Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Hur vill människan ha det

Visst är det ett konstigt fenomen att det krigas i världen? Alla vill leva i fred, ha det lugnt och behaglig, eller!?

Borde inte alla vara nöjda med att leva i lugn och ro, umgås med de man trivs med, strunta i alla andras görande och tänkande? Så enkelt är det tydligen inte. Makt, prestige kommer in i människors tänkande. Vad blev det för fel på människorna?

Är det oundvikligt att förtryckarmentalitet uppstår som i förlängningen leder till uppror och krig?

Sådana frågor kan jag syssla med i min tankevärld, har nog alltid haft liknande tankar, än mer nu när jag har ”all tid i världen” att fundera över det jag vill.

Det låter kanske som ”sköt dig själv och skit i andra”, men det är inte så jag menar. Omtanke om människor, hjälpa människor i nöd är mänskligt i min värld, däremot behöver man inte lägga energi på att tycka illa om, vara avundsjuk, kriga, slå ihjäl andra…  Litet onödigt att lägga energi på sådana omänskliga handlingar. 🙂 Så tycker jag, men tydligen inte alla.

Funderar vidare om krig, miljöförstöring eller överbefolkning är klotets största hot.  Har du några tankar i ämnet, dela dem gärna i så fall med mig!

Kommentarer till: "Hur vill människan ha det" (17)

 1. Ja nog är det märkligt. Ska jag vara ärlig tror jag vi människor lyckats misslyckats rejält med vårt samhällsbyggande. Pengar, religion och makt är nog de största ”bovarna” till alla krig och allt elände. Låter krasst men… det är vad jag tror.
  Jag funderar, precis som du, över de ”större” frågorna och förvånas ofta över att andra inte ser – eller vill se – att allt liksom hänger ihop. Vilket kan tas ner till en inte fullt så ”hög” nivå – om kommunen inte sandar trottoarerna får sjukvården och kommunala korttidsboenden mer jobb och högre kostnader. Om någon sen tror att vi kan spara skattepengar på att sluta sanda så är hen en… ja du vet 😉 Men det är ju skilda budgetar gud bevars…
  Äsch, nu går jag igång igen. Tror jag ger mig så, du förstår nog vad jag menar.

  • Jo jag förstår hur du menar. Ser vi oss omkring i vårt samhälle, har vi trots ilandsproblemen väldigt, väldigt bra. Tack för dina tankar!

 2. Kan bara hålla med dig i dina tankar. Tänk att det ska vara så svårt att leva i fred…

 3. Funderar på samma sak ofta…vad hände?
  Men det har väl alltid varit krig och elände i vår värld och värre kan det ju bli, ja, det håller väl i detta nu på att bli värre.
  Blir lite trött på mänskligheten ibland…minst sagt.

  Instämmer nog med Anneri: ”Pengar, religion och makt är nog de största ”bovarna” till alla krig och allt elände”.

  Ligger nåt i det…….ha de bäst.

  • Jo krig har nog i stort sett alltid funnits, även i vårt land även om vi nu haft fred i drygt 200 år. Dessförinnan hade vi ju också kungar som härjade vilt. Jag tror absolut att pengar, religion och makt är orsaken bakom.

 4. Jo, jag tänker också ofta på allt elände i världen och på vad som framkallar sådana hemskheter. Mina funderingar slutar alltid i tacksamhet över hur bra jag har det men innan jag når dit hinner jag gå igenom alla funderingar om precis det du och Anneri skriver om. Makt, avundsjuka, religion, girighet etc. Men det är ändå delar som jag kan förstå, även om det är helt obegripligt. Det jag har svårare att förstå är hur stora massor kan manipuleras till att tro på den onska som någon annan vill pracka på dem. Masspåverkan och hjärntvättning i jätteformat. Jag tror inte på att alla bara följer order. Många har påverkats till att verkligen tro att de har rätt att handla som de gör.
  Jag brukar även hamna i de svenska skolorna där många blir illa behandlade och där den psykiska ohälsan frodas. Mycket görs för att hjälpa och många vuxna i skolorna försöker men hinner eller orkar inte med alla problem. Jag kan räkna upp hur många områden som helst där orättvisor och hemskheter förekommer och ja, jag tänker mycket på allt detta. Tack och lov kan jag också växla spår och se allt det fina som finns och det behövs för att man ska orka med.

  • Visst finns det problem i Sverige också. Mobbning förekommer både bland barn och vuxna. Man tycker att vuxna borde veta bättre, men hur många arbetsplatser kan säga att mobbning

    inte

   förekommer!? Det finns mycket problem i världen, helt klart. Tack för dina tankar!

 5. Jag är uppvuxen med att värna om ett land och folks frihet och krig är alltid grymt. Väldigt gymt och några vinnare finns sällan. Jag delar helt dina tankar. Funderar också en hel del på detta. Många gånger känns det som om det onda i världen styrs av de som vill ha makt till varje pris. Gäller även inom Sverige där fackpampar, politiker, svenska akademien m.fl. styr så mycket de kan och sett i ett världsligt perspektiv har just makten tagit över och det mäskliga hamnat långt bak i skymundan. Svårt att utveckla detta…Men tankar finns. Många.

 6. Det är tydligen en fråga som rör runt i mogna kvinnors hjärnor. Jag funderar också understundom på frågan. Civiliserade människor borde ju lätt bygga sitt ledarskap på att främja fred nöd, miljöproblem. Att det kan förekomma krigshot i dagens upplysta värld är en gåta för mig. En annan tanke: Kvinnor i maktställning vapenskramlar väl inte…men ser (filipinnerna? ) mellan fingrarna på dem som tar egen makt och gör andra illa.

  • Det här med kvinnor i maktställning… Jag skulle önska att jag kunde säga att jag tror att världen skulle bli en fredlig planet med kvinnliga ledare, men är långt ifrån säker. Tyvärr. Kul att läsa dina tankar!

 7. Ibland när något hemskt hänt hör man ofta: vad var det som gick snett? Det har väl gått snett eller nästan käpprätt åt……länge? Så långt tillbaka man kan ta reda på uppgifter om människan så har det funnits krig, bråk och elände. Det mest fruktansvärda tycker jag är att vi inte lärt oss något av historien utan fortsätter i samma stil. Jag är inte heller säker på att världen skulle bli så mycket bättre med fler kvinnor i maktställning. Makten kan förändra människans psyke på fel sätt verkar det som, så i det fallet är vi nog ganska jämlika. Ha en trevlig andra advent.

 8. Det är ju likadant på alla nivåer: enskilda människor, grupper, länder… Mycket vill ha mer, man jämför sig med dem som har ÄNNU mer. O slåss om det som finns.

  Är det inbyggt i människan? Baksidan av att vi är framåtsträvande – och därför inte längre hukar i grottorna? Det verkar så. Annars skulle det väl funka med att var och en bidrar till samhället efter förmåga och får efter behov.

  Kan bli lite jobbigt ibland nu när man har tid att verkligen fundera. 😉 Det finns ju så mkt att grunna på.

 9. Hej, jag tänker som så att om vi inte ens klarar av att hålla sams i våra små samhällen, byar, förorter, städer, hur ska man då kunna göra det i resten av världen. När jag lyssnar till palestinier och israeler som dryper av hat för varandra, som lär sina barn att från tidig ålder hata ”de andra” och bli så indoktrinerade, vad finns det då för möjlighet till varaktig fred i världen? När galningar som Nordkoreas ledare hotar med kärnvapenkrig, när Trumpen fattar det ena beslutet värre än det andra…Men jag tror i alla fall att vi måste börja med oss själva. Och kanske överge religionen helt för det finns väl inget annat som orsakat så många konflikter och krig. Ändå känns det som om alla egentligen mer eller mindre tror på samma Gud? Tänk protestanter och katoliker, lutheraner osv. Krydda med maktbegär så har du cocktailen klar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: