Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Allvarligt talat

Det är spännande att byta inriktning i livet. Ibland blir jag dock förvånad.

I höst har jag träffat så många människor jag aldrig träffat tidigare, en salig blandning av åsikter och tänkande. Under dessa tre månader har jag hört tre personer som jag uppfattat att de verkligen önskar att dödsstraff införs i vårt land! Eller att det i vart fall funnes den möjligheten att ”göra sig av med vissa människor” vid grova våldshandlingar.

Vad har hänt? Jag tror inte att jag hört någon önskat det på allvar tidigare, kanske någon slängt ur sig något sådant, men tagit tillbaka det, inte riktigt ordagrant de menat det – tidigare. Den första personen som sa det i höst frågade jag om hen menade allvar. Det var ingen tvekan, det var allvarligt menat.

Sedan har det hänt vid ett annat tillfälle, i en annan grupp, då vi satt många runt ett bord. En sa att dödsstraff är det enda riktiga i vissa sammanhang och en annan hängde på, skrattande. Vi andra blev precis dödstysta.

Vad är det som händer i vårt samhälle? Så länge jag har levt har det ansetts som ett mycket grovt brott, att döda någon annan. Det är inget som är tillåtet i vårt land. Att nu möta väletablerade samhällsmedborgare som säger att de vill att staten ska kunna döda sina medborgare lagligt är oroande! Helt galet, tycker jag. Är humaniteten på väg bort… t.o.m i det som tidigare, och ibland fortfarande, kallas för Smålands Jerusalem!?

Vad tycker du? Har du märkt någon förändring i människors tänkande runt dödsstraff under senare år?

Kommentarer till: "Allvarligt talat" (6)

  1. Jag har inte hört ngn tala om dödsstraff däremot kan jag tydligt se att 2017 var året då de flesta bytte tankar om invandringen. Det gjorde jag med efter demonstrationerna på Medis av ungdomarna som vägrar att lämna landet och där vissa politiker stödjer människor som inte följer de lagar vi har i landet.
    Men dödsstraff har det varit tyst om. Det vore otäckt att leva i ett land där någon ska ha som yrkesroll att döda andra människor. Vem vill jobba med sånt? Och vad händer då om domen var felaktig för det ser vi ju då och då att det händer. Sedan att man kan tycka att vissa människor inte förtjänar att leva är en annan sak men att låta staten göra slag i saken känns som en helt annan grej.

  2. Hej Mia! Om jag förstod dig rätt så ville du veta om mitt fortsatta skrivande…mitt fortsatta skrivande finns på tidigare Blogg&Blandat,men jag döpte om den till Husfruns textluster och andra luster. Titta in om du har tid o lust!

  3. Nämen fy, det låter som Trumps Amerika! Nej, jag tycker inte vi eller staten har rätt att ta ett liv, däremot kan jag tycka att samhället får betala ett högt pris när de håller dessa fångar inlåsta ett helt liv, fast i Sverige är det ju aldrig ett helt liv. Jag kanske tycker att man istället väljer att ge dem tvångsarbete under lång tid. De ska iaf inte kunna ligga på sin slaf i en säng dagarna långa för att bara inta föda när sådan serveras. Även om det i sig är ett straff att vara inlåst så ska de intagna dömda göra rätt för sig på något sätt men även ges möjlighet att plugga . Bara upplysning och information kan göra att en person växer och får andra värderingar. Jag tillhör dem som välkomnade flyktingarna från de vidriga förhållandena de kom ifrån, vem är jag att bestämma att jag som haft turen att födas i ett rikt fredligt land ska ha ensamrätt på det? Jag förstår inte hur människor glömmer att emigration från både krig och fattigdom har funnits i alla tider. Ja nu ska jag inte skriva en roman, men det är svårt att låta bli..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: