Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Jag brukar säga att man slipper en hel del omkostnader som pensionär och så är det helt klart. Pendlingskostnader, fördyrade omkostnader vad gäller mat och kläder försvinner.

Däremot, när man är ledig hela tiden har man tid att göra just det man vill… Mycket är gratis, annat kostar. Känner att den senaste tiden har jag levt litet väl generöst mot mig själv. Förutom julklappar till mina nära och kära kommer jag att dra in på mina ”nöjen” en tid framöver. Samtidigt så kommer jag att unna mig det jag riktigt gärna vill göra, t.ex Joan Baez och dylikt, kommer jag att unna mig så länge jag har råd.

Igår var jag ute och lunchade med en väninna, en libanesisk restaurang. Är inte speciellt förtjust i deras smaker, men kan förstås äta dem utan att må dåligt. Den väninnan är vegan så då väljer vi restauranger som tilltalar oss båda. Lax som jag älskar valde jag som en av fyra meza, ja den älskade jag inte igår 😦 Men det fanns annat som föll mig någorlunda i smaken.

På måndag ska jag ut och luncha tillsammans med en annan väninna, hon som hänger med till Stockholm och Joan Baez. Vi ska kolla in de nya matställena på asecs, vårt köpcentras nya restauranger. Därefter får jag laga min mat hemma, för nog blir det mycket billigare även om det inte är så himla dyrt att äta ute heller. Mat är viktigt och ska kunna njutas av… oavsett var den lagas.

Kommentarer till: "Det är dyrt att vara pensionär" (12)

 1. Njuta av livet, det ska man. Men jag först¨r att det kan bli mycket som frestar när man är ung och pigg pensionär. Såg att Joan Baez skulle komma till Malmö i mars också. Får fundera på om jag kanske skulle åka ner och kolla. en anledning att åka till dotter och dotterdotter också… Ha det gott!

  • Ja hon har tre föreställningar i Sverige, Stockholm, Malmö och Göteborg. Tycker du ska göra ett sådant besök om du gillar hennes musik och är sugen på det!

 2. Visst måste och vill man kunna njuta av livet men den bistra sanningen är att dagens pensioner imponerar inte. Trots att jag arbetat heltid så är den summa jag kommer att få ut skrämmande låg. Då är man tacksam för ett billigt boende och ett kapital. Som ung pensionär borde man verkligen kunna få unna sig.

  • Jo, men jag klagar inte. Jag har ganska goda marginaler, men inte obegränsade. Det finns de som har det betydligt sämre än mig. 🙂

 3. Visst måste man leva här och nu även som pensionär. Jag klagar inte heller utan gör i stort sett det jag vill. Träffa vänner och gå ut och äta. blir oftast lunch, är trevligt och jag går gärn apå museer, (många i stockholm är gratis) och på teater. Å andra sidan köper jag inte så mycket kläder. (Nåja, det blev en uppdatering för en vecka sedan, en rejäl. Men det blir inte något småhandlande.)
  Och det är ju inte dierekt på inkomsterna man blir rik utan på utgifterna. Jag gillar att resa och det vill jag fortsätta med.
  Trevligt med lunch med din väninna men är men inte förtjust i libanesisk mat så kan det vara klurigt om det var där ni åt. Men det brukar finnas något…
  Kul nu att prova det nya asecs och se vad restaurangerna där har att bjuda på.
  Önskar dig en fin fortsatt helg.
  Kram!

  • Konserter, teater och liknande är viktigt för mig också. Sedan finns det saker som är gratis som jag också gillar, t.ex läsa böcker. Jag var på bibblan i veckan, tänkte låna en speciell bok, kom inte så långt förrän jag fick en deckare i min hand som jag fastnade för. Jag som tröttnat på deckare! 🙂 Den tilltalade mig, boken är på över 500 sidor så jag tyckte det räckte. Den har jag roat mig med en hel del under helgen, kommit halvvägs. Kommer att läsa ut den snabbt har jag en känsla av.

   Absolut är det trevligt med socialt umgänge med goda vänner. Det prioriterar jag också…

 4. Det går alltid mycket mer pengar när man går hemma. Trist för det är ju då man vill göra massor. Det oroar mig lite att bli pensionär just av den anledningen men det gläder mig att se att du gör så mycket.
  Du är min pensionärsförebild 🙂

  • Ekonomin blir helt annorlunda, en stor förändring. Bra att ha litet i botten på kassakistan.

   Tack, vet inte om jag setts som någon förebild av någon tidigare. Sträcker på mig! 🙂

   • Du är en aktiv pensionär och länge kändes det för mig som om pensionärer var ”gamla” hahahaha men jag kan ju faktiskt gå i pension om dryga 12 år. Folk som är 20 plus minus min ålder tycker jag är i samma ålder som jag är 😀
    Men din blogg har verkligen fått mig att se loivet som pensionär på ett helt annat sätt. Du har jobbat, åkt på nya jobb dvs inte jobbat kvart på en gammal trygg arbetsplats, du har utforskat nya städer och du har aktiva fritidsintressen. Sån vill jag bli med. fast jag vill nog inte jobba så mycket om jag inte behöver för ekonomin skull

   • Så kul att läsa dina rader, jo, jag är väldigt nöjd med mitt liv. Litet udda är jag nog… 🙂 Jobbat för pengarnas skull har jag gjort. När jag började pendla runt så var det för att jag skulle ha råd att bo kvar här. Jag har låg månadsavgift men hade alldeles för höga lån. Först vid 60 års ålder jag fattade att snart, inom några få år, skulle inkomsten minska drastiskt. Tack vare att jag arbetat så mycket som jag gjort, plus att det var så förmånligt för oss svenskar med norska kronans starka ställning så har jag fått ned bostadslånet mycket. Jag är inte skuldfri, men tror det är hanterbart. När jag väl blivit varm i mitt nya arbetssätt tyckte jag det var kul, att fara runt från norr till söder, från väst till öst 🙂 Jag tycker det har berikat mitt liv, även om det varit jobbigt många gånger. Men det är jobbigt att gå till samma arbetsplats år efter år också. Tack Maria för dina rader, de gläder mig!

    Jag tänker fortsätta ha kul så länge jag har råd och fysiska möjligheter. Men visst känns det i kroppen att jag inte är 50 år längre!

 5. Jag älskar libanesisk mat, hör finns tyvärr inget sånt ställe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: