ganska obebodda ut, men tyskarna har visst bara tänt i rum de vistas i för tillfället! Visst, miljövänligt… men det mörka gäller även gatljusen… ser dystert ut… I den allra nyaste delen, centrum, var det litet ljusare, mer ljus i husen… men som sagt, inget som gör att man lockas gå ut. Känslan var inte att jag var i en storstad! Får se om min känsla förändras i morgon –  i dagsljus!

I morgon ska vi göra en stadskörning både i gamla öst- och väst-Tyskland innan vi fortsätter söderut. Då blir det inte lika många timmar i bussen, Det finns både för- och nackdelar med att resa sådan här gruppresa mot när man reser med flyg. Vi har fått guidning av många olika områden under resan hit. Fått smaka litet dansk mat, tysk mat, sett danska och tyska landskapen… Jag har aldrig åkt landvägen i Tyskland tidigare.

Skittrött åkte hemifrån kl 05.00, ska borsta tänderna nu sedan sova. Återkommer till era bloggar en annan dag!

Natti, natti,

Kommentarer till: "Berlin är en mörk stad" (20)

 1. Jag som dejtade en tysk blev varse om det där med att tända och släcka lampor – att ha tänt i rum man inte är i är att beakta som en dödssynd nästan
  Fick förklarat att el var dyrt förr och att man lärt sig att inte slösa med just elen.

  Lycka till med att lära känna andra på bussen. Inga som reser utan sällskap?

  • Det verkar som om alla har någon partner/kompis med sig.

   Egentligen är det ett sunt tecken hos tyskarna att de sparar på el, men litet ljusare i utomhusmiljön skulle jag uppskattat.

   • Jag minns att en vän till mig som åkte mycket på bussresor själv sa att det var mer ensamt än han trodde

   • Det är säkert väldigt olika, men på den här resan hade det inte varit lätt att resa ensam, om hen inte gillat min och min kompis sällskap.

 2. Spännande intressanta reflektioner. Jag, som bara åkt på två sällskapsresor , har inte samma upplevelse. Det är ju två vandringsresor , och där hälsade man och började prata med varann direkt. Undrar om det ändrar sig i dag, på er resa. Konstigt att inte fylla på ett långbord…det hade jag ju gjort. Här ni ensamåkande på resan? Den vill nog ha lite sällskap…

 3. Jag läser med intresse om din resa. Så intressant när du ger dina synpunkter på, inte bara sevärdheter, utan också hur du uppfattar människor och miljöer.
  Att iaktta människor och vårt sätt att vara är ju väldigt spännande på olika sätt. Ska bli kul att höra om reviren upplöses litegrann ju längre resan varar. Det borde bli så.. tycker jag.
  Gillar även din beskrivning av Berlin ( där jag för övrigt inte har varit). Staden ter sig nog annorlunda i dagsljus.

  • Åerkommer till dagsljus-Berlin när jag får litet mer ro runt mig – och vilat litet.

   En sådan här resa är så mycket mer än det vi ska titta på, tycker jag. Jag har också arbetat med människor under flera år och tycker det är spännande hur vi samverkar med varandra… 🙂

 4. Det heter ju sällskapsresa också, men det är nog ganska missvisande. Jag har också den erfarenheten att de som redan känner varandra håller ihop. Det är väl det som är tjusningen när man åker iväg att man ska lära känna nya människor också och inte bara få se nya platser. Kram

 5. Har aldrig tänkt att Berlin är mörkt på kvällarna (kanske beror på att jag nog inte har kvällssuddat så mkt där, varken nu eller förr). Men på sextiotalet lyste Västberlin som en fyrbåk – i kontrast mot mörka Öst. Tror jag mig minnas. Eller var det propaganda?
  Var bodde ni?

  • Vi bodde i gamla väst-Berlin nära Alexanderplatz. Vi körde både i öst- och väst, passerade gamla rivna murens ställe.

   • Nu senast, 2016 bodde vi alldeles intill Alexanderplatz, på Hotel Alexander Plaza på Rosenstrasse.
    (Här: https://lenaikistaminnen.wordpress.com/2016/06/18/beim-bummeln-in-berlin-2016/ )

    Såg ni Weltzeituhr på Alexanderplatz, som visar tiden i hela världen, symbol för Östberlins viktiga roll globalt – på den tiden det begav sig. (Fast vi fick inte till världs-tiden heller, kanske klockan inte funkar längre, heller?) 😉

   • Vi hade suttit i bussen så många timmar att jag o väninna, och många med oss, åt något lätt på hotellet. Tyvärr var vi inte ute. Jag hade gärna gått på Alexanderplaz, men vi åkte förbi det på väg till hotellet, så jag vet vi bodde alldeles intill.

    Funderar på om det var i juni ni var där? Då är naturens eget ljus helt annorlunda än i oktober månad. Det är riktigt mörkt på kvällarna nu. När guiden sa att ”nu är vi i Berlin” så tänkte jag och många andra, var då… såg inget ljus… inga gatljus… osv. Flera av oss i gruppen är överens om att det var mörkt, även om det ljusare i kvarteren än i äldre delarna… I juni är det ljust lääääänge på kvällarna. Beror våra olika upplevelser på det eller är vi i gruppresan kanske mer skumögda än vad ni är… 🙂

   • 2016 var det i juni, men jag har varit där många ggr i mitt tidigare liv, från 60-talet o framåt, både sommar och vinter. (Och bloggat om det, förstås!) Fast tidigare bodde vi hos svärföräldrarna i förorten, o varken då eller nu var jag ofta på stan kvällstid.

    Men det finns fantastiskt mkt att se, hela världshistorien på ett ställe. Vi tänker åka igen.

   • Ja, jag kommer nog att åka igen, det känns så just nu.

 6. Det är ganska så typiskt för elen är dyr men jag tyckte ändå att det var bättre när jag var där senast. Tycker mycket om Berlin som stad. Hoppas ni lyckas sätta sprätt på övriga resenärer 😉

  • Ikväll har vi har vi haft gemensam middag. Igår åt vi var där vi själva var och ville. Vid vårt bord hade vi trevligt, ett par från Linköping och vi. Bordet inteill, tre personer, tror inte de sa ett ljud till varandra under trerätterskvällen. Visst är det sorgligt! Har nog aldrig varit med om något sådant tidigare.

 7. Hoppas du kommer att tycke mer om Berlin för det är i mitt tykce en stad som har mycket och på olika sätt.
  Vad gäller din bussresa och resenärerna känner jga inte igen mig från de bussresor där jag varit reseledare/guide. Där har dte varit väldigt öppet, glatt och socialt. Här borde ju er reseledarelätta upp stämningen. Men gör inte hon/han det så hoppas jag att ni slår till med något.
  Önskar er fortsatt fina dagar. Och jag hänger med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: