Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Fantastiska Berlin

Vi tog en tur i Berlin på morgonen, såg mycket vackert, vilken arkitektur! vi åkte mellan öst och väst, passerade gamla murens plats flera gånger. Bilden ovan vann en tävling för inbjudna (kanske även oinbjudna) konstnärer, för att utsmycka den del av muren som är sparad. Jag blev litet förundrad över hur låg muren var, men ovan den fanns det förstås taggtråd i ett stort ”lager” som säkert många av oss minns.

Ju mer de visade, ju mer guiden berättade, ju mer förtjust blev jag i staden. En helt fantastisk stad som jag bestämde mig för att hit måste jag återvända för att flanera och uppleva både arkitektur som stämningen. Men då ska det vara någon av sommarmånaderna så det inte känns så mörkt på kvällarna. Minns inte allt fint vi såg, men jag blev väldigt imponerad och intresserad av Berlin, som sagt. Det finns väldigt mycket där att njuta av.

Bilden strax här ovan symboliserar en bil som kör genom muren, den vann andra priset.

Så fortsatte vi färden till Prag. Väldigt mycket bussåkande de här båda dagarna. Nu blir det promenerande istället, vi ska sova här tre nätter nu. Känns skönt att få landa litet. Såg inte så mycket av Prag på resan hit, men staden ligger som i en ”håla”, alltså höjder runt om. Så är det även i Jönköping – så jag bör känna mig hemma. Har ätit trerätters ikväll, gemensamt hela gruppen, konstaterade att det reseledaren redan berättat stämde. Att maten är väldigt litet, knappast alls, saltad eller kryddad. Mycket gick ned i min mage även om det var litet smaklöst. Tjeckien är berömt för sitt öl, och det var gott, helt godkänt 🙂

Kvällspromenaden avstod jag ifrån. Jag vill blogga, kolla in litet svenska nyheter, slappa, läsa innan jag somnar. Därefter ska jag sova MÅNGA timmar i natt!

Det blir dåligt med bloggbesök hos er som jag brukar gästa, men får ta igen det om det blir en kväll jag känner mig litet pigg igen.. 🙂 Någon gång blir det så, hoppas jag.

Kommentarer till: "Fantastiska Berlin" (18)

 1. Berlin är en stad att älska. I år är första året sedan 2012 som jag inte besökt staden

  • Jo, jag blev väldigt intresserad. Vill absolut återkomma för att vistas där några dagar. Men under maj, juni, juli eller augusti tror jag.

 2. Kan det vara en fördel med bussresa och många guidade turer, att man får mycket information om de städer man besöker än om man åker på annat sätt? (Även om man kan få det på andra resor också, så kanske det blir på annat sätt, eller kanske inte alls blir av).
  Hoppas nattsömnen blev god!

  • Jag har god nattsömn, oavsett var jag befinner mig så jag sover himla gott såväl i Jönköping, Berlin eller som nu i Prag… 🙂

   Bussresor, jag var tveksam innan jag reste men vill kolla, är lika tveksam nu. Det jag vill titta närmare på kan jag kanske stanna någon minut extra på, men sedan måste jag hänga på gruppen om jag ska delta i gruppevenemanget. Visst är det om man får mycket information ”gratis” om man deltar i aktiviteterna… Kanske jag åker på sådan här resa någon mer gång, men inte många gånger till. 🙂 Haha… hur lät detta? Vankelmodigt?! Jo… så känner jag faktiskt…

 3. Åker du dit igen rekommenderar jag ett besök på Bernauer strasse där man mer får en känsla för muren. Och att man bor på den ”gamla” Östsidan. Jag har bott på flera ställen i krokarna och hittar hela tiden nya saker att titta på 🙂
  https://www.visitberlin.de/en/berlin-wall-memorial

  • Jo, det verkar finnas hur mycket som helst tt intressera sig för på relativt liten yta, alltså promenadavstånd. När jag åker dit nästa gång blir det förmodligen med tåg och bo nära Alexanderplatz. Hur har du rest hit? Bil, buss, tåg, flyg?

 4. Vad roligt att du tyckte om Berlin och det är verklogen en stad där en kan tillbringa fler dagar. Perfekt att flanera i och även att hyra cykel och ta sig runt.

  Vad gäller den tjeckiska maten är den ofta ganska robust, men inne i gamla stan i Prag finns många äldre restauranger och nyare som har mer modern mat.Titta gärna in hos Tripadviser som brukar ha bra tips.
  Önskar er fina dagar i Prag och mycket finns att se. Rekommenderar också de judiska kvarteren och förstås borgen och Karlsbron. En tur på floden per båt är också trevligt.
  Ha dte fortsatt bra.

  • Jag blev verkligen begeistrad i Berlin av det jag såg genom bussrutan och reseledaren berättade. Min reskompis är lika intresserad så vi återvänder nog tillsammans nästa år, kanske… Då blir det ingen bussresa och litet längre tid, att flanera i Berlin under våren måste vara underbart.

 5. Trevlig fortsättning på resan och nu vet jag mer om bilden 🙂

  • Tack för det!

   Jag brukar aldrig visa samma bilder ”överallt”, men de här båda tyckte jag sa mig så mycket så jag ville dela med mig. Trots allt har jag litet olika vänner på olika kanaler, även om vissa finns på fler än en… 🙂

 6. Är det samma bild som jag såg, tro – eller finns flera likadana? Den var bra i alla fall.
  ( https://lenaikistaminnen.wordpress.com/2013/06/08/berlin-2013-berlinermuren-m-m/ )

  Om murens höjd: Det fanns ju en bred ”dödsremsa” på östsidan, så där kom man inte så lätt i närheten, medan man (vi) i väst kunde stå på plattformar alldeles intill och glo över, som på Zoo. Kändes märkligt även då.

 7. Kan bara hålla med om att Berlin är en alldeles fantastisk stad! Finns hur mycket som helst att se och uppleva. Vid nästa resa rekommenderar jag en tur till Potsdam som ligger precis utanför Berlin. Bra kommunikationer dit och stadens historia är intressant. Bland annat kan man besöka slottet Sanssouci.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: