Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Bok om John Bauer

Vad tänker du på när du hör namnet John Bauer?

För mig som bor vid Vätterns södra kant och nära till Smålands-skogarna tänker på hans många bilder av mörka, mossiga skogar med prinsessor, troll  och jättar. Dessutom vet vi som bor i Jönköping/Huskvarna att Visingsö uppstod när en jätte och hans gravida hustru skulle ta sig till andra sidan Vättern. Hustrun var tung av sin graviditet, jätten kastade därför ut en tuva i mitten av sjön så den gravida jättekvinnan inte behövde ta ett så långt kliv. Tuvan blev liggande kvar och så uppstod Visingsö! 🙂 När jag hör hans namn tänker jag även på Vätterns opålitlighet, hur Bauer med familj råkade ut för det under en båttur, båten kapsejsade och hela familjen omkom.

För någon vecka sedan läste jag om en ny skönlitterär bok som bygger på historiska fakta om John Bauer, skriven av Jacob Ringbom. Enligt brev författaren har funnit skrivna mellan Bauer och hans hustru framkommer det att John inte alltid var trevlig mot sin hustru. Han kastade saker på henne och hade även slagit henne vid något tillfälle, enligt författaren. Han verkar ha pendlat ganska rejält mellan ljusa, glada perioder och mer dystra och mörka.

Blev jag förvånad? Njaee, har aldrig funderat på hur makarna Bauer hade det i sin relation. Vi lever i ett patriarkalt samhälle, mannen som tjänat pengar, mannen som bestämt, mannen har överlägsna fysiska styrkor, kvinnan har genom tiderna varit underställd mannen. Inte speciellt länge sedan en gift kvinna inte fick ha arbete utanför hemmet osv.

Jag skulle önska att jag kunde skriva att det är tur att sådant översitteri inte finns i vårt nutida samhälle. Tyvärr vet vi alla att mycket sådant förekommer än idag. Det är många kvinnor som blir misshandlade, både fysiskt och psykiskt. Den största skillnaden är nog att det enligt lag inte får förekomma våld, inte ens inom äktenskapet numer. Förmodligen var familjen Bauer som en familj som alla andra?

Bokens namn är ”Öster om sol, väster om måne” av Jacob Ringbom.

 

Kommentarer till: "Bok om John Bauer" (17)

 1. Det är bok som jag gärna vill läsa. Har besökt Bauer utställningen på museet i Jönköping flera gånger och tycker att det är intressant.
  Jag är dock lite försiktig med att göra uttalande om vad som sker i familjer. Vad är dåliga beteenden och vad är psykisk ohälsa/sjukdom? Det är ju inte alltid så enkelt att se när det upplevs, ibland lättare med lite distans men knappast för människor som man inte mött.

  • I artikeln jag läste stod det att det fanns ingen diagnos satt på honom, det gjorde inte författaren heller. I nästa mening sa han i alla fall att han gissade att det kunde handla om bipolär sjukdom. Det tycker jag är minst sagt dubbelt tyckande.

 2. Låter som om Bauer var lite bipolär? Det måste ha varit svårt förr, att utan egen försörjning, ta strid mot hårda makar.

  • Se mitt svar till MarveW. Jag som arbetat inom psykiatrin håller med, men är mycket försiktig att sätta diagnoser på så få uppgifter. Det låter så, men vi vet inte.

   • Du har rätt. Men just att vara bipolär kan ha sina fördelar när det handlar om att vara kreativ. Jag har en fd svägerska som är bipolär och hon är ett under av ork och kreativitet. Som Stephen Fry tex

   • Det är riktigt, det du skriver. Men jag skulle inte vilja vara bipolär. Har hon inga downperioder? När dom mår som bäst då mår de verkligen bra! 🙂 Svackorna är desto jobbigare… eller om det slår över i mani. Maniska tillståndet är ett livsfarligt tillstånd om det inte bryts.

   • Hon medicinerar men är fortfarande väldigt effektiv vad gäller allt och har inga depressiva perioder så länge hon sköter medicinen. Hon läste in flera kurser på universitetet samtidigt som hon jobbade heltid och hade ett extrajobb.
    En fantastisk människa.

   • Så länge hon kan hålla det så är det givetvis väldigt bra. Hur många som lyckas med det har jag ingen aning om, de jag träffat i yrket är antingen maniska eller depressiva. En välmedicinerad sjukdom kan förstås dra fördel av den, tror dock att de flesta bryter igenom vallen. Det är jag inte helt säker på, mer en känsla.

   • Hon har levt så här i många år nu och är 40+. Andra i familjen (det verkar vara ärftligt) har det inte lika lätt. Kanske finns det grader eller så beror det på personlighet. Tror att hon är ovanlig.

   • Det är grader av sjukdomen.

    Vi alla har litet svängningar, olika mycket helt inom friska gränserna. Alla bipolära har ju inte heller både down och uppåt. Många har bara ena sidan av sjukdomen men räknas ändå in i bipolära.

    Alla har vi någon psykiatrisk störning, brukar jag säga. Men det är inom spektrat som räknas som det normala. När jag läste vidareutbildningen inom psykiatri kände många, kanske alla, elever igen vissa psykiatriska drag hos oss själva. 🙂

 3. Tack för tipset! Jag är uppväxt med hans bilder i Tomtar och Troll. Att kvinnan hade en svag ställning när han levde är inte förvånande. Värre är att det tydligen är mycket illa även nu är beklämmande

 4. Stort tack för detta boktips! John Bauer känner jag ju väl till men vet ju inte alls något om honom. Ska leta efter boken för jag vill gärna läsa den.
  Vafd gäller översätteri finns det ju lite varstans även idag, både i familjet och på andra ställen och det är lätt att bli medberoende.

  Att inte våld är tillåtet tror jag i många fall inte hjälper den/de som blir utsatta. Illa!

  Önskar dig en fin helg!

  • Jag har också tänkt jag ska läsa den. I Jönköping finns en permanent utställning om John Bauer, dessutom är han begravd här. Utställningen har jag besökt, men länge sedan. Graven kanske jag letar upp en dag. Önskar dig en fin helg också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: