Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Knepigt

Sommaren var torr och vi uppmanades att inte slösa med vatten, vattenståndet i våra sjöar var lågt.

Vättern är en djup sjö och det syntes tydligt hur vattennivån hade sjunkit. Våren och sommaren var som bekant väldigt torra. Föregående vinter likaså, inte mycket snösmältning som bidrog till sjöarna.

Andra sjöar, t.ex Sommen som ligger några få mil bort, har återfått sin vattennivå under hösten, enligt lokaltidningen. Vätterns vattennivå däremot har fortsatt att sjunka trots ganska mycket nederbörd och det förbryllar t.o.m Tekniska kontoret i min stad. Vätterns vattennivå har sjunkit med fem cm sedan i midsomras! Hur är det möjligt? Vättern är en både djup och stor sjö.

Kommentarer till: "Knepigt" (23)

 1. Det måste vara ett hål i botten, som en pyspunka 😉

 2. Att göra denna typ av beräkningar och prognoser är inte helt lätt (men kul!). Nederbörden är en sak men tillrinngen kan varierar lika så avrinning till andra områden. Vättern och Sommen är antagligen olika vattensystem, kanske även olika avrinningsområden (Har inte koll på Sommen). Avdunstning är jättesvår att beräkna. Men, naturen är kraftfull och gör som den vill. Och ibland påminner den oss om det.

  • Visst är det olika inflöden m.m. Men det förbryllar yrkesfolk som nu ska försöka söka en förklaring till varför det blivit så. Det är inget normalt förhållande.

   • Alltid intressant. Det är ju en stor sjö och det brukar ta tid innan nivåer anpassar sig. Sedan är det ju svårt att veta kring mark och växtlighet dvs hur det sett ut med underskottet. Inte alltid så lätt att ta reda på.

 3. Ja, visst är det märkligt men jag ska inte försöka mig på några gissningar. Har alldeles för små kunskaper om detta. Men jag hoppas att det inte fortsätter likadant länge till.

 4. Märkligt. Hoppas de vise kommer på orsaken.
  Blåsiga decemberkramar från söder

 5. Hoppas att det är tillfälligt. Vättern är en viktig vattenresurs

 6. Det stämmer inte. I hamnen här i Hjo finns en mätsticka som visar att vattennivån nu ligger på ca 32 cm under det normala. Tidigt i våras låg den på ca 45-50 under. Har du någon länk att bifoga? Det här är viktiga saker för en Hjobo. Även i Jönköping.

  • Inte riktigt samma mätperiod och inte samma plats… Tror du mer på Hjo-mätningen än Jönköpings-mätningen? 🙂 Kanske är båda mätningarna sanna, även om det låter knepigt i sin tur.

   Tyvärr kan jag inte bjuda dig på någon länk, endast för prenumeranter, men jag citerar vissa delar i artikeln:
   Trots allt regn i höst har det inte skett någon återhämtning av vattennivån alls i Vättern. Där är vattenståndet faktiskt fem centimeter lägre jämfört med vid midsomras, vilket förbryllar personalen på Tekniska verken.

   . Vi vet inte vad det beror på och jag önskar att jag hade ett bra svar för det. Vättern är en större sjö och allt tar mycket längre tid, både när vattenståndet sjunker och i själva återhämtningen.”

   Sedan går de in på olika teorier om orsaker, jämförelser med Sommen som vattennivån ökat ordentligt, vattennivån ligger högre där än vid samma tidpunkt förra året. Vattnet, jo, det är viktiga saker, det var därför jag skrev om det!

  • PS! Är det månne så att ni västgötar roffar åt er vatten? 🙂

 7. Lite märkligt! Nog har vattenstånden varit låga i år, här också. Grundvattnet sägs vara riktigt lågt. Men efter den regniga hösten borde det ju ha fyllts på ordentligt. Och märkligt att en närliggande sjö fått högre vattenstånd! Hoppas de hittar orsaken!

  • Sommen är så mycket mindre så det är i och för sig inte så konstigt, tycker jag. Vi har fått mycket regn i höst, Men att vattennivån i Vättern blir lägre däremot är inte riktigt logiskt.

 8. Det låter väldigt märkligt minst sagt. Hoppas att de finner en förklaring.

 9. Låter väldigt underligt. Har inte mätningarna gjorts på samma sätt, tro?

  • Det är flera faktorer vi inte vet. Det vi vet är att mätningar är gjorda, men vid olika tidpunkter. Finns förmodligen flera faktorer att ta hänsyn till som jag inte känner till. Vet endast det jag läste i tidningen och det jag ser vid Vätter-kanten. Men visst är det en intressant fråga…

 10. Många får sitt vatten från Vättern men betyder inte mycket jämfört med den naturliga avdunstningen.
  Har nu kollat lite om vattennivåerna på Tekniska verkens site plus ngn annan. Och din rapportering verkar stämma rätt bra, då det tydligen var en topp vid midsommar ungefär, 88,3 möh, oförklarlig om du frågar mig eftersom det knappast regnade så det kunde motivera ökningen, Vättern är en knepig sjö. Sedan sjunkande siffror och upp nu igen till 88,3 igen. Vättern återhämtar sig nog men det tar tid.
  Normal nivå ligger tydligen på 88,50. I så fall visar mätstickan i hamnen här ca 10 cm fel. Så då vet vi det!

  • Jag kan inte så mycket i ämnet, egentligen, men hoppas och tror att tekniska kontoret vet vad de snackar om.. 🙂 Ja svårt att se varför topp vid midsommar för jag minns inte heller att vi hade speciellt mycket regn under försommaren. Mycket man inte förstår om man inte tränger in i ämnet, å andra sidan förstod inte de som borde ha litet mer kunskap i frågan till vad orsaken är.

   Tack för informationen!

 11. Dessutom stiger Vättern med 1,4 mm per år i Jönköping, jämfört med Motala (och förmodligen samma med Hjo). Så ni får se upp så den inte rinner över.

  • Den höjningen gäller kanske inte för 2017, det låter ju knappast så. Men risk för översvämning, jo det är problem vi känner till. Centrumkärnan ligger lågt och vid mycket regnande finns risken. Med tanke på att Vättern stiger litet under tid så finns det en del funderingar runt detta, vad göra?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: